Bucuresti punkt Bonn

Sorin Paveliu, promotor al Legii pacientului: "30% din cazurile medicale sunt la risc de a fi etichetate malpraxis"

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 22 ianuarie 2009, 10:20 Actualitate | Esenţial


Sorin Paveliu
Foto: Bety Blagu / HotNews.ro
In noiembrie anul trecut, un pacient a incercat sa-si recupereze banii pentru medicamentele necesare, pe care spitalul nu le avea. Cazul, o premiera, a trecut neobservat. In cele din urma, spitalul i-a respins cererea, pe motiv ca nu avea o hartoaga (a cumparat medicamentele din afara spitalului fara sa ceara spitalului acest lucru). Barierele administrative sunt facute sa descurajeze din start.

Drepturile pacientului trec zilnic neobservate: de la consimtamantul explicit, avizat, pentru un vaccin, la compensarile si gratuitatile cuvenite, la tratatementul (in)uman la care sunt supusi pacientii, obligati sa stea la cozi interminabile, sa astepte cu anii un tratament si sa se umileasca pentru a obtine o consultatie, adesea in conditii insalubre.
 • Ce solutii sunt, daca sunt?
 • Cum e in Germania?
 • Intalnirea s-a incheiat
 • Cele mai importante intrebari se vor regasi in emisiunea Bucuresti punkt Bonn pe care o puteti asculta in fiecare vineri dupa-masa pe frecventele Deutsche Welle si pe HotNews.ro.


Sorin Paveliu, medic, fost membru al Comisiei de pentru sanatate si familie din Camera Deputatilor, in studioul HotNews.ro, si Robert Schwartz, in studioul german al Deutsche Welle Bonn, au raspuns cititorilor HotNews.ro.

Sorin Paveliu a condus Comisia de Sanatate din Camera Deputatilor si este initiatorul urmatoarelor legi:
 • Legea 157/2008 care prevede ca pacientii care si-au platit medicamentele sau investigatiile paraclinice in timpul internarii in spital beneficiaza, in baza unei dovezi, chitante sau facturi, de rambursarea tuturor cheluielilor facute in aceasta perioada.
 • Legea 123/2008 care interzice alimentele nesanatoase in scoli


Teme propuse pentru discutie
 • Gratuitatea medicamentelor din spitale: Multe spitale din Romania reclama lipsa banilor pentru medicamentele banale, astfel incat pacientii ajung sa le cumpere. Cum isi iau banii inapoi? 
 • Dreptul la informare si consimtamant informat (explicit); studiu de caz: campania de vaccinare la fetitele de clasa a IV-a anti-HPV
 • Interzicerea alimentatiei nesanatoase in scoli - cum se aplica?
 • Cine ar trebui sa apere interesele bolnavilor in cazul in care Legea drepturilor pacientilor (adoptata de Parlament in 2003) este incalcata?
 • Cata incredere au romanii in sistemul public de sanatate? 

Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 EccE

  Buna ziua. As dori sa aflu cand satul roman se va decide ca sa respecte prevederile legii si sa elibereze carduri de asigurat european? In prezent, se elibereaza o foaie de hartie scrisa in romaneste, care nu are decat efectul sa sperie daca este aratata intr-o unitate spitaliceasca din strainatate. Cu speranta unui raspuns, va doresc multa sanatate si ma ales sa nu aveti parte de vre-un incident care sa necesite spitalizare atunci cand sunteti in strainatate.

  • Sorin Paveliu

   Incercarea de a respecta legislatia europeana dateaza practic din 2006, iar balbaielile au strict ratiuni financiare. Mai concret, cine sa fie executantul cardurilor europene. Fiind la schimbare de mandat, sper ca solutia adoptata sa fie stabila pentru mai multi ani.

 • Întrebarea nr. 2 Weather

  Este normal sa beneficieze de gratuitate in sistemul de asigurari cei care cu buna stiinta isi provoaca boli?Toti fumatorii sint avertizati asupra efectelor fumatului.La fel alcoolicii.Credeti ca e normal ca bolnav de cancer pulmonar fumator sa beneficieze de aceleasi drepturi ca si un nefumator?Nu credeti ca un sinucigas ar trebui sa plateasca tratamentul si spitalizarea?Din cite stiu eu companiile de asigurari efectueaza anchete in cazurile suspecte inaite de a onora polita de asigurare.Nu ar fi normal ca pe linga CNAS sa existe o comisie care sa avizeze sau nu deconterea spitalizarii pacientilor in functie de istoricul bolii lor si de gradul de coparticipare avizata la agravarea afectiunii?

  • vlad

   Este normal sa fie legala comercializarea de produse bazate pe nicotina in conditiile in care toti expertii spun ca sunt letale?

   Este normal ca, in loc sa fie interzise, sa se incaseze accize de la consumatori?

   Este oare acelasi buget in care se incaseaza accizele comun cu bugetul asigurarilor de sanatate?

   Pe scurt: isi provoaca boli cei care manaca grasimi? dar cei care fac sporturi extreme? sau cei care inhaleaza gaze de esapament?

   • Sorin Paveliu

    Fenomenul fumatului este prea larg raspandit pentru a putea fi interzis brusc. Acciza perceputa are ratiunea unei descurajari a consumului si reprezinta in fapt un impozit pus pe o boala asumata (bronhopatiile si cancerul pulmonar) sau provocate unor terti. Precizez ca acciza in sine nu reduce foarte mult consumul. In schimb, prin decizia guvernului anterior, intreaga suma se varsa in bugetul Ministerului Sanatatii. Totusi, din punct de vedere financiar, acest lucru nu reprezinta un avantaj in mod obligatoriu pentru Ministerul Sanatatii deoarece Guvernul poate diminua proportional restul veniturilor alocate de la buget Ministerului Sanatatii.
    Problema ipotetica a accizelor pe alimentele bogate in grasimi este un subiect mult dezbatut si consider ca nu este departe vremea in care statul va interveni si in acest domeniu. Cum multe din initiative pleaca din America, atitudinea noului preseinte american in aceasta prinvinta poate reprezenta inceputul unei campanii globale importiva alimentelor bogate in grasimi daunatoare sanatatii. (Obama a promis alegatorilor ca va impune fast-food-urilor sa creasca preturile la alimentele grase si sa scada pretul salatelor si ca va impune ca persoanele care vin la serviciu pe bicicleta sa aiba programul de lucru mai scurt.)

  • AAA

    "Credeti ca e normal ca bolnav de cancer pulmonar fumator sa beneficieze de aceleasi drepturi ca si un nefumator?" Acel bolnav nu este un om? Daca-si plateste contributiile la stat, de ce nu ar trebui sa beneficieze de ajutor?

   Si pentru dl. Paveliu:
   1. Stiti cam cat cheltuie familia unui pacient pentru o saptamana de spitalizare, in conditiile in care pacientul a contribuit peste 20 de ani si pana si fiola de algocalmin trebuie cumparata de la farmacie (acolo costa doar 0,50RON)?
   2. Pe cand un sistem de sanatate privat (asemanator celui de pensii) in care sa scada drastic contributia catre sistemul de stat iar diferenta sa mearga la un privat?

   • Sorin Paveliu

    Problema sumelor suportate din buzunar de catre pacienti pe perioada spitalizarii m-a preocupat si ma preocupa in mod deosebit. Legea 157/2008, al carei initiator am fost, vizeaza tocmai acest aspect, incercand sa opreasca practica incorecta prin care pacientii sunt obligati sa isi cumpere medicamentele la care au dreptul gratuit. Din nefericire, pacientii nu numai ca nu sunt informati asupra acestui drept, de a-si recupera integral cheltuielie, dar nici nu inteleg sa faca uz de ele, depunand cerere pentru rambursare.

  • Sorin Paveliu

   Trebuie sa facem o diferentiere neta intre asigurarile private, bazate pe evaluarea riscului si asigurarile de tip social, bazate pe principiul solidaritatii. Asigurarile sociale sunt acoperitoare pentru intreaga populatie, indiferent de varsta, venit, riscuri, boli, si chiar obiceiuri daunatoare sanatatii. Nu este acceptabil din aceasta perspectiva ca o persoana care are o adictie cum ar fi cea de droguri, de alcool, sau de tutun sa fie tratata diferentiat.

 • Întrebarea nr. 3 gadolinium

  Intrebarea 1.
  Considerati ca cetatenii romani beneficiaza de o asistenta medicala gratuita si universala in sistemul de sanatate finantat din bugetul CNAS respectiv al Casei OPSNAJ?
  Intrebarea 2.
  Se manifesta in spitalele si cabinetele medicale romanesti fenomenul "red taping"?
  Intrebarea 3.
  Care este diferenta intre o campanie de informare a pacientilor si o campanie de marketing pentru un produs al industriei farmaceutice?
  Intrebarea 4.
  Care sunt riscurile vaccinarii pe scara larga cu un vaccin intrat doar de cativa ani in practica clinica?
  precizare: intrebarea nu se refera strict la vaccinul anti-HPV.
  Intrebarea 5.
  Care sunt factorii de risc pentru cancerul de col uterin, altii decat infectia cu HPV? Care sunt factorii de risc pentru infectia cu HPV?
  Intrebarea 6.
  Ar fi util sa fie vaccinata anti-HPV doar o populatie mai restransa, prin identificarea mai precisa a prezentei factorilor de risc?

  • Sorin Paveliu

   1. Din punct de vedere legal, da. Din punct de vedere practic, nu, insa schimbarea nu poate veni fara implicare apacientilor (vezi raspunsul de mai sus). Semnalez infiintarea unei Asociatii pentru protectia drepturilor pacientului care, in masura in care va avea suficienti membri, poate fi un factor determinant in indreptarea starii actuale.
   2. Nu stiu ce este "red taping".
   3. Teoretic nu exista nicio diferenta, amandoua campaniile avand ca obiect promovarea unei informatii. Practic, diferentele sunt majore. In cazul campaniei de informare a pacientilor, interesul celor implicati in derularea ei fiind mai mic decat in cazul in campaniei de tip comercial. In ultimii ani am asistat insa la campanii de marketing desfasurate de Ministerul Sanatatii sub umbrela unei asa-zise campanii de informare, fapt eminamente imoral, daca nu si ilegal.

  • Sorin Paveliu

   Continuare:
   Intrebarea 4: In general, riscurile sunt minime, orice produs biologic activ fiind riguros studiat inainte de a fi pus pe piata. In primii ani exista, totusi, posibilitatea de a descoperi noi reactii adverse (daca sunt grave, duc la oprirea comercializarii imediat dupa aparitia primelor cazuri) si survin informatii noi referitoare la perioada de imunitate conferita, date imposibil de stiut la inceput.
   Intrebarea 5: Infectia cu HPV este extrem de larg raspandita, practic orice persoana care are activitate sexuala fiind probabil atinsa de acest virus (atat barbati, cat si femei). Din nefericire, in buna parte infectia este asimptomatica. Studiile au demonstrat ca exista o legatura intre infectia cu HPV si aparitia cancerului de col uterin. Desi nu este singurul factor cauzator sau favorizant,
   Intrebarea 6: Vaccinarea se poate face numai la populatia care nu si-a inceput activitatea sexuala. Ulterior, interventia nu ar mai fi justificata. In opinia mea, decizia asupra vaccinarii este un strict personala a fetei sau parintelui pentru ca este vorba despre un risc individual. In cazul vaccinarilor obligatorii, interventia statului se face avand in vedere riscul de a imbolnavi intreaga colectivitate (interes public). O vaccinare de tip obligatoriu anti-HPV ar trebui extinsa si la barbati pentru a respecta acest principiu. O persoana care doreste sa se vaccineze fiind chiar dispusa sa plateasca in parte costul, va intelege si utilitatea de a se prezenta anual la medic pentru screening. Astfel de cazuri sunt rarisime.

 • Întrebarea nr. 4 Dr A. G.

  Ce s-a facut concret pentru a mari increderea pacientului roman in sistemul de sanatate public ?
  De ce sistemul de "spaga" si "ciubuc" s-a instaurat oficial dupa 1989 ?
  De ce impozitarea medicilor nu exista?
  De ce nu exista un sistem de sanatate in Romania?
  De ce aceia care fac legile nu utilizeaza sistemul de sanatate romanesc si prefera sa se trateze in Occident?

