Prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, a declarat marti ca inghetarea salariilor si pensiilor pentru urmatoarele sase luni este necesara pentru a vedea cum va evolua economia Romaniei. De altfel, propunerea este discutata la nivelul coalitiei ca ipoteza de lucru.

"In coalitie se discuta orice asemenea propunere, iar moratoriul a fost discutat ca propunere", a declarat, marti, Stolojan pentru NewsIn.

Democrat-liberalul sustine o asemenea varianta, deoarece orice crestere salariala s-ar face in conditiile in care prognozele economice devin din ce in ce mai pesimiste.

"Parerea mea personala este ca un moratoriu pentru sase luni privind promisiunile din campanie si cresterile de salarii si pensii din ultimele luni de mandat ale Guvernului precedent este oportun, pentru a vedea ce e intampla cu economia si cu veniturile bugetare. Nu numai in Romania, dar si in SUA si statele europene toate prognozele care se fac in urmatoarele luni au un grad foarte mare de incertitudine. Ultima prognoza a Comisiei Europene si cea a FMI, care va aparea pe 29 ianuarie, sunt mai proaste decat acum doua luni", a spus democrat-liberalul.

El a afirmat ca Executivul este nevoit sa pastreze un echilibru intre cheltuieli si venituri si sa nu angajeze cresteri salariale in lipsa unor venituri care sa asigure compensarea cresterilor.

Intrebat cum comenteaza refuzul PSD de a sprijini inghetarea salariilor, Stolojan a precizat ca "exista si considerente politice foarte puternice".

Guvernul ar putea propune in noul proiect de buget inghetarea salariilor bugetarilor pentru cel putin sase luni, iar majorarea salariilor profesorilor ar urma sa fie facuta abia din septembrie, in trei transe de cate 10%, pana la sfarsitul anului, au declarat surse guvernamentale.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la postul public de radio, ca nu ar reactiona negativ daca Guvernul ar propune un moratoriu de sase luni pe majorari salariale si de pensii pentru a folosi banii de la buget in investitii.