Guvernul a propus joi reducerea cu 20% a posturilor din aparatul central. Decizia se refera la posturile din ministere si aparatul Executivului. Anterior, surse din conducerea PSD si PD-L afirmasera, citate de NewsIn, ca liderii celor doua partide iau in calcul reducerea cu 20% a personalului din intregul sistem bugetar, astfel incat salariile angajatilor sa poata fi majorate in raport cu inflatia fara a afecta tinta de deficit bugetar. Intr-un comunicat, Guvernul sustine ca a decis ca pachetul de masuri si politici anticriza, inclusiv propunerea de reducere a numarului personalului bugetar de la nivelul aparatului central al ministerelor, sa fie, in prealabil, discutat cu patronatele si partenerii sociali.

Potrivit informatiilor, ministrii vor trebui sa anunte, pana saptamana viitoare, de unde vor reduce posturile respective.

Ulterior, Guvernul a precizat ca a decis ca ambele proiecte de buget pe anul 2009, precum si pachetul de masuri si politici anticriza, inclusiv propunerea de reducere a numarului personalului bugetar de la nivelul aparatului central al ministerelor, sa fie, in prealabil, discutate cu patronatele si partenerii sociali.

"Cele mai aprinse discutii din sedinta de aseara (n.r. miercuri) a coalitiei au vizat reducerea cheltuielilor salariale din sectorul bugetar, intrucat niciun ministru nu este dispus sa anunte ca urmeaza disponibilizari. Executivul este, insa, nevoit sa reduca cu aproape 20% personalul angajat la stat pentru a putea majora salariile bugetarilor astfel incat sa nu fie afectata tinta de deficit bugetar de 2% din produsul intern brut", au precizat reprezentantii PD-L si PSD.

Discutii aprinse au aparut si in legatura cu sumele ce urmeaza a reveni fiecarui minister, urmand ca negocierile sa fie reluate in sedinta de joi a guvernului. "Daca in termen de o saptamana nu se va ajunge la un acord, Ministerul Finantelor va propune proiectul de buget cu care Executivul se va prezenta in Parlament", au declarat, pentru NewsIn, surse guvernamentale.

Incurajarea investitiilor

Singurele doua masuri acceptate atat de liderii PD-L, cat si de cei ai PSD vizeaza alocarea a cel putin 18% din cheltuielile bugetare pe anul 2009 pentru investitii si reducerea la jumatate a cheltuielilor destinate achizitiilor de bunuri si servicii.

"Intrucat investitiile reprezinta prioritatea numarul unu in acest an de criza economica, s-a cazut de acord ca 18-19% din bugetul alocat cheltuielilor sa fie destinat acestui sector. S-a stabilit, totodata, reducerea la jumatate a sumelor alocate achizitionarii de bunuri si servicii, pentru a diminua cheltuielile bugetare din acest an", au mai spus reprezentantii celor doua partide.

Majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu pe economie

O alta decizie cu impact bugetar asupra cheltuielilor, insa ce are mari sanse sa se regaseasca in noul proiect de buget, vizeaza majorarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut.

Oficialii ministerului Muncii sustin ca aceasta crestere de aproape 9% a pensiilor nu necesita un efort bugetar foarte mare, insa este o masura absolut necesara pentru a mentine puterea de cumparare a pensionarilor afectati de cresterea preturilor.

De cealalta parte, reprezentantii Ministerului de Finante afirma ca, in cazul in care va fi aprobata aceasta noua majorare a pensiilor, bugetul alocat pentru plata acestora va depasi 8% din produsul intern brut (PIB).