  • Sorin Paveliu

   1. Nimic
   2. Spaga si ciubucul au aparut in 1947 oficial, ca urmare a unor directive ale KGB-ului (secrete) care au stimulat aceasta forma de plata a actului medical (dar si a cadrelor didactice prin sistemul meditatiilor) pentru a le culpabiliza si a putea tine sub control categoriile de populatie periculoase pentru regimul comunist. Din pacate, plata neadecvata cu importanta sociala s-a perpetuat, nici astazi Romania nefiind in stare sa schimbe situatia. Strict statistic, guvernele Romaniei aloca numai 4% din PIB sanatatii, fata de 8% din PIB in media tarilor UE (in conditiile in care PIB este de 10 ori mai mic). Modelele noastre de plata a medicului sunt luate din SUA, care, pe langa faptul ca este una din cele mai bogate tari ale lumii, cheltuie 15% din PIB pe ingrijirile de sanatate.
   3. Impozitarea ciubucului nu este posibila pentru ca nu poti pune impozit pe un lucru care este ilegal.
   4. Exista un sistem de sanatate in Romania. El trebuie mult imbunatatit, dar exista.
   5. Este un sofism sa credeti ca legiuitorii se trateaza in strainatate. In realitate, majoritatea parlamentarilor sunt oameni cu averi considerabile si statutul lor de oameni bogati le permite sa apeleze la servicii medicale in primul rand mai sigure, respectiv cele din Occident.

 • Întrebarea nr. 5 xxx

  ce solutii se vor lua in domeniul psihiatriei avand in vedere cresterea alarmanta de beneficiari?de ce nu se pune si accent mai mare pe ergoterapie la noi [in vest e la baza sistemului]?

  • Sorin Paveliu

   Nu cunosc daca guvernul actual are in vedere masuri exprese in domeniul psihiatriei.

 • Întrebarea nr. 6 dorin

  1-asistenta medicala se face dupa placul,....,fiecarui ministru al sanatatii?-de competenta nu se pune vorba,unul economist altul dealer!!!!-
  2-cu ce drept se schimba de catre acestia bolile care beneficiaza de medicamente compensate cat si numarul acestora ?-votul nostru putem sa-l schimbam zilnic,dimineata la pranz si seara ?-

  • Sorin Paveliu

   1. Trebuie sa ne obisnuim ca, prin votul nostru, delegam oamenilor politici dreptul de a decide asupra vietii noastre, iar prejudecatile si generalizarile nu sunt adecvate. Fostul ministru, cu o diploma de economist, a luat masurile cele mai aberante din punct de vedere financiar, nu medical. Actualul ministru, desi dealer de masini, are o pregatire formala si in managementul sanitar. Nu am niciun motiv de a-l simpatiza, de altfel nici nu il cunosc personal, insa masurile luate pana in prezent, cu exceptia demiterii pe criterii politice a unor manageri de spital, se bucura de intreaga mea aprobare si chiar ma entuziasmeaza, fiind exact ceea ce as fi facut si eu in conditiile in care ar fi trebuit sa iau astfel de decizii.
   2. Trebuie sa ne obisnuim ca oamenii politici aflati la putere au dreptul de a face tot ceea ce considera in limitile impuse de Constitutie. Daca va referiti la oportunitatea si corectitudinea schimbarii bolilor care beneficiaza de medicamente compensate, vorbim de o alta abordare. Personal, am convingerea ca aceste modificari au un puternic impact negativ asupra pacientilor, incapabili de a interveni. Reiterez inca o data necesitatea ca pacientii si apartinatorii lor sa se inscrie in asociatii de pacienti, singurele forme asociative care se pot opune cu adevarat si eficient deciziilor ministrului Sanatatii.

 • Întrebarea nr. 7 Simion

  Am fost internat de curand intr-o institutie cu "blazon" din Bucuresti intr-o sectie de chirurgie urologica.Eu am facut doar investigatii. Este inadmisibil sa privesti cum pacienti, poate fara prea mari sperante, sunt operati numai daca dau comisionul cu multe zerouri. Se utilizeaza diverse tertipuri pentru a forta mana pacientului, este un intreg arsenal de smecherii pe care noi pacientii, cred medicii, nu le vedem. Cum putei oare domnilor doctori care ati depus un juramant sa luati bani si de la cei care nu mai au sperante? Nu va este frica de Dumnezeu?
  Cum este posibil ca acest lucru sa se intample in clinice conduse de personalitati marcante ale medicinei romanesti? Cum permit ele, aceste personalitati, sa se intample asa ceva.
  Ca sa pot ridica, desi nu era obligatia mea, o analiza efectuata in spital am fost chemat personal la biolog sa dau darul. Apoi am stat trei zile in spital fara sa primesc nici un tratament. La iesire mi s-au recomandat medicamente care nu se mai importa de cca 1(unu) ani fiind inlocuite ulterior cu paleative.
  In sectia de chirurgie pacientii erau trimisi sa aduca medicamente de acasa. Ma intreb pentru ce mai platesc asigurari sociale. Am cotizat 30 de ani si acum cand am nevoie de ajutor sunt trimis sa-mi cumpar medicamentele.
  Nu ma pot abtine ca la final sa nu numesc clinica, tocmai pentru ca pretuiesc munca Profesorului Sinescu. Da, este Clinica de Urologie a Spitalului Fundeni.

  • andrei

   ma intreb daca se va schimba vreodata aceasta atitudine.... acum 8 ani, un prieten incepuse sa lucreze intr-un spital de neurochirurgie. a fost prima oara cind am vazut un barbat plingind. avusesera un caz care a fost declarat fara speranta de .. profesor, neurochirurg sef sau cum s-o mai fi chemind. prin urmare, prietenul meu se astepta sa fie chemate rudele sa li se explice situatia sa-si ia acasa fiul, sa-i fie alaturi in ultimile clipe ... cind colo, a asistat la o cearta intre rezidenti, care sa-l opereze. DE CE? dat fiind ca nu avea nici un rost, nici o sansa, nici un sens. CA SA IA BANII pe operatie de la familia care urma sa-si inmorminteze fiul.

   tema: Dreptul la informare si consimtamant informat (explicit)

   studiu de caz: citi medici isi informeaza pacientii asupra deciziilor terapeutice luate? citi ii informeaza asupra optiunilor terapeutice pe care le au? citi medici considera o indatorire normala si un atu important ca pacientul sa-si inteleaga boala si tratamentul?

   cind si cine va lua masuri care sa dea rezultate pentru a schimba atitudinea actuala a unui numar foarte mare de medici, care se cred si sunt tratati ca niste "zei" plutind in picla medicinii romanesti, cu atitudinea definita de infatuare si lipsa de respect: " da de ce trebuie sa stie el (pacientul) ? " atita vreme cit pot sa-l tin in ceata si sa-l fac sa ma venereze pentru cunostintele mele de magie alba/neagra medicala ...

   • Sorin Paveliu

    Schimbarea, asa cum am mai spus, nu poate sa vina doar dintr-un singur sens. Mi-am dedicat aproape 15 ani din viata ideii de reforma in sanatate, lucrand in Ministerul Sanatatii, la Colegiul Medicilor, la Casa Nationala de Asigurari, in Parlamentul Romaniei, in pozitii in care punctul meu de vedere avea importanta. Am ajuns la concluzia ca niciun om politic sau administrator de sistem nu va putea reforma sistemul sanitar daca aceasta schimbare nu vine sau nu este puternic sustinuta de catre pacienti. Asa cum clasa politica nu se poate reforma din interior, nici atitudinea personalului medical nu se poate schimba plecand de la un rezident sau de la un sef de sectie.

  • Sorin Paveliu

   Problema semnalata este una de mare gravitate prin faptul ca este generalizata. Din pacate, astfel de situatii traite pe propria piele nu ajung sa devina publice pentru ca omul bolnav are ca prioritate propria lui salvare, fara a mai avea energia de a se gandi la binele sistemului sanitar sau la soarta altor bolnavi. Reitez ideea inscrierii in asociatii de pacienti si macar semnalarea unor astfel de cazuri.

 • Întrebarea nr. 8 worker

  Citeva intrebari, daca imi permiteti:

  - valoarea despagubirilor de malpraxis: in mod normal sunt calculate si in functie de o anumita dimensiune sociala. Cita vreme societatea in Romania considera acceptabil un salariu de 400 euro pentru un medic credeti ca este justificat ca aceeasi societate sa considere acceptabil 1 milion de euro despagubiri ( deci o suma imposibil de cistigat de un medic intr-o viata) pentru un penis taiat?

  - atitudinea pacientilor fata de medici poate imbraca uneori accente agresive: cine e vinovat de traumatizarea psihica si chiar fizica a medicilor in cazurile in care pacientii prezinta comportamente agresive nejustificate ? Pacientii? Angajatorul ?

  - pacientii au dreptul de a fi consultati intr-un interval rezonabil de timp; cine apara medicul si in final pacientul de cerintele aberante ale administratiei (locale si centrale) care solicita fiecarui medic mai multe hirtii de completat si mai multe consultatii de facut in fiecare an in totala discordanta cu ceea ce este uman posibil?

  • Sorin Paveliu

   Despagubirile morale, de regula in cazul malpraxisului, sunt la latitudinea judecatorului pentru ca in fapt nicio suma nu este suficient de mare pentru a compensa suferinta umana. Cred ca sistemul de raspundere civila pentru practica medicala este complet neadecvata in acest moment. Presupun ca sunteti medic si de aceea opinia mea probabil va va displacea. Cred ca raspunderea pentru malpraxis reprezinta o posibila solutie pentru plata adecvata a actului medical. Pentru aceasta, ar trebui ca despagubirile sa se plateasca cu adevarat, ceea ce este rarisim in Romania. In conditiile in care s-ar plati astfel de despagubiri ( eu apreciez ca 30% din cazurile medicale sunt la risc de a fi etichetate malpraxis!! - in special datorita unor deficiente administrative si nu de natura profesionala) ar fi absolut justificat ca medicii sa ceara radical venituri oficiale, concordante cu importanta sociala a actului prestat si cu riscurile la care se expun. In SUA, un medic ajunge sa plateasca in jur de 100.000 de dolari pe an, prime de asigurare. Va las sa estimati singuri venitul acestora.

   Pacientii reprezinta doar un esantion nereprezentativ al populatiei Romaniei. In buna masura, ei sunt asa cum sunt si persoanele care stau la coada la un ghiseu sau elevii care agreseaza o profesoara.

   Medicii au la dispozitie doua forme asociative menite a le apara drepturile in fata administratiei. Una este impusa prin lege Colegiului Medicilor, alta este optionala, sindicalizarea. Din nefericire, noi, medicii nu stim sa valorificam niciuna din aceste doua optiuni, spre deosebire de personalul medical cu studii medii.

 • Întrebarea nr. 9 Mariana T. - Brasov

  Cum se justifica faptul ca un bolnav cronic de hepatita B, care prin grija lui are analizele cat de cat in limite normalenu este ajutat sa se trateze antiviral? Sistemul nostru de sanatate nu compenseaza sau trateaza gratuit decat cazurile foarte grave, cei care au analizele foarte proaste, in rest i se recomanda doar protectoare hepatice care nu ajuta deloc vindecarea bolii.
  Ce sanse are un astfel de bolnav, care contribuie la bugetul se asigurari sociale de sanatate la fel ca alti bolnavi? De multe ori infectia cu un astfel de virus apare din culpa medicala. Sau tratamentul lui este prea scump? Cum vedeti rezolvata aceasta problema, incidenta bolii este foarte mare in Romania, multi nici nu stiu ca sunt bolnavi, afla intamplator daca doneaza sange sau daca aleg din proprie initiativa sa faca analiza.

  • Sorin Paveliu

   Costurile tratamentului anti-viral este prohibitiv raportat la bugetul sanatatii din Romania, astfel de limitari fiind acceptabile. Nu pot fi de acord cu ele in situatiile in care guvernul decide cheltuieli aberante, precum programul de analize pentru oameni sanatosi. Aceasta problema financiara nu va putea fi rezolvata peste noapte. Ceea ce trebuie facut insa este inceperea unui program de screening larg pentru depistarea persoanelor infectate pentru a limita aceasta adevarata epidemie care afecteaza Romania

 • Întrebarea nr. 10 bibi

  Voi face referire la ultima tema propusa spre discutie:Cata incredere au romanii in sistemul public de sanatate?

  Locuiesc de cativa ani in Franta si m-am dus recent la medicul meu de familie de acolo pentru o problema medicala. Nu stiu cum vine discutia, ca la un moment dat imi spune ca tara lui de origine(Siria sau Liban, imi scapa momentan exactitatea informatiei) a interzis recunoasterea diplomelor medicale obtinute in Romania, din cauza scandalului cu diplomele false din Romania.

  Am ramas surprins ca aud tocmai aici despre subiectul asta, si am zis ca exista o problema de moralitate din partea conducatorilor institutiilor de invatamant medicale.

