Traian Basescu ar castiga primul tur al alegerilor prezidentiale cu 45% din voturile populatiei, daca scrutinul ar avea loc duminca viitoare, afirma un sondaj realizat de Compania de Cercetare Sociologica si Branding, difuzat joi. In schimb, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, il depaseste la capitolul incredere la nivel national pe presedintele Romaniei, Traian Basescu (55% - 50%).

Pentru prezidentiale, Basescu este urmat de Sorin Oprescu, cu un procent de 16%, Mugur Isarescu – 11% si Mircea Geoana, care inregistreaza 9% din preferinte.

In cazul organizarii celui de-al doilea tur de scrutin intre primii doi candidati, presedintele Traian Basescu ar castiga cu un procent de 57%.

Procentele de mai sus sunt valabile pentru o lista prestabilita de potentiali candidati.

La o intrebare deschisa, 40% dintre romani au declarat ca l-ar vota pe presedintele Traian Basescu pentru un nou mandat, ceilalti posibili contracandidati inregistrand scoruri foarte mici.

In continuare, cel mai puternic om din Romania este perceput a fi presedintele Traian Basescu, urmat la mare distanta de omul de afaceri Ion Tiriac. 38% dintre romani nu au raspuns la aceasta intrebare.

Prezentam, pe scurt, principalele concluzii ale sondajului CCSB:

  • Emil Boc este considerat cea mai buna alegere pentru functia de premier de 50% dintre respondenti
  • 52% din populatie este de acord cu actuala coalitie de guvernare, in timp ce 31% si-au exprimat dezacordul.
  • Mai mult de jumatate dintre romani se declara de acord cu scoaterea UDMR de la guvernare, in timp ce doar 19% se declara nemultumiti.
  • La alegerile pentru Parlamentul European, PD-L ar obtine 37% din voturi, urmat de PSD+ PC cu 34% si PNL cu 15%.
  • 38% dintre romani considera ca tara se indreapta intr-o directie buna, in timp ce 46% considera ca tara se indreapta intr-o directie gresita
  • In momentul de fata, 32% din populatia Romaniei este preocupata de starea economiei nationale, iar 26% sunt preocupati de nivelul de trai.
  • Doar 11% dintre romani sunt preocupati de politica, iar 5 % de sanatate.
  • Principalele teme de preocupare pentru cetatenii Romaniei sunt locurile de munca, instabilitatea politica, viitorul copiilor, cresterea preturilor si scaderea veniturilor personale.
  • 78% dintre romani considera ca Romania este afectata de criza mondiala, in timp ce doar 18% considera ca nu suntem afectati de aceasta.
  • 48% dintre romani considera ca veniturile personale vor scadea in urmatoarele 6 luni, in timp ce 40% isi considera amenintat actualul loc de munca.
  • Decizia Guvernului de a interzice cumulul pensiilor cu salariul de la stat ar trebui aplicata doar pentru cei care au salarii si pensii foarte mari, considera 56% dintre romani.
  • 23% dintre romani au spus ca aceasta masura ar trebui aplicata in toate cazurile.

Sondajul a fost realizat in perioada 1 - 19 ianuarie, pe un esantion de 1.004 persoane, reprezentativ pentru populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei cu o eroare tolerata de 3.2%, la un nivel de probabilitate de 95%.