Un barbat de 63 de ani a fost plimbat timp de patru ore de la o sectie la alta a unui spital din Slatina, fara ca vreun medic sa ii acorde primul ajutor. Insotit de asistenta de la ambulanta, bolnavul a ajuns de la sectia de Urgente, la Boli Cronice, la Interne si inapoi la Urgenta, transmit televiziunile de stiri. In cele din urma barbatul a murit, fara ca vreun medic sa-si fi facut timp si pentru el.

"N-au vrut sa-l interneze prima data pentru ca nu era asigurat medical, am facut rost prin fax de asigurare, apoi nu l-au internat pentru ca nu era urgenta medicala", a declarat asistenta medicala, Mihaela Ionita la Realitatea Tv.

Potrivit protocolului intre Serviciul de Ambulanta si Unitatea de primire Urgenta, pacientii ar trebui preluati de medici in cel mult 15 minute.

"Acest caz a fost tratat cu superficialitate de cei de la urgente", crede Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii. "Cel care s-a ocupat de acest caz a mai fost sanctionat", a adaugat Arafat, precizand totodata ca va fi realizata o ancheta si va fi informat Colegiul Medicilor.

"Cazul acestor pacienti nu se discuta, partea de asigurare se rezolva dupa ce bolnavul primeste ingrijiri. Din raport rezulta ca pacientul a fost etichetat ca si caz social, tratat cu superficialitate, plimbat de la o sectie la alta", a completat Arafat.

Trei medici de la Spitalul Judetean de Urgenta Slatina au fost sanctionati, dupa decesul pacientului. Un doctor a fost penalizat cu 10% din salariu pe trei luni iar alti doi medici au fost sanctionati cu avertisment scris.

UPDATE: Directorul executiv al DSP Olt si managerul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Olt au fost eliberati din functii, iar directorului medical al SJU si medicilor de garda si asistentei sefe de tura ce au examinat pacientul care a murit la UPU a spitalului le-au fost desfacute contractele de munca. Deciziile au fost luate, in noaptea de vineri spre sambata, de comisia condusa de ministrul Sanatatii, Ion Bazac, care a facut o ancheta la Spitalul Judetean de urgenta Slatina, relateaza Mediafax.

Foaia de observatie a pacientului mort a fost modificata inaintea controlului MS

Ministrul Sanatatii, Ioan Bazac, a declarat, la Slatina, ca foaia de observatie a pacientului care a murit dupa ce a fost plimbat intre sectiile Spitalului Judetean de Urgenta a fost modificata inaintea controlului de la minister, in timp ce Politia a anuntat ca s-a autosesizat in acest caz, relateaza Mediafax.

"Foaia de observatie a fost completata ulterior dupa ce a fost finalizata, Politia a inceput cercetarile in acest caz, nu stim persoana care a facut acest lucru, nu este de competenta noastra sa vedem cine este autorul, Politia a inceput o ancheta, noi am constatat o culpa medicala si o culpa profesionala si am luat masurile organizatorice. Restul masurilor trebuie luate de organele competente. Cert este ca nimeni din cei audiati nu si-a recunoscut vina, dar incepand de astazi contractele de munca ale acestora sunt desfacute", a declarat Ioan Bazac.

Barbatul a facut infarct

Medicii legisti ai Serviciului Medico-Legal Slatina au facut cunoscut, sambata, primele rezultate ale necropsiei in cazul pacientului decedat dupa ce a fost plimbat intre sectiile Spitalului Judetean de Urgenta Slatina, care arata ca acesta a facut un infarct, informeaza Mediafax.

"Necropsia efectuata in aceasta dimineata (sambata-n.r.) si finalizata in jurul pranzului a dus la concluzia ca pacientul, Mihai Constantinescu, din Draganesti, a murit din cauza unei afectiuni de inima, respectiv un infarct acut de miocard. Au fost trimise probe pentru examenul histopatologic si toxicologic spre laboratoare omologate din Craiova si Bucuresti, iar la aflarea rezultatului acestor analize vom sti cu precizie cauza mortii", a declarat purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Slatina.

Colegiul Medicilor a inceput propria ancheta

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a inceput propria ancheta in cazul barbatului care a murit la Spitalul Judetean de Urgenta Slatina, dar si una in legatura cu deciziile Ministerului Sanatatii, a declarat, sambata, agentiei Mediafax presedintele CMR, Vasile Astarastoae. "O astfel de ancheta nu se poate face in doua ore. Chiar daca legistii au un prim rezultat privind cauza mortii, iar acestia au spus ca barbatul a facut infarct, trebuie sa asteptam raportul final'', a adaugat presedintele CMR.