"Verdictul Curtii Internationale de Justitie in procesul dintre Romania si Ucraina privind delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra reprezinta "un mare succes al Ministerului de Externe al Romaniei", este de parere presedintele Traian Basescu.

"A fost in disputa o suprafata de peste 12.000 de kilometri patrati in Marea Neagra, o suprafata care este in disputa intre Romania si fosta Uniune Sovietica si intre Romania si Ucraina de 42 de ani", a afirmat seful statului.

"Ucraina a dorit sa spuna ca Insula Serpilor este punct de la care sa se calculeze drepturile de exploatare pe platoul Marii Negre, Curtea de la Haga a dat dreptate Romaniei si Insula Serpilor nu este punct de reper pentru calculul zonei de exploatare", a adaugat el.

"Dintre cei 12.000 de kilometri patrati aflati in disputa, Romania va putea exploata pe circa 9.700 de kilometri patrati, 80% din suprafata intrand in drepturile de exploatare ale statului roman. Este un mare succes al Ministerului de Externe al Romaniei", a incheiat seful statului.