Ministerul Turismului a ajuns la o intelegere cu proprietarii Castelului Bran, familia de Habsburg, in ceea ce priveste promovarea Castelului Bran ca obiectiv turistic, a declarat, sambata, ministrul turismului, Elena Udrea.

"Am avut o foarte buna intalnire cu arhiducele Dominic Habsburg si familia sa si am convenit ca acest parteneriat sa fie unul benefic. Familia de Habsburg ar dori si prefera sa lase Castelul Bran in circuitul turistic, obiectiv pe care noi il consideram de importanta nationala", a declarat Udrea, citata de NewsIn.

Potrivit ministrului turismului, parteneriatul face referire si la relatia cu administratia locala din Bran-Moeciu pentru dezvoltarea infrastructurii.

"Credem ca turismul romanesc are de castigat prin Castelul Bran, fiind intr-o zona cu potential major de agroturism, turism cultural si ecoturism", a spus Udrea. Castelul Bran, a carui prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377, este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania.

In mai 2006, castelul si domeniul Bran i-au fost retrocedate arhiducelui Dominic Habsburg-Lothringen. Ministrul Culturii si Cultelor de la acea vreme, Adrian Iorgulescu, si Dominic de Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevedea ca acesta ramane muzeu trei ani.

Prin respectivul acord au intrat in posesia lui Dominic de Habsburg urmatoarele proprietati: castelul, Casa de ceai regina Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria si un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele doua lacuri din parcul castelului, cu o suprafata totala de 1.400 mp, si drumul de acces, de 1.650 mp.

Avocatii lui Dominic de Habsburg au facut la inceputul lunii decembrie 2006 o oferta de vanzare a Castelului Bran, in valoare de 60 de milioane euro, Consiliului Judetean Brasov. Presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, a anuntat, in acel moment, ca vrea sa cumpere Castelul Bran de la Dominic de Habsburg, in acest sens urmand sa acceseze un imprumut de tip leasing pe o perioada de zece ani la o banca austriaca, in vederea acoperirii sumei de 60 de milioane de euro ceruta de proprietar. Ministerul Culturii si Cultelor s-a opus, considerand ca suma este foarte mare.

Ulterior, Dominic de Habsburg a retras oferta facuta si a anuntat ca a angajat firma americana de investitii private Baytree Capital Associates, care va elabora un plan strategic de dezvoltare a Castelului Bran.