  Intrebari naive:
  - se stie cine au fost autorii acestor diplome false?
  - au fost ei pedepsiti?
  - aveti idee cat au daunat ei imaginii Romaniei?

  Intrebare:
  - pe cand veti cobora militaria din pod si veti lupta pentru constructia ONOAREI medicului si pedagogului din medicina romaneasca?

  • Sorin Paveliu

   Trebuie sa recunoastem ca Romania este in continuare o tara profund corupta. Ar fi fost normal ca imediat dupa aparitia dovezilor indubitabile de fals, sa se ia masuri transante. In cazul permiselor auto obtinute fraudulos au fost arestate macar 22 de persoane, desi fenomenul era mult mai larg decat in judetul Arges. Posesorii acelor permise circula si astazi pe drumurile patriei, desi ar fi fost normal ca acele persoane sa fie rechemate macar la o retestare a cunostintelor. Situatia nu e cu nimic diferita in cazul diplomelor false de medic.

  • Sorin Paveliu

   Continuare:
   Deoarece intrebarea ma vizeaza direct, nu va pot oferi un raspuns, deoarece renuntand la apartenenta politica, nu mai pot influenta decat strict ca persoana fizica prin intermediul atitudinii civice.

 • Întrebarea nr. 11 terente pufulete

  se tot vorbeste de drepturi si mai putin de obligatii
  intrebare:Ce e de facut cu pacientii care se adreseaza serviciilor de urgenta desi ei ar trebui sa se adreseze medicului de familie sau medicilor din ambulator?

  • Sorin Paveliu

   Solutia nu poate veni decat de la CNAS, fiind o atitudine cultivata de multe zeci de ani. Personal, consider ca normalizarea sistemului medical trebuie sa plece tocmai de la Camera de Garda.

 • Întrebarea nr. 12 Irina

  Ce norme reglementeaza alimentatia in gradinite? Si cum se aplica ele? Ce ar trebui sa faca parintii (ca statul... m-am convins ca nu face mare lucru in directia asta) pentru a convinge niste doamne directoare de gradinita sa respecte niste principii simple de calitate in alimentatia copiilor - ex. sa nu mai dea copiilor salam ("e ieftin si e din ala bun") si alte alimente ultra-procesate / pline de conservanti si coloranti? Exista multe gradinite carora nu li se poate reprosa nimic in directia asta (dar despre regimul alimentar afli dupa ce copilul tau e deja acceptat la inscriere acolo). Ce facem cu restul, cele "nepasatoare"?

  • Sorin Paveliu

   Exista acte normative care reglementeaza alimentatia in gradinite. Solicitati directoarei sa le respecte.

 • Întrebarea nr. 13 qwerty

  Dupa cum se stie cotizarea la asigurarile de sanatate este obligatorie in romania. Deoarece eu daca ma imbolnavesc nu primesc nimic semnificativ (trebuie sa dau spaga de la portar si asistente pina la fiecare medic, medicamentele trebuie sa le cumpar din banii mei fiindca in spital nu exista) pentru suma destul de frumusica pe care o cotizez lunar, as dori sa trec la o asigurare privata. Problema este ca nu se poate renunta la aceasta asigurare.
  Nu se poate modifica legea asigurarilor astfel incit cetateanul sa poata alege unde si cit vrea sa cotizeze la asigurare? Pentru suma pe care o cotizez momentan la stat un asigurator particular s-ar comporta cu mine ca si cum as fi un bibelou de portelan.
  As asuma si riscul, daca s-ar permite, sa nu platesc nici o asigurare si sa suport cheltuielile din propriul buzunar fiindca oriunde merg la medic trebuie sa dau spaga.

  • Sorin Paveliu

   Asigurarile sociale se bazeaza pe principiul solidaritatii, asa cum mai spus, inclusiv pe solidaritatea intre cei cu veniruri mari si cei cu venituri mici. Personal, sprijin ideea principiului limitei solidaritatii sociale, altfel spus, ca ar fi acceptabil ca sa fim obligati sa platim asigurari sociale pana la o limita a venitului, sa zicem de 30.000 de euro pe an si sa avem libertatea de a directiona diferenta catre asigurari private. Nu va lasati pacaliti de suma mare pe care o dati asigurarilor sociale. Daca ati avea un salariu net de 1000 de euro pe luna, ati contribui cu in jur de 1000 de euro pe an la asigurari. In cazul in care ati avea nevoie de un transplant de maduva, de exemplu, ar trebui sa platiti contributia dvs. pe 50 de ani.

 • Întrebarea nr. 14 romanistanezul

  Daca luam in consideratie ca malpraxisul este decis in instante extrajudiciare : colegiul medicilor si directiile de sanatate publica prin comisiile mixte, ca medicina este o stiinta euristica si medicii sint structurati ca si o casta care prin organizatii profesionale se substituie decizia organizatiei, deciziei unei institutii fundamentale a statului de drept, JUSTITIA si coroboram aceste stari de fapt cu propunerea colegiului medicilor facuta Ministerului Sanatatii ca despagubirile in cazurile de malpraxis sa se acorde in functie de valoarea sociala a pacientilor, va somez sa raspundeti la doua intrebari:
  1. In cazul in care propunerea va deveni norma legala, la cit va evaluati pe dumneavoastra in carcasa vie, dar pe sotia sau copilul dumneavostra si va rog sa motivati cuantumul evaluat;
  2. In acest caz diploma de absolvent al unui institut de studii superioare cu profil medical echivaleaza cu o licenta legala care iti da dreptul ca contracost sa poti ucide si/sau mutila fara a mai trebui sa respecti normele legislative in materie, pe care ceilalti cetateni au obligatia de a le respecta?

  • Sorin Paveliu

   Ma conformez somatiei dumneavoastra. Desi carcasa mea este mai grea, cantarind aproximativ 120 de kg, sunt incapabil sa estimez care ar fi despagubirile care mi-ar da satisfactie in cazul in care as fi victima unui caz de malpraxis. Nu orice propunere devine norma legala, iar pe de alta parte, in momentul de fata, stabilirea malpraxisului nu se face extrajudiciar, ci dimpotriva. Opinia publica conform careia Colegiul Medicilor stabileste malpraxisul a fost indusa de administratie. Tocmai pentru a pune pacientii pe o cale gresita, preintampinand astfel evidentierea cazurilor datorate in special deficientelor adminstrative.
   2. Consider ca va aflati intr-o totala eroare. Rapunderea civila pentru malpraxis nu inlatura sub nicio forma raspunderea penala.

 • Întrebarea nr. 15 Florin

  Cred ca ar fi mult mai benefic daca proiectul cu cardul de sanatate ar fi extins la nivel national nu numai pentru cei care calatoresc in UE. In mod normal acesta trebuie sa contina informatii despre bolile pacientului si situatia contributiilor la sistemul de sanatate.

  • Sorin Paveliu

   Cardul de sanatate se leaga indisolubil de informatizarea sistemului sanitar si nu se va generaliza pana acand aceasta informatizare nu va deveni un fapt.

 • Întrebarea nr. 16 ioanatwins

  Ce se intimpla in sistemul de sanatate din Romania? Unde sint umanitatea, generozitatea, juramintul lui Hipocrat?
  De ce spaga este legea si doar cei cu bani se pot trata?
  Cum este posibil ca un pacient cu diagniosticul de cancer sa fie trimis, el inusi (desi abia se tine pe picioare), sa isi duca o lamela cu tesut de la un spital la altul? Cit de sterila ma poate fi dupa ce a fost plimbata prin tramvai?!
  Cind o sa fie pacientul repsectat si nu tratat ca un sub-om fara drepturi?! Nimeni nu creseste, toti ne platim contributia la asigurarile de stat.
  De ce nu se instituie asigurarile private si un sistem ca cel din Franta?

  • Sorin Paveliu

   Cred ca la intrebarile dumneavostra am formultat raspunsuri, indirect, in postarile de mai sus.

 • Întrebarea nr. 17 XAO

  Unde se duc banii pe care ii dam lunan sistemului de sanatate ?
  1 din 12 salarii acolo se duc.
  Cand se va face un sistem privat de asigurari ?
  Cand se va scoate obigativitatea platii CAS/CASS ?

  • Sorin Paveliu

   Fata de raspunsurile de mai sus, imi exprim opinia ca avem un cadru legal suficient pentru un sistem privat de asigurari, singurul lucru care lipseste fiind administratorii suficient de competenti si de vizionari pentru a le pune in practica.

 • Întrebarea nr. 18 Malinescu

  Referitor la Legea 157/2008. Ce se va intimpla in spitale daca bugetul scade (cu 15 %?) si pretul medicamenteler va creste (cu 40 %?)? Cum pot fi gestionate spitalele, daca nu vor avea medicamente, dar vor plati tratamentele pacientilor? Vor continua pacientii sa finanteze spitalele?

  • Sorin Paveliu

   Pentru orice schimbare, avem nevoie inainte de toate de transparenta si corectitudine. Daca pacientii vor solicita rambursarea cheltuilelor asa cum au dreptul legal, Guvernul va fi nevoit sa intervina pentru a suplimenta sumele alocate sanatatii.

 • Întrebarea nr. 19 andrada

  Am dreptul sa imi aleg medicul care sa ma opereze? Ca daca merg la orice spital si optez pt un specialist, "profesorul"/ seful de sectie sare ca ars si risc sa nu se poata efectua operatia.

  Multumesc

  • Sorin Paveliu

   Este la latitudinea dvs daca va aparati sau nu drepturile de a opta pentru orice medic doriti.

 • Întrebarea nr. 20 Malinescu

  Imagistica "grea" CT, IRM, procedurile angiografice diagnostice si terapeutice sunt costisitoare. Costurile per pacient depasesc la multi pacienti finantarea obtinuta de la CAS. Se prevede o schimbare in finantarea spitalelor referitor la aceasta problema.

  • Sorin Paveliu

   Spitalele sunt subfinantate atat global, cat si prin stabilirea unor tarife neadecvate pentru actele medicale, Primul pas ptr care trebuie sa militam este plata corecta a prestatiilor. Restul va veni de la sine.

 • Întrebarea nr. 21 Dr Schweizer

  Sefii de sectie au contract de management ca si managerii spitalelor. Vor aviza internari si tratamente in limita bugetului din ce in ce mai mic. Urgentele nu pot fi controlate, vor fi cite vor fi. Bugetul va fi depasit. Cum va fi salarizarea dupa performanta, in luna asta cind de fapt vom pune pacientii pe liste de asteptare pentru luna cealalta?

  • Sorin Paveliu

   Nu cunosc ca in prezent sa existe un act normativ care sa impuna plata in functie de performanta.

 • Întrebarea nr. 22 andreea

  Buna ziua. Cred ca merita discutat si despre ce se intampla in maternitati, despre felul in care sunt tratate mamele, despre felul in care le este refuzata orice urma de decenta/pudoare. Despre faptul ca nu sunt informate si nu li se cere consimtamantul in privinta niciunui act asupra nou-nascutului. Despre faptul ca sistemul lel trimite acasa, cu bebe, complet nepregatite. Despre faptul ca tatii nu au aproape nici un drept, altul decat acela de a astepta umili pe la usi. Cat despre lipsurile la capitolele igiena, grija pentru psihicul fragil al mamei etc., nici nu mai are rost sa le pomenim. Multumesc.

  • Sorin Paveliu

   Cred ca si situatia gravidelor ar putea fi un punct de initiere al schimbarii pentru ca in general suntem sensibili la tot ce inseamna mama si copil. Mai mult, atat gravida cat si sotul sunt de regula persoane sanatoase si active si de aceea, mult mai capabile sa se ridice pentru a apara drepturile pacientilor in general. Evident ca sunt de acord cu tot ceea ce ati scris mai sus.

 • Întrebarea nr. 23 Viorica

  Cand se va ajunge si in Romania la o gila de contributii de sanatate? Adica fiecare sa contribuie intr-un anume procent, pe care il alege dintr-o grila, si apoi primeste asistenta medicala proportional cu ce a platit. Eu platesc asigurari de sanatate de 25 ani, multe sute de lei pe luna, iar cand am nevoie de medic trebuie sa merg la o clinica privata, ptr ca la stat nu am loc de toti pensionarii, toti tiganii... Cand am nascut, dr. care m-a asistat pe perioada sarcinii lucra la maternitatea Bucur, cand am fost acolo si am vazut ce mizerie este am fugit cat am putut de repede si m-am dus la clinica privata, Euroclinic, unde am platit 2000 euro si am fost tratata cum nici in vise nu speram. Eu inteleg principiul solidaritatii in masura in care nu ma afecteaza pe mine ca individ, dar atata vreme cat eu platesc cu mult mai mult decat altii, nu cred ca este corect ca atunci cand am nevoie de asistenta medicala sa ma duc la clinica privata.

