„Ucraina a suferit o infrangere geopolitica si economica pe frontul de Vest”, scrie miercuri cotidianul rus Pravda. Ucraina ar mai putea pierde si alte dispute teritoriale, inclusiv cu Rusia, avertizeaza politologul ucrainean Vladimir Skaciko, referindu-se la granita de est si zona Sevastopol: „Ucraina se comporta ca un baietel mic, dar obraznic, care ii trage suturi unui adult si isi primeste imediat pedeapsa, si nu una blanda. Poti face acest lucru doar atunci cand ai forte reale.”

„Ucraina ar fi avut sanse sa mentina sub controlul sau o buna parte din teritoriul care acum le-a revenit romanilor, insa doar in cazul in care nu ar fi adus lucrurile pana la proces”, arata politologul ucrainean, care considera ca la baza deciziei de marti a Curtii Internationale de la Haga stau nemultumirile comunitatii internationale legate de statalitatea ucraineana. „In Ucraina nu exista putere stabila, lucru care a fost demonstrat in ultimul timp, inclusiv prin razboiul gazului. (...) Trebuie sa ne mai mire faptul ca CIJ a luat o asemenea decizie?”, mai spune Skaciko.

Un alt analist ucrainean, Dmitri Zaborin, citat de agentia rusa de stiri Novii Reghion, considera ca decizia Curtii de la Haga reprezinta un esec pentru Kiev si deschide calea catre noi revendicari teritoriale ale Bucurestiului. Zaborin, analist prorus si anti-NATO, mai spune ca „aceasta a fost plata lui Victor Iuscenko pentru sprijinul Romaniei in vederea integrarii in NATO. In acest caz avem de a face cu o mita obisnuita data de Iuscenko romanilor, facuta de unii oficiali, care isi permit declaratii rusofobe si sustin ca tocmai Rusia ameninta integritatea teritoriala a Ucrainei. (...) Maine vom putea ajunge intr-o situatie similara cu Bucovina de Nord si Basarabia de Sud, pentru ca Romania va declara ca este pregatita sa ne sustina si mai mult in procesul de aderare la NATO", a adaugat Zaborin.

Oficialii ucraineni: Verdictul a fost dat in favoarea noastra

Cotidianul rus Vremia Novostei comenteaza ca ambele tari trateaza verdictul de la Haga ca pe o victorie indiscutabila. „Verdictul a fost unul de compromis: Cei 15 judecatori nu au satisfacut toate pretentiile Romaniei, chiar daca specialistii romani afirma ca petrolul si gazul descoperit in teritoriul acordat de CIJ Romaniei - circa 80% din platoul continental - ar asigura independenta energetica a tarii pentru 20 de ani.”

Secretarul de presa al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe, Vasili Kirilici, a anuntat marti ca „CIJ a recunoscut ca Insula Serpilor este o insula si a confirmat ca linia ucraineana in zona de delimitare este de trei ori mai mare decat cea romana”.

Publicatia electronica EUObserver noteaza ca „este incert cum aceasta delimitare va diviza resursele”. Romania a precizat ca 79% din cererea sa a fost indeplinita, in timp ce adjunctul ministrului ucrainean de Externe a declarat ca ambele parti sunt multumite de aceasta decizie, pe care a numit-o "un compromis inteligent".

Opozitia ucraineana: Kievul a facut tot posibilul ca partea romana sa aiba castig de cauza

Esecul de la Haga reprezinta o tradare a oficialilor ucraineni, a declarat deputatul din partea Partidului Regiunilor, Vadim Kolesnicenko, citat de Novii Reghion. „Kievul a facut tot posibilul ca partea romana sa aiba castig de cauza. Astazi, multumita politicii criminale a autoritatilor, Ucraina a pierdut (...) un teritoriu cu rezerve prospectate de 10 milioane tone de petrol si 10 milioane de metri cubi de gaz. Orice masura de pedeapsa pentru aceasta infractiune va fi prea mica, in comparatie cu prejudiciul adus tarii si viitorului poporului ucrainean. Este o tradare de stat si raspunzatorii ar trebui trasi la raspundere”, a spus el. "De ce asa-zisii patrioti ucraineni si-au inghitit limbile? Sau in acest caz exista interese personale ale cuiva? Sau este posibil ca aprobarea tacita a Ucrainei sa fie orientata spre declaratia Romaniei de sprijin in aderarea la UE si NATO?"

Partidul Comunistilor a trecut deja la masuri serioase: se solicita Procuraturii generale intentarea in regim de urgenta a unui dosar penal presedintelui Victor Iuscenko "privind tradarea de patrie in legatura cu pierderea de facto de catre Ucraina a unei parti considerabile a teritoriului economic strategic si a platoului continental in zona Insulei Serpilor".