Un nou proiect al Consiliului General al Municipiului Bucuresti, aflat in dezbatere publica, prevede ca Administratia pentru Supravegherea Animalelor fara Stapan (ASA) din cadrul Primariei Capitalei sa sterilizeze toti cainii comunitari si pisicile de pe strada, inclusiv animalele de companie si din curtile oamenilor.

In termen de sase luni de la intrarea in vigoare a hotararii, persoanele fizice si juridice care au in ingrijire caini sau pisici vor fi obligate sa le sterilizeze si sa le inscrie in baza de date ASA.

Masura nu se aplica animalelor cu varste de sub sase luni si celor care sunt inscrise in Asociatiile Chinologica si Felinologica din Romania.

Autoritatile considera ca animalele ar beneficia de o viata mai buna dupa sterilizare si, de asemenea, abandonul de pui pe spatiul public ar fi prevenit.

Persoanele care se vor sustrage acestei hotarari ar risca sanctiuni cuprinse intre 500 si 700 de lei.

Proiectul aflat in dezbatere publica mai prevede ca detinerea animalelor, caini si pisici pe proprietate privata va fi permisa numai daca acestea vor avea microcip subcutanat, sunt inregistrate in baza de date de la nivelul Administratiei pentru Supravegherea Animalelor fara Stapan, detin carnet de sanatate cu vaccinarile antirabice la zi si sunt sterilizate.