  • Sorin Paveliu

   Asa cum am mai spus asigurarile sociale se bazeaza pe principiul solidaritatii si presupun o contributie fixa procentuala. Plata unei sume fixe in functie de risc este specifica asigurarii de tip privat.

 • Întrebarea nr. 24 korellus

  Vreau sa imi schimb medicul de familie, de la Casa Nationala la CASAOPSNAJ.
  Am primit de la posibilul nou medic de familie o Declaratie-tip (utilizata cu succes pina acum), care ar trebui semnata si parafata si de angajator (lucrez la combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati).
  Incercind sa fac acest lucru, cei de la financiar-ArcelorMittal mi'au zis ca ei nu "recunosc" acest formular (aceasta procedura), pe ei neinteresindu-i unde trimit bani, ...
  Va rog sa-mi comunicati:
  - care este procedura legala (fluxul informational) prin care eu pot sa ma mut de la un doctor de familie la altul (care, intimplator, se afla la alta CAS);
  - care sint legile si articolele de lege care concretizeaza pasii care trebuie sa fie parcursi pentru a-mi schimba medicul de familie.
  Va multumesc anticipat.

  • Sorin Paveliu

   Nu cred ca angajatorul are alta obligatie decat de a varsa plata contributiei. Aceasta declaratie tip este o dovada de insuficienta administrativa prin care functionarii casei incearca sa evite exercitarea controlului si adoptarea sanctiunilor.

 • Întrebarea nr. 25 Bogdan

  Pornind de la medici si ajungand la asistente: toti iau spaga altfel nu-si fac meseria. Chiar si asa tot te trateaza ca ultimul om. Un prieten internat la ATI a facut pneumonie pentru ca asistentele nu l-au intors o data pe ora asa cum e prevazut in regulament (il intorceau la 6 ore si asta cu spaga si cearta), apoi a facut stop respirator pentru ca nu-i aspirau tubul o data pe ora cum e in regulament (il aspirau la 4-6 ore cand vedeau ca respira greu). L-am gasit cu febra 43 intr-o zi desi ele ziceau ca e bine. Habar n-avea de starea lui. Noaptea pun trasfuziile sa mearga incet si se culca toate desi trebuie sa aibe grija de bolnavi (doar e sectie de ATI). Si familia pompeaza in ele 2-3 milioane pe zi. Cunosc o gramada de cazuri asemanatoare: un bolnav de hernie de disc a fost pregatit pentru operatie si dus in sala unde medicul i-a cerut 3 milioane. Acesta n-avea asa ca a fost intors in salon pana face rost. Acesta e sistemul iar pacientul nu poate face nimic: doctorii se acopera intre ei. Iar cand esti intre viata si moarte nu-ti arde tie sa te pui cu cei care tre sa aibe grija de tine. Care sunt solutiile?

  • Sorin Paveliu

   Asa cum am mai spus, nu cred ca poate aparea interesul pacientului altcineva decat pacientii. Solutiile pe care eu le vad sunt de natura civica, inscrierea in asociatii ale pacientilor sau de natura legislativa, prin infiintarea unui consiliul care sa preia rolul de informator si aparator al drepturilor pacientului. (Proiectul de lege se afla in dezbaterea Comisiei pentru Sanatate a Senatului - Camera decizionala)

 • Întrebarea nr. 26 marian

  1. Credeti ca este morala/legala plafonul de compensare a medicamentelor? Ce act normativ reglementeaza noua regula de plafonare?

  2. De ce ministerul Sanatatii modifica periodic criteriile de incadrare a persoanelor cu handicap in diverse grade, aceste modificari fiind intotdeauna in "detrimentul" asistatilor? Ca sa glumesc: "cu cianura ati incercat?" Puteti sa-mi indicati o sursa de informare unde sa gasesc criteriile/legislatia europeene de incadrare in grad de handicap?

  Multumesc,

  Marian Statache

  • Sorin Paveliu

   Acesta este un raspuns pentru "asigurat" - N.R.

   Legea privind rambursarea este gandita strict pentru a imbunatati sistemul si nu pentru a-l carpi. Sa nu intelegeti cumva ca
   mi-as dori ca pacientii sa umble cu hartiile in mana pentru a-si recupera banii. Ceea ce mi-am dorit de fapt este ca directorul de spital sa nu mai foloseasca acest sistem prin care trimite pacientul la farmacie pentru a-si carpi bugetul si sub presiunea acestei legi, nemaifacand economie pe seama bolnavilor, sa fie obligat de nevoie sa ceara tarife corecte si bugete adecvate din partea CNAS. Fara aceasta perspectiva a eventualitatii ca bolnava sa isi poata cere banii inapoi, cu efecte negative chiar asupra pozitiei lui de manager, situatia actuala nu se va schimba.
   2. Fondurile europene nu au nicio legatura cu eventualele cereri de finantare ale managerilor din spitale, vizand cu totul alte domenii.
   3. Cred ca cu totii avem nevoie de o examinare psihologica sau psihiatrica periodica.

  • Sorin Paveliu

   1. Tot ceea ce face Ministerul este legal, pentru ca el face legea. Moralitatea este o alta poveste.
   Problema asta cu plafonul de compensare are legatura cu reflexul politicienilor de a fi populisti, obicei de care nu se pot dezbara. Cu alte cuvinte, s-a reactivat un program social destinat persoanelor cu venituri foarte mici, care suna parintesc, dar care nu acopera mai nimic. Si drept urmare, nici nu costa.
   2. Problema incadrarii persoanelor cu handicap este una extrem de spinoasa deoarece pe langa persoanele cu adevarat bolnave se regasesc incredibil de multe persoane al caror handicap se regaseste numai pe hartie.

 • Întrebarea nr. 27 Iulian

  Voiam sa stiu de ce in Romania trebuie sa platesti asigurarea de sanatate pe ultimii 5 ani in cazul in care nu ai fost asigurat medical in Romania in aceasta perioada dar ai fost asigurat medical in alta tara, ca de exemplu Germania?
  Mie nu mi se pare corect sa platesti din urma niste servicii de care nu ai beneficiat in acest timp si oricum nu puteai sa beneficiezi nefiind asigurat. Din punctul meu de vedere aceasta practica incalca drepturile Pacientilor. Mai rau este faptul ca si daca, prin absurd vorbind, platesti banii pentru aceasta perioada nu beneficiezi de medicamente gratuite, tratamente etc.. deoarece fondurile de la Casa Nationala de asigurari de sanatate nu ajung pentru toata lumea.
  Din punctul meu de vedere acesta asigurare obligatorie nu isi are rostul caci nu ofera serviciile OBLIGATORII in contul contributiei.
  Ce se poate face in acest sens? Eu ma gandeam sa deschid un Proces impotriva Casei de Asigurari de Sanatate si sa merg pana in panzele albe, avand in vedere faptul ca platesti si nu primesti nimica ba mai mult platesti si din urma pentru a putea fi asigurat la zi. Eu vad situatia in felul urmator: sa platesti de cand incepi sa fi asigurat dar sa ti se ofere servicii in functie de durata contributiei, la fel ca si in germania. De exmplu nu primesti bani ptr operatii complicate, daca esti asigurat numa de 1 an, dar serviciile normale sa iti fie decontate etc...
  Deci in principiu ce se poate face pentru a anula aberatia care exista acu la Casa nationala de asigurari medicale?
  Multumesc Anticipat.

  • Sorin Paveliu

   Cred ca persoanele care si-au platit asigurari in strainatate nu ar trebui puse la plata. Va sprijin in demersul dvs cu procesul, dar ptr aceasta trebuie sa va exercitati valenta de pacient, care nu a primit ceea ce i s-a promis cantitativ sau calitativ, Cand va veti afla in aceasta situatie si veti lua decizia de a reacationa, va rog sa ma anuntati pentru a ma alatura efortului dumneavoastra.

 • Întrebarea nr. 28 teose

  Alaturat unitatilor sanitare cu greutate se afla intamplator(?) centre medicale de investigare, ce au ca forma de organizare institutia fara scop patrimonial (asociatii, fundatii, centre) si care, la fel de intamplator, poarta numele spitalului de care se invecineaza (v. Spitalul Victor Babes situat langa Centrul MDTA Victor Babes).
  Aici, pacientii spitalelor publice ajung dupa ce medicii ii indruma asigurandu-i ca aceasta le este singura sansa de investigare. Pentru ca, fireste, "aparatura spitalului nu functioneaza". Nu se intampla izolat, starea de fapt e generalizata la Colentina, Pantelimon etc.

  • Sorin Paveliu

   Este adevarat, cunosc situatia in mod concret, dar fara a se face public situatiile de acest gen, nimeni nu poate interveni.

 • Întrebarea nr. 29 A. Eugenia

  Pentru serviciile de stomatologie, pe care binenteles ca nu le putem obtine decat de la cabinetele private, pentru ca cele de stat nu mai exista, se ofera garantia lucrarilor. Personal am apelat la serviciile unui cabinet stomatologic pentru lucrari dentare, acum un an si 3 luni. Mi s-a executat primul rand de lucrari, au fost defecte, nu stateau lipite, mi s-au refacut lucrarile. Peste o luna am patit acelasi lucru, inclusiv plombele care mi-au fost facute au cazut. Acum am apelat la un alt cabinet stomatologic, pentru ca dupa cele patite nu mai aveam incredere in medicul de la primul cabinet. Dar eu am ramas si fara bani si fara lucrari si, dupa parerea mea, cu dantura compromisa deoarece consider ca medicul respectiv mi-a slefuit prea mult dintii si din acest motiv nu mai stau fixate lucrarile (mentionez ca si inainte am avut lucrari care s-au deteriorat in timp, dar un interval mare de timp, 7 ani si erau fixate bine incat a fost necesar sa fie taiate). Asupra cabinetele private exercita cineva vreun control (inclusiv a conditiilor de igiena si siguranta a sanatatii)? La cine sa ma adresez eu pt ca medicul respectiv sa fie luat la intrebari pt modul in care-si desfasoara activitatea (meduicul a ramas cu banii!)? si sa-mi recuperez prejudiciul, macar cel material. Va multumesc

  • Sorin Paveliu

   Nu stiu. Cred ca situatia dumneavoastra evidentiaza o gaura de functionare in sistem, care ar trebui preluata de un parlamentar sau de Ministerul Sanatatii.

4689 vizualizari

 • Cardul european de asigurat (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 18:58)

  EccE [utilizator]

  Buna ziua. As dori sa aflu cand satul roman se va decide ca sa respecte prevederile legii si sa elibereze carduri de asigurat european? In prezent, se elibereaza o foaie de hartie scrisa in romaneste, care nu are decat efectul sa sperie daca este aratata intr-o unitate spitaliceasca din strainatate. Cu speranta unui raspuns, va doresc multa sanatate si ma ales sa nu aveti parte de vre-un incident care sa necesite spitalizare atunci cand sunteti in strainatate.
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 10:21)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui EccE

   Incercarea de a respecta legislatia europeana dateaza practic din 2006, iar balbaielile au strict ratiuni financiare. Mai concret, cine sa fie executantul cardurilor europene. Fiind la schimbare de mandat, sper ca solutia adoptata sa fie stabila pentru mai multi ani.
 • Asigurari pentru sinucigasi? (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 19:30)

  Weather [utilizator]

  Este normal sa beneficieze de gratuitate in sistemul de asigurari cei care cu buna stiinta isi provoaca boli?Toti fumatorii sint avertizati asupra efectelor fumatului.La fel alcoolicii.Credeti ca e normal ca bolnav de cancer pulmonar fumator sa beneficieze de aceleasi drepturi ca si un nefumator?Nu credeti ca un sinucigas ar trebui sa plateasca tratamentul si spitalizarea?Din cite stiu eu companiile de asigurari efectueaza anchete in cazurile suspecte inaite de a onora polita de asigurare.Nu ar fi normal ca pe linga CNAS sa existe o comisie care sa avizeze sau nu deconterea spitalizarii pacientilor in functie de istoricul bolii lor si de gradul de coparticipare avizata la agravarea afectiunii?
  • otrava pe bani? (Joi, 22 ianuarie 2009, 0:25)

   vlad [anonim] i-a raspuns lui Weather

   Este normal sa fie legala comercializarea de produse bazate pe nicotina in conditiile in care toti expertii spun ca sunt letale?

   Este normal ca, in loc sa fie interzise, sa se incaseze accize de la consumatori?

