Arhitectul urbanist Vera Marin, presedinta Asociatiei pentru Tranzitie Urbana din Romania, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre haosul urbanistic din marile orase, mutilarea lor arhitecturala si demolarea monumentelor istorice. Cat de departe s-a ajuns si ce se mai poate face sunt intrebarile la care se cauta raspuns, dupa ce 36 de organizatii initiatoare ale Pactului pentru Bucuresti au protestat duminica, 1 februarie, in fata Primariei Generale. Cele mai interesante intrebari se vor regasi in emisiune "Discutia de luni", realizata de HotNews.ro si RFI.

  • Intalnirea s-a incheiat
  • Ramaneti pe HotNews.ro pentru emisiunea "Discutia de luni"

Emisiunea Discutia de luni este realizata de HotNews.ro si RFI, moderata de Dan Tapalaga si transmisa in fiecare luni de la ora 19.00 pe frecventele RFI Romania si pe HotNews.ro.

Fragmente din intalnirea online

  • exista in lucru si o strategie de protectie a monumentelor (ca obiecte dar si ca zone - tesut urban care trebuie protejat). aceasta strategie este pregatita de o comisie initiata de presedintele Romaniei.
  • exista inca bucati frumoase de oras. din pacate, acestea sunt amenintate.
  • daca legislatia se aplica, atunci exista ingineri de structuri, exista verificatori de rezistenta, sunt mai multe filtre pentru ca structura de rezistenta sa fie verificata. arhitectul concepe spatii, si trebuie sa stie ce probleme de structura poate sa puna propunerea lui - dar calculele sunt ale inginerilor.
  • nu trebuie sa ne opunem "in bloc" la folosirea sticlei in fatadele din centrele vechi. multe frustrari s-au adunat - si inteleg de ce opinia publica are in general rezerve fata de "otel si sticla in centrul istoric". se poate face arhitectura de calitate - stilistic ar fi un raspuns de "contrast" cu existentul.
  • in anii 90, centrul istoric a fost ca o placinta pe care fiecare factor de decizie o voia in intregime numai pentru el.
  • arhitectul este un mercenar: isi pune serviciile in slujba celui care plateste. din pacate, invatamantul de arhitectura nu avea de ce, si ulterior, n-a stiut cum sa pregateasca arhitectul pentru NEGOCIERI.
  • depinde deci de nivelul de etica al fiecaruia daca se straduie sau nu sa isi convinga beneficiarul ca are o "comanda" nociva pentru interesul general.
  • sistemul legislativ este foarte permisiv din pacate. abuzurile de functie (arhitect sef care face si proiectare in particular si isi acorda autorizatii pe propriile proiecte) nu se prea pedepseste...
  • au existat cateva initiative de a stopa practica asta cu cearseafurile pe cladiri. in restul Europei, aceasta "imbracare" este facuta doar cand acea cladire este in reabilitare - si multe din panze reprezinta cum va arata cladirea cand va fi gata. presiunile comercialului sunt insa mari la noi - pe motiv ca proprietarii acelor apartamente castiga si ei un ban in plus ca lasa panzele sa spanzure la geamurile lor
  • in loc sa isi asume rolul de coordonator al dezvoltarii, primaria si-a asumat un rol pasiv - de "primire" a unor idei de la investitori. nu si-a mai respectat rolul de aparator al interesului general, si s-a transformat intr-un fel de printesa care asteapta propuneri de la petitori...
  • lucrurile par foarte tehnice - vorbim de urbanism si oamenii zic: asta e treaba de arhitecti si de functionari publici din primarie. nu este deloc asa
  • proiectele de turnuri au mai intai etapa de urbanism - Planul Urbanistic Zonal. daca acestea se aproba in consiliu local, nu se mai poate face mare lucru. ca sa se renunte la aberatii, inseamna ca aceste PUZ-uri sa nu fie aprobate. aici au cetatenii ceva de spus
  • urbanismul a fost inventat ca sa protejeze interesul general in fata initiativei pentru interes propriu. la noi, urbanismul permite votarea in consiliu general a unor hotarari in interes privat

Nota redactiei: Arhitectul urbanist Vera Marin nu reprezinta nicio autoritate publica, astfel ca nu poate raspunde unor intrebari legate de cazuri aflate in litigiu in instanta sau de dosare aflate in lucru la autoritatile de resort.

Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.