Jurnalistul Cristian Oprea a castigat, la prima instanta, procesul intentat de catre presedintele Traian Basescu impotriva sa. Cristian Oprea, jurnalist al ziarului Cotidianul, a fost chemat in instanta in septembrie 2008 de catre presedintele Traian Basescu. Presedintele l-a acuzat de faptul ca ziarul Cotidianul a publicat sub semnatura sa “o serie de articole care contin informatii neadevarate”. Doru Costea, avocatul jurnalistului, a declarat pentru HotNews.ro ca decizia magistratilor este o victorie a presei. Pana la publicarea acestui material, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale nu a putut fi contactat pentru a comenta decizia instantei.

Procesul a fost pe rolul Judecatoriei Sectorului 1. Aceasta este prima instanta care emite o sentinta, care nu este difinitiva si irevocabila. Decizia magistratilor a fost comentata pentru HotNews.ro de catre Doru Costea, avocatul jurnalistului Cristian Oprea: “Este o decizie asteptata, deoarece toate elementele legate de deontologia profesionala au fost respectate de catre Cristian Oprea. Este o victorie a presei. Trebuie sa mentionez prestatia de exceptie a judecatorilor. Personal, cred ca presedintele a gresit, este o actiune de orgoliu a sa”, a declarat avocatul Doru Costea.

Avocatul a mentionat ca cel mai probabil avocatii presedintelui vor ataca decizia magistratilor Judecatoriei Sectorului 1. Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan nu a putut fi contactat pentru a prezenta un punct de vedere.

In toamna, presa comenta ca presedintele ar fi decis sa il dea in judecata pe jurnalistul Cristi Oprea dupa ce, in editia din 5 septembrie, Cotidianul a publicat articolul "Traian Basescu, deziceri pe toata linia de supervizarea trocului PD-L- PRM". In articol se relata faptul ca presedintele s-a dezis de o presupusa intelegere intre PRM si PD-L, articolul poate fi citit aici

In cadrul actiunii juridice, presedintele a solicitat "despagubiri morale" simbolice in valoare de 100 RON.

Intr-un comunicat oficial, Administratia Prezidentiala prezinta si alte argumente pentru care jurnalistului i s-a intentat proces in instanta. “Reprezentati ai Administratiei Prezidentiale au semnalat in repetate randuri domnului Cristian Oprea inexistenta unora din informatiile continute de articolele care purtau semnatura domniei sale. De asemenea, domnului Oprea i s-a semnalat incorectitudinea atribuirii de informatii inexistente unor „surse din Administratia Prezidentiala” sau „Palatul Cotroceni”. Orice consilier al Presedintelui, pe care domnul Cristian Oprea il poate indica drept sursa, poate confirma redactiei ziarului Cotidianul neadevarul sau inexistenta unor afirmatii facute de acesta in cadrul unor articole”, se arata intr-un comunicat oficial al Administratiei Prezidentiale.