   Este oare acelasi buget in care se incaseaza accizele comun cu bugetul asigurarilor de sanatate?

   Pe scurt: isi provoaca boli cei care manaca grasimi? dar cei care fac sporturi extreme? sau cei care inhaleaza gaze de esapament?
   • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 10:32)

    Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui vlad

    Fenomenul fumatului este prea larg raspandit pentru a putea fi interzis brusc. Acciza perceputa are ratiunea unei descurajari a consumului si reprezinta in fapt un impozit pus pe o boala asumata (bronhopatiile si cancerul pulmonar) sau provocate unor terti. Precizez ca acciza in sine nu reduce foarte mult consumul. In schimb, prin decizia guvernului anterior, intreaga suma se varsa in bugetul Ministerului Sanatatii. Totusi, din punct de vedere financiar, acest lucru nu reprezinta un avantaj in mod obligatoriu pentru Ministerul Sanatatii deoarece Guvernul poate diminua proportional restul veniturilor alocate de la buget Ministerului Sanatatii.
    Problema ipotetica a accizelor pe alimentele bogate in grasimi este un subiect mult dezbatut si consider ca nu este departe vremea in care statul va interveni si in acest domeniu. Cum multe din initiative pleaca din America, atitudinea noului preseinte american in aceasta prinvinta poate reprezenta inceputul unei campanii globale importiva alimentelor bogate in grasimi daunatoare sanatatii. (Obama a promis alegatorilor ca va impune fast-food-urilor sa creasca preturile la alimentele grase si sa scada pretul salatelor si ca va impune ca persoanele care vin la serviciu pe bicicleta sa aiba programul de lucru mai scurt.)
  • Weather (Joi, 22 ianuarie 2009, 9:56)

   AAA [anonim] i-a raspuns lui Weather

    "Credeti ca e normal ca bolnav de cancer pulmonar fumator sa beneficieze de aceleasi drepturi ca si un nefumator?" Acel bolnav nu este un om? Daca-si plateste contributiile la stat, de ce nu ar trebui sa beneficieze de ajutor?

   Si pentru dl. Paveliu:
   1. Stiti cam cat cheltuie familia unui pacient pentru o saptamana de spitalizare, in conditiile in care pacientul a contribuit peste 20 de ani si pana si fiola de algocalmin trebuie cumparata de la farmacie (acolo costa doar 0,50RON)?
   2. Pe cand un sistem de sanatate privat (asemanator celui de pensii) in care sa scada drastic contributia catre sistemul de stat iar diferenta sa mearga la un privat?
   • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 10:39)

    Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui AAA

    Problema sumelor suportate din buzunar de catre pacienti pe perioada spitalizarii m-a preocupat si ma preocupa in mod deosebit. Legea 157/2008, al carei initiator am fost, vizeaza tocmai acest aspect, incercand sa opreasca practica incorecta prin care pacientii sunt obligati sa isi cumpere medicamentele la care au dreptul gratuit. Din nefericire, pacientii nu numai ca nu sunt informati asupra acestui drept, de a-si recupera integral cheltuielie, dar nici nu inteleg sa faca uz de ele, depunand cerere pentru rambursare.
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 10:24)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Weather

   Trebuie sa facem o diferentiere neta intre asigurarile private, bazate pe evaluarea riscului si asigurarile de tip social, bazate pe principiul solidaritatii. Asigurarile sociale sunt acoperitoare pentru intreaga populatie, indiferent de varsta, venit, riscuri, boli, si chiar obiceiuri daunatoare sanatatii. Nu este acceptabil din aceasta perspectiva ca o persoana care are o adictie cum ar fi cea de droguri, de alcool, sau de tutun sa fie tratata diferentiat.
 • Asistenta medicala (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 19:52)

  gadolinium [anonim]

  Intrebarea 1.
  Considerati ca cetatenii romani beneficiaza de o asistenta medicala gratuita si universala in sistemul de sanatate finantat din bugetul CNAS respectiv al Casei OPSNAJ?
  Intrebarea 2.
  Se manifesta in spitalele si cabinetele medicale romanesti fenomenul "red taping"?
  Intrebarea 3.
  Care este diferenta intre o campanie de informare a pacientilor si o campanie de marketing pentru un produs al industriei farmaceutice?
  Intrebarea 4.
  Care sunt riscurile vaccinarii pe scara larga cu un vaccin intrat doar de cativa ani in practica clinica?
  precizare: intrebarea nu se refera strict la vaccinul anti-HPV.
  Intrebarea 5.
  Care sunt factorii de risc pentru cancerul de col uterin, altii decat infectia cu HPV? Care sunt factorii de risc pentru infectia cu HPV?
  Intrebarea 6.
  Ar fi util sa fie vaccinata anti-HPV doar o populatie mai restransa, prin identificarea mai precisa a prezentei factorilor de risc?
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 10:43)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gadolinium

   1. Din punct de vedere legal, da. Din punct de vedere practic, nu, insa schimbarea nu poate veni fara implicare apacientilor (vezi raspunsul de mai sus). Semnalez infiintarea unei Asociatii pentru protectia drepturilor pacientului care, in masura in care va avea suficienti membri, poate fi un factor determinant in indreptarea starii actuale.
   2. Nu stiu ce este "red taping".
   3. Teoretic nu exista nicio diferenta, amandoua campaniile avand ca obiect promovarea unei informatii. Practic, diferentele sunt majore. In cazul campaniei de informare a pacientilor, interesul celor implicati in derularea ei fiind mai mic decat in cazul in campaniei de tip comercial. In ultimii ani am asistat insa la campanii de marketing desfasurate de Ministerul Sanatatii sub umbrela unei asa-zise campanii de informare, fapt eminamente imoral, daca nu si ilegal.
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 10:54)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gadolinium

   Continuare:
   Intrebarea 4: In general, riscurile sunt minime, orice produs biologic activ fiind riguros studiat inainte de a fi pus pe piata. In primii ani exista, totusi, posibilitatea de a descoperi noi reactii adverse (daca sunt grave, duc la oprirea comercializarii imediat dupa aparitia primelor cazuri) si survin informatii noi referitoare la perioada de imunitate conferita, date imposibil de stiut la inceput.
   Intrebarea 5: Infectia cu HPV este extrem de larg raspandita, practic orice persoana care are activitate sexuala fiind probabil atinsa de acest virus (atat barbati, cat si femei). Din nefericire, in buna parte infectia este asimptomatica. Studiile au demonstrat ca exista o legatura intre infectia cu HPV si aparitia cancerului de col uterin. Desi nu este singurul factor cauzator sau favorizant,
   Intrebarea 6: Vaccinarea se poate face numai la populatia care nu si-a inceput activitatea sexuala. Ulterior, interventia nu ar mai fi justificata. In opinia mea, decizia asupra vaccinarii este un strict personala a fetei sau parintelui pentru ca este vorba despre un risc individual. In cazul vaccinarilor obligatorii, interventia statului se face avand in vedere riscul de a imbolnavi intreaga colectivitate (interes public). O vaccinare de tip obligatoriu anti-HPV ar trebui extinsa si la barbati pentru a respecta acest principiu. O persoana care doreste sa se vaccineze fiind chiar dispusa sa plateasca in parte costul, va intelege si utilitatea de a se prezenta anual la medic pentru screening. Astfel de cazuri sunt rarisime.
 • cita incredere au romanii in sistemul de sanatate (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 20:38)

  Dr A. G. [anonim]

  Ce s-a facut concret pentru a mari increderea pacientului roman in sistemul de sanatate public ?
  De ce sistemul de "spaga" si "ciubuc" s-a instaurat oficial dupa 1989 ?
  De ce impozitarea medicilor nu exista?
  De ce nu exista un sistem de sanatate in Romania?
  De ce aceia care fac legile nu utilizeaza sistemul de sanatate romanesc si prefera sa se trateze in Occident?
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 11:02)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dr A. G.

   1. Nimic
   2. Spaga si ciubucul au aparut in 1947 oficial, ca urmare a unor directive ale KGB-ului (secrete) care au stimulat aceasta forma de plata a actului medical (dar si a cadrelor didactice prin sistemul meditatiilor) pentru a le culpabiliza si a putea tine sub control categoriile de populatie periculoase pentru regimul comunist. Din pacate, plata neadecvata cu importanta sociala s-a perpetuat, nici astazi Romania nefiind in stare sa schimbe situatia. Strict statistic, guvernele Romaniei aloca numai 4% din PIB sanatatii, fata de 8% din PIB in media tarilor UE (in conditiile in care PIB este de 10 ori mai mic). Modelele noastre de plata a medicului sunt luate din SUA, care, pe langa faptul ca este una din cele mai bogate tari ale lumii, cheltuie 15% din PIB pe ingrijirile de sanatate.
   3. Impozitarea ciubucului nu este posibila pentru ca nu poti pune impozit pe un lucru care este ilegal.
   4. Exista un sistem de sanatate in Romania. El trebuie mult imbunatatit, dar exista.
   5. Este un sofism sa credeti ca legiuitorii se trateaza in strainatate. In realitate, majoritatea parlamentarilor sunt oameni cu averi considerabile si statutul lor de oameni bogati le permite sa apeleze la servicii medicale in primul rand mai sigure, respectiv cele din Occident.
 • psihiatrie (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 20:38)

  xxx [anonim]

  ce solutii se vor lua in domeniul psihiatriei avand in vedere cresterea alarmanta de beneficiari?de ce nu se pune si accent mai mare pe ergoterapie la noi [in vest e la baza sistemului]?
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 11:03)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui xxx

   Nu cunosc daca guvernul actual are in vedere masuri exprese in domeniul psihiatriei.
 • sistemul trebuie resuscitat (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 21:02)

  dorin [anonim]

  1-asistenta medicala se face dupa placul,....,fiecarui ministru al sanatatii?-de competenta nu se pune vorba,unul economist altul dealer!!!!-
  2-cu ce drept se schimba de catre acestia bolile care beneficiaza de medicamente compensate cat si numarul acestora ?-votul nostru putem sa-l schimbam zilnic,dimineata la pranz si seara ?-
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 11:10)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dorin

   1. Trebuie sa ne obisnuim ca, prin votul nostru, delegam oamenilor politici dreptul de a decide asupra vietii noastre, iar prejudecatile si generalizarile nu sunt adecvate. Fostul ministru, cu o diploma de economist, a luat masurile cele mai aberante din punct de vedere financiar, nu medical. Actualul ministru, desi dealer de masini, are o pregatire formala si in managementul sanitar. Nu am niciun motiv de a-l simpatiza, de altfel nici nu il cunosc personal, insa masurile luate pana in prezent, cu exceptia demiterii pe criterii politice a unor manageri de spital, se bucura de intreaga mea aprobare si chiar ma entuziasmeaza, fiind exact ceea ce as fi facut si eu in conditiile in care ar fi trebuit sa iau astfel de decizii.
   2. Trebuie sa ne obisnuim ca oamenii politici aflati la putere au dreptul de a face tot ceea ce considera in limitile impuse de Constitutie. Daca va referiti la oportunitatea si corectitudinea schimbarii bolilor care beneficiaza de medicamente compensate, vorbim de o alta abordare. Personal, am convingerea ca aceste modificari au un puternic impact negativ asupra pacientilor, incapabili de a interveni. Reiterez inca o data necesitatea ca pacientii si apartinatorii lor sa se inscrie in asociatii de pacienti, singurele forme asociative care se pot opune cu adevarat si eficient deciziilor ministrului Sanatatii.
 • drepturile pacientului-exista ele in realitate? (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 21:10)

  Simion [anonim]

