Presa ucraineana deplinge, la unison, decizia Curtii Internationale de Justitie si sustine ca Ucraina a pierdut procesul sau a pierdut Insula Serpilor. Reactia presei electronice de la Kiev este unanima in acest sens: Insula Serpilor nu poate fi considerata parte a liniei de delimitare a Ucrainei in stabilirea liniei de delimitare a platoului continental si a zonelor economice exclusive, scrie agentia ucraineana From-UA.

Pe de alta parte, presa ucraineana preia un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev. "Curtea a recunoscut Insula Serpilor drept insula, si a stabilit linia de coasta a Ucrainei in zona delimitarii platoului continental si a zonelor economice exclusive din marea Neagra, care este de trei ori mai extinsa decat cea romaneasca", a anunat purtatorul de cuvant al MAE ucrainean, Vasili Kirilich, scrie Proua.

Ucraina este multumita de decizia Curtii de la Haga in problema delimitarii platoului continental, a declarat viceministrul ucrainean de externe, Aleksandr Kupchishin.

"E foarte important ca in relatiile ucraineano-romana a fost clarificata ultimul moment problematic", a spus el. "Linia este una de compromis, iar decizia curtii este obligatorie pentru ambele parti", a adaugat el. In opinia diplomatului, la fel de important este si faptul ca, in conformitate cu hotararea de azi, Insula Serpilor a fost recunoscuta insula cu ape teritoriale de 12 mile marine. Kupchishin a aratat ca nu poate furniza alte detalii, decat dupa ce juristii vor studia decizia Curtii.