Bogdan Aurescu, proaspat numit secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, s-a aflat in redactia HotNews.ro pentru a discuta online cu cititorii despre cum a pregatit Romania procesul de la Curtea Internationala de Justitie de la Haga si care sunt implicatiile verdictului dat saptamana trecuta. Intalnirea online este urmata de un interviu inregistrat in studioul HotNews.ro, , pentru emisiunea Bucuresti punkt Bonn, difuzata de radio Deutsche Welle. In studioul de la Bonn, jurnalistul Robert Schwartz.

  • Intalnirea s-a incheiat
  • Emisiunea Bucuresti punkt Bonn va fi difuzata vineri, de la ora 17.00, pe frecventele Deutsche Welle si pe HotNews.ro.

Temele de discutie:

  • cum a pregatit echipa Romaniei intregul proces (inca de la luarea deciziei de a merge la CIJ)
  • cum se va pune in aplicare decizia CIJ
  • care sunt castigurile pentru Romania (atat de ordin material, cat si de imagine)
  • impactul deciziei asupra politicii interne din Ucraina

Bogdan Aurescu are 35 de ani si a fost agentul Romaniei la procesul de la Haga impotriva Ucrainei, in care Romania a primit castig de cauza. Curtea Internationala de Justitie a acordat Romaniei aproape 80% din teritoriul aflat in disputa intre cele doua state. Cei 9.700 km patrati contin rezerve de gaz natural si petrol in volum de 70 de miliarde de metri cubi si, respectiv, 12 milioane de tone.

Bogdan Aurescu este doctor in drept din 2003 si si-a inceput activitatea in Ministerul Afacerilor Externe in 1996. Este membru al Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga si membru supleant al Comisiei de la Venetia a Consiliului Europei.

Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.