  Am fost internat de curand intr-o institutie cu "blazon" din Bucuresti intr-o sectie de chirurgie urologica.Eu am facut doar investigatii. Este inadmisibil sa privesti cum pacienti, poate fara prea mari sperante, sunt operati numai daca dau comisionul cu multe zerouri. Se utilizeaza diverse tertipuri pentru a forta mana pacientului, este un intreg arsenal de smecherii pe care noi pacientii, cred medicii, nu le vedem. Cum putei oare domnilor doctori care ati depus un juramant sa luati bani si de la cei care nu mai au sperante? Nu va este frica de Dumnezeu?
  Cum este posibil ca acest lucru sa se intample in clinice conduse de personalitati marcante ale medicinei romanesti? Cum permit ele, aceste personalitati, sa se intample asa ceva.
  Ca sa pot ridica, desi nu era obligatia mea, o analiza efectuata in spital am fost chemat personal la biolog sa dau darul. Apoi am stat trei zile in spital fara sa primesc nici un tratament. La iesire mi s-au recomandat medicamente care nu se mai importa de cca 1(unu) ani fiind inlocuite ulterior cu paleative.
  In sectia de chirurgie pacientii erau trimisi sa aduca medicamente de acasa. Ma intreb pentru ce mai platesc asigurari sociale. Am cotizat 30 de ani si acum cand am nevoie de ajutor sunt trimis sa-mi cumpar medicamentele.
  Nu ma pot abtine ca la final sa nu numesc clinica, tocmai pentru ca pretuiesc munca Profesorului Sinescu. Da, este Clinica de Urologie a Spitalului Fundeni.
  • inca ... (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 22:00)

   andrei [anonim] i-a raspuns lui Simion

   ma intreb daca se va schimba vreodata aceasta atitudine.... acum 8 ani, un prieten incepuse sa lucreze intr-un spital de neurochirurgie. a fost prima oara cind am vazut un barbat plingind. avusesera un caz care a fost declarat fara speranta de .. profesor, neurochirurg sef sau cum s-o mai fi chemind. prin urmare, prietenul meu se astepta sa fie chemate rudele sa li se explice situatia sa-si ia acasa fiul, sa-i fie alaturi in ultimile clipe ... cind colo, a asistat la o cearta intre rezidenti, care sa-l opereze. DE CE? dat fiind ca nu avea nici un rost, nici o sansa, nici un sens. CA SA IA BANII pe operatie de la familia care urma sa-si inmorminteze fiul.

   tema: Dreptul la informare si consimtamant informat (explicit)

   studiu de caz: citi medici isi informeaza pacientii asupra deciziilor terapeutice luate? citi ii informeaza asupra optiunilor terapeutice pe care le au? citi medici considera o indatorire normala si un atu important ca pacientul sa-si inteleaga boala si tratamentul?

   cind si cine va lua masuri care sa dea rezultate pentru a schimba atitudinea actuala a unui numar foarte mare de medici, care se cred si sunt tratati ca niste "zei" plutind in picla medicinii romanesti, cu atitudinea definita de infatuare si lipsa de respect: " da de ce trebuie sa stie el (pacientul) ? " atita vreme cit pot sa-l tin in ceata si sa-l fac sa ma venereze pentru cunostintele mele de magie alba/neagra medicala ...
   • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 11:16)

    Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui andrei

    Schimbarea, asa cum am mai spus, nu poate sa vina doar dintr-un singur sens. Mi-am dedicat aproape 15 ani din viata ideii de reforma in sanatate, lucrand in Ministerul Sanatatii, la Colegiul Medicilor, la Casa Nationala de Asigurari, in Parlamentul Romaniei, in pozitii in care punctul meu de vedere avea importanta. Am ajuns la concluzia ca niciun om politic sau administrator de sistem nu va putea reforma sistemul sanitar daca aceasta schimbare nu vine sau nu este puternic sustinuta de catre pacienti. Asa cum clasa politica nu se poate reforma din interior, nici atitudinea personalului medical nu se poate schimba plecand de la un rezident sau de la un sef de sectie.
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 11:13)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Simion

   Problema semnalata este una de mare gravitate prin faptul ca este generalizata. Din pacate, astfel de situatii traite pe propria piele nu ajung sa devina publice pentru ca omul bolnav are ca prioritate propria lui salvare, fara a mai avea energia de a se gandi la binele sistemului sanitar sau la soarta altor bolnavi. Reitez ideea inscrierii in asociatii de pacienti si macar semnalarea unor astfel de cazuri.
 • Drepturile pacientilor si cele ale medicilor merg (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 21:37)

  worker [anonim]

  Citeva intrebari, daca imi permiteti:

  - valoarea despagubirilor de malpraxis: in mod normal sunt calculate si in functie de o anumita dimensiune sociala. Cita vreme societatea in Romania considera acceptabil un salariu de 400 euro pentru un medic credeti ca este justificat ca aceeasi societate sa considere acceptabil 1 milion de euro despagubiri ( deci o suma imposibil de cistigat de un medic intr-o viata) pentru un penis taiat?

  - atitudinea pacientilor fata de medici poate imbraca uneori accente agresive: cine e vinovat de traumatizarea psihica si chiar fizica a medicilor in cazurile in care pacientii prezinta comportamente agresive nejustificate ? Pacientii? Angajatorul ?

  - pacientii au dreptul de a fi consultati intr-un interval rezonabil de timp; cine apara medicul si in final pacientul de cerintele aberante ale administratiei (locale si centrale) care solicita fiecarui medic mai multe hirtii de completat si mai multe consultatii de facut in fiecare an in totala discordanta cu ceea ce este uman posibil?
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 11:27)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui worker

   Despagubirile morale, de regula in cazul malpraxisului, sunt la latitudinea judecatorului pentru ca in fapt nicio suma nu este suficient de mare pentru a compensa suferinta umana. Cred ca sistemul de raspundere civila pentru practica medicala este complet neadecvata in acest moment. Presupun ca sunteti medic si de aceea opinia mea probabil va va displacea. Cred ca raspunderea pentru malpraxis reprezinta o posibila solutie pentru plata adecvata a actului medical. Pentru aceasta, ar trebui ca despagubirile sa se plateasca cu adevarat, ceea ce este rarisim in Romania. In conditiile in care s-ar plati astfel de despagubiri ( eu apreciez ca 30% din cazurile medicale sunt la risc de a fi etichetate malpraxis!! - in special datorita unor deficiente administrative si nu de natura profesionala) ar fi absolut justificat ca medicii sa ceara radical venituri oficiale, concordante cu importanta sociala a actului prestat si cu riscurile la care se expun. In SUA, un medic ajunge sa plateasca in jur de 100.000 de dolari pe an, prime de asigurare. Va las sa estimati singuri venitul acestora.

   Pacientii reprezinta doar un esantion nereprezentativ al populatiei Romaniei. In buna masura, ei sunt asa cum sunt si persoanele care stau la coada la un ghiseu sau elevii care agreseaza o profesoara.

   Medicii au la dispozitie doua forme asociative menite a le apara drepturile in fata administratiei. Una este impusa prin lege Colegiului Medicilor, alta este optionala, sindicalizarea. Din nefericire, noi, medicii nu stim sa valorificam niciuna din aceste doua optiuni, spre deosebire de personalul medical cu studii medii.
 • drepturile bolnavilor cronici (Miercuri, 21 ianuarie 2009, 21:50)

  Mariana T. - Brasov [anonim]

  Cum se justifica faptul ca un bolnav cronic de hepatita B, care prin grija lui are analizele cat de cat in limite normalenu este ajutat sa se trateze antiviral? Sistemul nostru de sanatate nu compenseaza sau trateaza gratuit decat cazurile foarte grave, cei care au analizele foarte proaste, in rest i se recomanda doar protectoare hepatice care nu ajuta deloc vindecarea bolii.
  Ce sanse are un astfel de bolnav, care contribuie la bugetul se asigurari sociale de sanatate la fel ca alti bolnavi? De multe ori infectia cu un astfel de virus apare din culpa medicala. Sau tratamentul lui este prea scump? Cum vedeti rezolvata aceasta problema, incidenta bolii este foarte mare in Romania, multi nici nu stiu ca sunt bolnavi, afla intamplator daca doneaza sange sau daca aleg din proprie initiativa sa faca analiza.
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 11:31)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mariana T. - Brasov

   Costurile tratamentului anti-viral este prohibitiv raportat la bugetul sanatatii din Romania, astfel de limitari fiind acceptabile. Nu pot fi de acord cu ele in situatiile in care guvernul decide cheltuieli aberante, precum programul de analize pentru oameni sanatosi. Aceasta problema financiara nu va putea fi rezolvata peste noapte. Ceea ce trebuie facut insa este inceperea unui program de screening larg pentru depistarea persoanelor infectate pentru a limita aceasta adevarata epidemie care afecteaza Romania
 • Despre onoarea medicilor din Romania (Joi, 22 ianuarie 2009, 1:20)

  bibi [anonim]

  Voi face referire la ultima tema propusa spre discutie:Cata incredere au romanii in sistemul public de sanatate?

  Locuiesc de cativa ani in Franta si m-am dus recent la medicul meu de familie de acolo pentru o problema medicala. Nu stiu cum vine discutia, ca la un moment dat imi spune ca tara lui de origine(Siria sau Liban, imi scapa momentan exactitatea informatiei) a interzis recunoasterea diplomelor medicale obtinute in Romania, din cauza scandalului cu diplomele false din Romania.

  Am ramas surprins ca aud tocmai aici despre subiectul asta, si am zis ca exista o problema de moralitate din partea conducatorilor institutiilor de invatamant medicale.

  Intrebari naive:
  - se stie cine au fost autorii acestor diplome false?
  - au fost ei pedepsiti?
  - aveti idee cat au daunat ei imaginii Romaniei?

  Intrebare:
  - pe cand veti cobora militaria din pod si veti lupta pentru constructia ONOAREI medicului si pedagogului din medicina romaneasca?
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 11:33)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui bibi

   Trebuie sa recunoastem ca Romania este in continuare o tara profund corupta. Ar fi fost normal ca imediat dupa aparitia dovezilor indubitabile de fals, sa se ia masuri transante. In cazul permiselor auto obtinute fraudulos au fost arestate macar 22 de persoane, desi fenomenul era mult mai larg decat in judetul Arges. Posesorii acelor permise circula si astazi pe drumurile patriei, desi ar fi fost normal ca acele persoane sa fie rechemate macar la o retestare a cunostintelor. Situatia nu e cu nimic diferita in cazul diplomelor false de medic.
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 11:35)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui bibi

   Continuare:
   Deoarece intrebarea ma vizeaza direct, nu va pot oferi un raspuns, deoarece renuntand la apartenenta politica, nu mai pot influenta decat strict ca persoana fizica prin intermediul atitudinii civice.
 • drepturi si obligatii (Joi, 22 ianuarie 2009, 3:16)

  terente pufulete [anonim]

  se tot vorbeste de drepturi si mai putin de obligatii
  intrebare:Ce e de facut cu pacientii care se adreseaza serviciilor de urgenta desi ei ar trebui sa se adreseze medicului de familie sau medicilor din ambulator?
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 11:37)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui terente pufulete

   Solutia nu poate veni decat de la CNAS, fiind o atitudine cultivata de multe zeci de ani. Personal, consider ca normalizarea sistemului medical trebuie sa plece tocmai de la Camera de Garda.
 • Alimentatia in gradinite (Joi, 22 ianuarie 2009, 5:24)

  Irina [anonim]

  Ce norme reglementeaza alimentatia in gradinite? Si cum se aplica ele? Ce ar trebui sa faca parintii (ca statul... m-am convins ca nu face mare lucru in directia asta) pentru a convinge niste doamne directoare de gradinita sa respecte niste principii simple de calitate in alimentatia copiilor - ex. sa nu mai dea copiilor salam ("e ieftin si e din ala bun") si alte alimente ultra-procesate / pline de conservanti si coloranti? Exista multe gradinite carora nu li se poate reprosa nimic in directia asta (dar despre regimul alimentar afli dupa ce copilul tau e deja acceptat la inscriere acolo). Ce facem cu restul, cele "nepasatoare"?
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 11:38)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Irina

   Exista acte normative care reglementeaza alimentatia in gradinite. Solicitati directoarei sa le respecte.
 • intrebare (Joi, 22 ianuarie 2009, 8:10)

  qwerty [anonim]

  Dupa cum se stie cotizarea la asigurarile de sanatate este obligatorie in romania. Deoarece eu daca ma imbolnavesc nu primesc nimic semnificativ (trebuie sa dau spaga de la portar si asistente pina la fiecare medic, medicamentele trebuie sa le cumpar din banii mei fiindca in spital nu exista) pentru suma destul de frumusica pe care o cotizez lunar, as dori sa trec la o asigurare privata. Problema este ca nu se poate renunta la aceasta asigurare.
  Nu se poate modifica legea asigurarilor astfel incit cetateanul sa poata alege unde si cit vrea sa cotizeze la asigurare? Pentru suma pe care o cotizez momentan la stat un asigurator particular s-ar comporta cu mine ca si cum as fi un bibelou de portelan.
  As asuma si riscul, daca s-ar permite, sa nu platesc nici o asigurare si sa suport cheltuielile din propriul buzunar fiindca oriunde merg la medic trebuie sa dau spaga.
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 11:42)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui qwerty

   Asigurarile sociale se bazeaza pe principiul solidaritatii, asa cum mai spus, inclusiv pe solidaritatea intre cei cu veniruri mari si cei cu venituri mici. Personal, sprijin ideea principiului limitei solidaritatii sociale, altfel spus, ca ar fi acceptabil ca sa fim obligati sa platim asigurari sociale pana la o limita a venitului, sa zicem de 30.000 de euro pe an si sa avem libertatea de a directiona diferenta catre asigurari private. Nu va lasati pacaliti de suma mare pe care o dati asigurarilor sociale. Daca ati avea un salariu net de 1000 de euro pe luna, ati contribui cu in jur de 1000 de euro pe an la asigurari. In cazul in care ati avea nevoie de un transplant de maduva, de exemplu, ar trebui sa platiti contributia dvs. pe 50 de ani.
 • malpraxis (Joi, 22 ianuarie 2009, 8:37)

  romanistanezul [anonim]

  Daca luam in consideratie ca malpraxisul este decis in instante extrajudiciare : colegiul medicilor si directiile de sanatate publica prin comisiile mixte, ca medicina este o stiinta euristica si medicii sint structurati ca si o casta care prin organizatii profesionale se substituie decizia organizatiei, deciziei unei institutii fundamentale a statului de drept, JUSTITIA si coroboram aceste stari de fapt cu propunerea colegiului medicilor facuta Ministerului Sanatatii ca despagubirile in cazurile de malpraxis sa se acorde in functie de valoarea sociala a pacientilor, va somez sa raspundeti la doua intrebari:
  1. In cazul in care propunerea va deveni norma legala, la cit va evaluati pe dumneavoastra in carcasa vie, dar pe sotia sau copilul dumneavostra si va rog sa motivati cuantumul evaluat;
  2. In acest caz diploma de absolvent al unui institut de studii superioare cu profil medical echivaleaza cu o licenta legala care iti da dreptul ca contracost sa poti ucide si/sau mutila fara a mai trebui sa respecti normele legislative in materie, pe care ceilalti cetateni au obligatia de a le respecta?
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 11:47)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui romanistanezul

   Ma conformez somatiei dumneavoastra. Desi carcasa mea este mai grea, cantarind aproximativ 120 de kg, sunt incapabil sa estimez care ar fi despagubirile care mi-ar da satisfactie in cazul in care as fi victima unui caz de malpraxis. Nu orice propunere devine norma legala, iar pe de alta parte, in momentul de fata, stabilirea malpraxisului nu se face extrajudiciar, ci dimpotriva. Opinia publica conform careia Colegiul Medicilor stabileste malpraxisul a fost indusa de administratie. Tocmai pentru a pune pacientii pe o cale gresita, preintampinand astfel evidentierea cazurilor datorate in special deficientelor adminstrative.
   2. Consider ca va aflati intr-o totala eroare. Rapunderea civila pentru malpraxis nu inlatura sub nicio forma raspunderea penala.
 • carduri de sanatate (Joi, 22 ianuarie 2009, 8:37)

  Florin [anonim]

  Cred ca ar fi mult mai benefic daca proiectul cu cardul de sanatate ar fi extins la nivel national nu numai pentru cei care calatoresc in UE. In mod normal acesta trebuie sa contina informatii despre bolile pacientului si situatia contributiilor la sistemul de sanatate.
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 11:48)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin

   Cardul de sanatate se leaga indisolubil de informatizarea sistemului sanitar si nu se va generaliza pana acand aceasta informatizare nu va deveni un fapt.
 • Sistemul de sanatate. (Joi, 22 ianuarie 2009, 8:58)

  ioanatwins [utilizator]

  Ce se intimpla in sistemul de sanatate din Romania? Unde sint umanitatea, generozitatea, juramintul lui Hipocrat?
  De ce spaga este legea si doar cei cu bani se pot trata?
  Cum este posibil ca un pacient cu diagniosticul de cancer sa fie trimis, el inusi (desi abia se tine pe picioare), sa isi duca o lamela cu tesut de la un spital la altul? Cit de sterila ma poate fi dupa ce a fost plimbata prin tramvai?!
  Cind o sa fie pacientul repsectat si nu tratat ca un sub-om fara drepturi?! Nimeni nu creseste, toti ne platim contributia la asigurarile de stat.
  De ce nu se instituie asigurarile private si un sistem ca cel din Franta?
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 11:49)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ioanatwins

   Cred ca la intrebarile dumneavostra am formultat raspunsuri, indirect, in postarile de mai sus.
 • Prea multi bani in gaura neagra ? (Joi, 22 ianuarie 2009, 9:22)

  XAO [anonim]

  Unde se duc banii pe care ii dam lunan sistemului de sanatate ?
  1 din 12 salarii acolo se duc.
  Cand se va face un sistem privat de asigurari ?
  Cand se va scoate obigativitatea platii CAS/CASS ?
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 11:50)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui XAO

   Fata de raspunsurile de mai sus, imi exprim opinia ca avem un cadru legal suficient pentru un sistem privat de asigurari, singurul lucru care lipseste fiind administratorii suficient de competenti si de vizionari pentru a le pune in practica.
 • Legea 157/2008 (Joi, 22 ianuarie 2009, 9:43)

  Malinescu [anonim]

  Referitor la Legea 157/2008. Ce se va intimpla in spitale daca bugetul scade (cu 15 %?) si pretul medicamenteler va creste (cu 40 %?)? Cum pot fi gestionate spitalele, daca nu vor avea medicamente, dar vor plati tratamentele pacientilor? Vor continua pacientii sa finanteze spitalele?
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 11:51)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Malinescu

   Pentru orice schimbare, avem nevoie inainte de toate de transparenta si corectitudine. Daca pacientii vor solicita rambursarea cheltuilelor asa cum au dreptul legal, Guvernul va fi nevoit sa intervina pentru a suplimenta sumele alocate sanatatii.
 • alegerea medicului (Joi, 22 ianuarie 2009, 9:47)

  andrada [anonim]

  Am dreptul sa imi aleg medicul care sa ma opereze? Ca daca merg la orice spital si optez pt un specialist, "profesorul"/ seful de sectie sare ca ars si risc sa nu se poata efectua operatia.

  Multumesc
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 11:52)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui andrada

   Este la latitudinea dvs daca va aparati sau nu drepturile de a opta pentru orice medic doriti.
 • finantarea spitalelor (Joi, 22 ianuarie 2009, 9:48)

  Malinescu [anonim]

  Imagistica "grea" CT, IRM, procedurile angiografice diagnostice si terapeutice sunt costisitoare. Costurile per pacient depasesc la multi pacienti finantarea obtinuta de la CAS. Se prevede o schimbare in finantarea spitalelor referitor la aceasta problema.
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 11:53)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Malinescu

   Spitalele sunt subfinantate atat global, cat si prin stabilirea unor tarife neadecvate pentru actele medicale, Primul pas ptr care trebuie sa militam este plata corecta a prestatiilor. Restul va veni de la sine.
 • salarizare (Joi, 22 ianuarie 2009, 9:54)

  Dr Schweizer [anonim]

  Sefii de sectie au contract de management ca si managerii spitalelor. Vor aviza internari si tratamente in limita bugetului din ce in ce mai mic. Urgentele nu pot fi controlate, vor fi cite vor fi. Bugetul va fi depasit. Cum va fi salarizarea dupa performanta, in luna asta cind de fapt vom pune pacientii pe liste de asteptare pentru luna cealalta?
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 11:54)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dr Schweizer

   Nu cunosc ca in prezent sa existe un act normativ care sa impuna plata in functie de performanta.
 • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 10:04)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Buna dimineata! Va multumim pentru intrebarile postate pana acum. Domnul Paveliu este pe drum, isi cauta un loc de parcare:)

  Vom incepe in jurul orei 10.20 de minute. Multumim pentru intelegere!
 • despre dezastrul di nmaternitati (Joi, 22 ianuarie 2009, 10:04)

  andreea [anonim]

  Buna ziua. Cred ca merita discutat si despre ce se intampla in maternitati, despre felul in care sunt tratate mamele, despre felul in care le este refuzata orice urma de decenta/pudoare. Despre faptul ca nu sunt informate si nu li se cere consimtamantul in privinta niciunui act asupra nou-nascutului. Despre faptul ca sistemul lel trimite acasa, cu bebe, complet nepregatite. Despre faptul ca tatii nu au aproape nici un drept, altul decat acela de a astepta umili pe la usi. Cat despre lipsurile la capitolele igiena, grija pentru psihicul fragil al mamei etc., nici nu mai are rost sa le pomenim. Multumesc.
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 11:56)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui andreea

   Cred ca si situatia gravidelor ar putea fi un punct de initiere al schimbarii pentru ca in general suntem sensibili la tot ce inseamna mama si copil. Mai mult, atat gravida cat si sotul sunt de regula persoane sanatoase si active si de aceea, mult mai capabile sa se ridice pentru a apara drepturile pacientilor in general. Evident ca sunt de acord cu tot ceea ce ati scris mai sus.
 • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 10:19)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Va reamintesc, cele mai interesante intrebari vor fi reluate in cadrul emisiunii Bucuresti Punkt Bonn, care se va difuza la Radio Deutche Welle, vineri.Inregistrarea video/audio va fi postata pe site vineri dupa-amiaza.
  Domnul Sorin Paveliu a sosit in redactie. Puteti sa postati si in continuare intrebari pentru dumnealui. Sa incepem!
 • asigurari (Joi, 22 ianuarie 2009, 10:29)

  Viorica [anonim]

  Cand se va ajunge si in Romania la o gila de contributii de sanatate? Adica fiecare sa contribuie intr-un anume procent, pe care il alege dintr-o grila, si apoi primeste asistenta medicala proportional cu ce a platit. Eu platesc asigurari de sanatate de 25 ani, multe sute de lei pe luna, iar cand am nevoie de medic trebuie sa merg la o clinica privata, ptr ca la stat nu am loc de toti pensionarii, toti tiganii... Cand am nascut, dr. care m-a asistat pe perioada sarcinii lucra la maternitatea Bucur, cand am fost acolo si am vazut ce mizerie este am fugit cat am putut de repede si m-am dus la clinica privata, Euroclinic, unde am platit 2000 euro si am fost tratata cum nici in vise nu speram. Eu inteleg principiul solidaritatii in masura in care nu ma afecteaza pe mine ca individ, dar atata vreme cat eu platesc cu mult mai mult decat altii, nu cred ca este corect ca atunci cand am nevoie de asistenta medicala sa ma duc la clinica privata.
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 13:05)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Viorica

   Asa cum am mai spus asigurarile sociale se bazeaza pe principiul solidaritatii si presupun o contributie fixa procentuala. Plata unei sume fixe in functie de risc este specifica asigurarii de tip privat.
 • Vreau sa imi schimb medicul de familie (Joi, 22 ianuarie 2009, 10:33)

  korellus [anonim]

  Vreau sa imi schimb medicul de familie, de la Casa Nationala la CASAOPSNAJ.
  Am primit de la posibilul nou medic de familie o Declaratie-tip (utilizata cu succes pina acum), care ar trebui semnata si parafata si de angajator (lucrez la combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati).
  Incercind sa fac acest lucru, cei de la financiar-ArcelorMittal mi'au zis ca ei nu "recunosc" acest formular (aceasta procedura), pe ei neinteresindu-i unde trimit bani, ...
  Va rog sa-mi comunicati:
  - care este procedura legala (fluxul informational) prin care eu pot sa ma mut de la un doctor de familie la altul (care, intimplator, se afla la alta CAS);
  - care sint legile si articolele de lege care concretizeaza pasii care trebuie sa fie parcursi pentru a-mi schimba medicul de familie.
  Va multumesc anticipat.
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 13:07)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui korellus

   Nu cred ca angajatorul are alta obligatie decat de a varsa plata contributiei. Aceasta declaratie tip este o dovada de insuficienta administrativa prin care functionarii casei incearca sa evite exercitarea controlului si adoptarea sanctiunilor.
 • Fara spaga nu te baga in seama!!! (Joi, 22 ianuarie 2009, 10:41)

  Bogdan [anonim]

  Pornind de la medici si ajungand la asistente: toti iau spaga altfel nu-si fac meseria. Chiar si asa tot te trateaza ca ultimul om. Un prieten internat la ATI a facut pneumonie pentru ca asistentele nu l-au intors o data pe ora asa cum e prevazut in regulament (il intorceau la 6 ore si asta cu spaga si cearta), apoi a facut stop respirator pentru ca nu-i aspirau tubul o data pe ora cum e in regulament (il aspirau la 4-6 ore cand vedeau ca respira greu). L-am gasit cu febra 43 intr-o zi desi ele ziceau ca e bine. Habar n-avea de starea lui. Noaptea pun trasfuziile sa mearga incet si se culca toate desi trebuie sa aibe grija de bolnavi (doar e sectie de ATI). Si familia pompeaza in ele 2-3 milioane pe zi. Cunosc o gramada de cazuri asemanatoare: un bolnav de hernie de disc a fost pregatit pentru operatie si dus in sala unde medicul i-a cerut 3 milioane. Acesta n-avea asa ca a fost intors in salon pana face rost. Acesta e sistemul iar pacientul nu poate face nimic: doctorii se acopera intre ei. Iar cand esti intre viata si moarte nu-ti arde tie sa te pui cu cei care tre sa aibe grija de tine. Care sunt solutiile?
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 13:09)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan

   Asa cum am mai spus, nu cred ca poate aparea interesul pacientului altcineva decat pacientii. Solutiile pe care eu le vad sunt de natura civica, inscrierea in asociatii ale pacientilor sau de natura legislativa, prin infiintarea unui consiliul care sa preia rolul de informator si aparator al drepturilor pacientului. (Proiectul de lege se afla in dezbaterea Comisiei pentru Sanatate a Senatului - Camera decizionala)
 • Plafon compensare medicamente, Criterii incadrare (Joi, 22 ianuarie 2009, 11:08)

  marian [anonim]

  1. Credeti ca este morala/legala plafonul de compensare a medicamentelor? Ce act normativ reglementeaza noua regula de plafonare?

  2. De ce ministerul Sanatatii modifica periodic criteriile de incadrare a persoanelor cu handicap in diverse grade, aceste modificari fiind intotdeauna in "detrimentul" asistatilor? Ca sa glumesc: "cu cianura ati incercat?" Puteti sa-mi indicati o sursa de informare unde sa gasesc criteriile/legislatia europeene de incadrare in grad de handicap?

  Multumesc,

  Marian Statache
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 13:14)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui marian

   Acesta este un raspuns pentru "asigurat" - N.R.

   Legea privind rambursarea este gandita strict pentru a imbunatati sistemul si nu pentru a-l carpi. Sa nu intelegeti cumva ca
   mi-as dori ca pacientii sa umble cu hartiile in mana pentru a-si recupera banii. Ceea ce mi-am dorit de fapt este ca directorul de spital sa nu mai foloseasca acest sistem prin care trimite pacientul la farmacie pentru a-si carpi bugetul si sub presiunea acestei legi, nemaifacand economie pe seama bolnavilor, sa fie obligat de nevoie sa ceara tarife corecte si bugete adecvate din partea CNAS. Fara aceasta perspectiva a eventualitatii ca bolnava sa isi poata cere banii inapoi, cu efecte negative chiar asupra pozitiei lui de manager, situatia actuala nu se va schimba.
   2. Fondurile europene nu au nicio legatura cu eventualele cereri de finantare ale managerilor din spitale, vizand cu totul alte domenii.
   3. Cred ca cu totii avem nevoie de o examinare psihologica sau psihiatrica periodica.
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 13:20)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui marian

   1. Tot ceea ce face Ministerul este legal, pentru ca el face legea. Moralitatea este o alta poveste.
   Problema asta cu plafonul de compensare are legatura cu reflexul politicienilor de a fi populisti, obicei de care nu se pot dezbara. Cu alte cuvinte, s-a reactivat un program social destinat persoanelor cu venituri foarte mici, care suna parintesc, dar care nu acopera mai nimic. Si drept urmare, nici nu costa.
   2. Problema incadrarii persoanelor cu handicap este una extrem de spinoasa deoarece pe langa persoanele cu adevarat bolnave se regasesc incredibil de multe persoane al caror handicap se regaseste numai pe hartie.
 • Casa de asigurari de sanatate, fonduri si examinar (Joi, 22 ianuarie 2009, 11:15)

  asigurat [anonim]

  1.De ce nu propuneti un sistem mai simplu de management al taxelor de sanatate( avand in vedere cazurile mentionate mai sus, si apropo, legea dumneavoastra,cred ca mai mult carpeste un sistem bolnav decat sa-l insanatoseasca) ?
  2.Daca nu sunt bani publici in tara, dar sunt fonduri europene neaccesate de ce nu este OBLIGATORIU ca managerii spitalelor sa prezinte proiecte pentru aceste fonduri in conformitate cu o viziune mai ampla, a necesarului medical pe regiuni, chiar pe tara? Evident, cu sprijin din partea ministerului, sau a asociatiilor medicale, sau ong-uri specifice. Nu asta este treaba unui medic dar si manager?
  3. De ce nu este obligatorie o pregatire si examinare psihologica a angajatilor din sistemul de sanatate din Romania? Eu sincer cred ca unii is tacaniti, iar altii is atat de marsavi (au depasit de mult scuza supravietuirii, acum e imbuibare) incat mi se pare de-a dreptul criminal sa fii un om cu putere de decizie in sistem si sa lasi cazurile in care pacientii sunt abuzati nepedepsite! Periodic, o examinare psihologica mi se pare necesara.
 • Asigurarea obligatorie de sanatate in Romania (Joi, 22 ianuarie 2009, 11:41)

  Iulian [anonim]

  Voiam sa stiu de ce in Romania trebuie sa platesti asigurarea de sanatate pe ultimii 5 ani in cazul in care nu ai fost asigurat medical in Romania in aceasta perioada dar ai fost asigurat medical in alta tara, ca de exemplu Germania?
  Mie nu mi se pare corect sa platesti din urma niste servicii de care nu ai beneficiat in acest timp si oricum nu puteai sa beneficiezi nefiind asigurat. Din punctul meu de vedere aceasta practica incalca drepturile Pacientilor. Mai rau este faptul ca si daca, prin absurd vorbind, platesti banii pentru aceasta perioada nu beneficiezi de medicamente gratuite, tratamente etc.. deoarece fondurile de la Casa Nationala de asigurari de sanatate nu ajung pentru toata lumea.
  Din punctul meu de vedere acesta asigurare obligatorie nu isi are rostul caci nu ofera serviciile OBLIGATORII in contul contributiei.
  Ce se poate face in acest sens? Eu ma gandeam sa deschid un Proces impotriva Casei de Asigurari de Sanatate si sa merg pana in panzele albe, avand in vedere faptul ca platesti si nu primesti nimica ba mai mult platesti si din urma pentru a putea fi asigurat la zi. Eu vad situatia in felul urmator: sa platesti de cand incepi sa fi asigurat dar sa ti se ofere servicii in functie de durata contributiei, la fel ca si in germania. De exmplu nu primesti bani ptr operatii complicate, daca esti asigurat numa de 1 an, dar serviciile normale sa iti fie decontate etc...
  Deci in principiu ce se poate face pentru a anula aberatia care exista acu la Casa nationala de asigurari medicale?
  Multumesc Anticipat.
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 13:36)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian

   Cred ca persoanele care si-au platit asigurari in strainatate nu ar trebui puse la plata. Va sprijin in demersul dvs cu procesul, dar ptr aceasta trebuie sa va exercitati valenta de pacient, care nu a primit ceea ce i s-a promis cantitativ sau calitativ, Cand va veti afla in aceasta situatie si veti lua decizia de a reacationa, va rog sa ma anuntati pentru a ma alatura efortului dumneavoastra.
  • din cauza codului fiscal (Joi, 22 ianuarie 2009, 14:26)

   Me [anonim] i-a raspuns lui Iulian

   Adevarul este asta:
   Codul fiscal le limiteaza dreptul de a emite decizii de impunere doar pt cei 5 ani anteriori. Ce e mai vechi de 5 ani se prescrie. Altfel ti-ar fi furat mai multi bani.
 • Facem pauza (Joi, 22 ianuarie 2009, 11:58)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Facem o pauza, pentru inregistrarea emsiunii Bucuresti punkt Bonn. Domnul Paveliu se va reintoarce online la ora 12.30, pentru a continua discutia cu cititorii HotNews.ro, raspunzand intrebarilor venite pana la ora 12.00.
  Pe curand!
 • Fara scop patrimonial, dar pe bani grei (Joi, 22 ianuarie 2009, 12:10)

  teose [utilizator]

  Alaturat unitatilor sanitare cu greutate se afla intamplator(?) centre medicale de investigare, ce au ca forma de organizare institutia fara scop patrimonial (asociatii, fundatii, centre) si care, la fel de intamplator, poarta numele spitalului de care se invecineaza (v. Spitalul Victor Babes situat langa Centrul MDTA Victor Babes).
  Aici, pacientii spitalelor publice ajung dupa ce medicii ii indruma asigurandu-i ca aceasta le este singura sansa de investigare. Pentru ca, fireste, "aparatura spitalului nu functioneaza". Nu se intampla izolat, starea de fapt e generalizata la Colentina, Pantelimon etc.
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 13:37)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui teose

   Este adevarat, cunosc situatia in mod concret, dar fara a se face public situatiile de acest gen, nimeni nu poate interveni.
 • gata pauza (Joi, 22 ianuarie 2009, 12:53)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Am revenit, reluam raspunsurile!
 • Stomatologie (Joi, 22 ianuarie 2009, 12:56)

  A. Eugenia [anonim]

  Pentru serviciile de stomatologie, pe care binenteles ca nu le putem obtine decat de la cabinetele private, pentru ca cele de stat nu mai exista, se ofera garantia lucrarilor. Personal am apelat la serviciile unui cabinet stomatologic pentru lucrari dentare, acum un an si 3 luni. Mi s-a executat primul rand de lucrari, au fost defecte, nu stateau lipite, mi s-au refacut lucrarile. Peste o luna am patit acelasi lucru, inclusiv plombele care mi-au fost facute au cazut. Acum am apelat la un alt cabinet stomatologic, pentru ca dupa cele patite nu mai aveam incredere in medicul de la primul cabinet. Dar eu am ramas si fara bani si fara lucrari si, dupa parerea mea, cu dantura compromisa deoarece consider ca medicul respectiv mi-a slefuit prea mult dintii si din acest motiv nu mai stau fixate lucrarile (mentionez ca si inainte am avut lucrari care s-au deteriorat in timp, dar un interval mare de timp, 7 ani si erau fixate bine incat a fost necesar sa fie taiate). Asupra cabinetele private exercita cineva vreun control (inclusiv a conditiilor de igiena si siguranta a sanatatii)? La cine sa ma adresez eu pt ca medicul respectiv sa fie luat la intrebari pt modul in care-si desfasoara activitatea (meduicul a ramas cu banii!)? si sa-mi recuperez prejudiciul, macar cel material. Va multumesc
  • 1 (Joi, 22 ianuarie 2009, 13:38)

   Sorin Paveliu [hotnews.ro] i-a raspuns lui A. Eugenia

   Nu stiu. Cred ca situatia dumneavoastra evidentiaza o gaura de functionare in sistem, care ar trebui preluata de un parlamentar sau de Ministerul Sanatatii.
  • corectez (Joi, 22 ianuarie 2009, 14:14)

   A. Eugenia [anonim] i-a raspuns lui A. Eugenia

   Dupa prima fraza trebuia sa scriu semnul intrebarii. Intreb: ofera sau trebuie sa ofere garantie? Si completez: cat timp este sau ar trebui sa fie garantata o lucrare dentara, indiferent de materialul din care esteexecutata, pt ca toti stomatologii fac reclama doar la lucrarile din portelan (material ceramic) care stim ce preturi au si nu si le poate permite oricine, ei spun ca celelate materiale nu rezista ata, dar nu precizeaza cat?
 • Ne oprim aici! (Joi, 22 ianuarie 2009, 13:40)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Va multumim pentru intrebarile adresate domnului Paveliu. Incheiem aici intalnirea on-line. Pe saptamana viitoare!
 • legea 157/18.07.2008 (Luni, 26 ianuarie 2009, 18:09)

  DIANA MARTIN [anonim]

  In baza acestei legi se pot returna banii achitati pe niste stenturi achizitionate de pacient pentru o interventie ce a avut loc in martie 2007 ?
  Sau acest lucru ar insemna o solicitare retroactiva aparitiei legii.
  Multumesc.
 • rambursare cv medicamente (Marţi, 21 februarie 2012, 14:44)

  salajan georgeta [anonim]

  Am cumparat medicamente pe timpul spitalizarii ,la Institutul cardiovascular din Timisoara,in valoare de 1500 lei. In luna ianuarie am depus cererea pt. rambursare cv dar nici pana in prezent nu am primit nici un raspuns. Oricum la depunere m-i s-a spus ca nu am nici o sansa cu toate ca am depus toate retetele si chitantele de cumparare.Pentru ce nu se respecta anumite legi de catre cei in cauza? Unde pot sa ma adresez pt. ajutor?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by