Dupa esecul campaniei de vaccinare anti-HPV, atat Ministerul Sanatattii, cat si producatorii farmaceutici implicati in campanie au schimbat strategia. Ministerul promite o campanie de screening (examinare medicala pentru infectia cu HPV), precum si informare. La nivel national, 65% dintre femei nu detin niciun fel de cunostinte legate de cauzele cancerului de col uterin, potrivit unui studiu Gfk, dat publicitatii in cadrul unei dezbateri despre cancerul de col cervical, organizate marti seara, 20 ianuarie.

In dorinta de a combate opozitia si controversele create in jurul vaccinarii anti-HPV, unul dintre producatorii vaccinului, compania farmaceutica GlaxoSmithKline (GSK) a organizat o dezbatere despre cancerul de col cervical, in parteneriat cu Fundatia Renastearea.

Cei prezenti au adresat indrebari, exprimandu-si nemultumirea fata de lipsa de informare acuta cu privire la campania de vaccinare anti-HPV, initiata de Ministerul Sanatatii in toamna anului trecut.

Noua strategie, asa cum a fost prezentata de medicii prezenti si de reprezentantii Ministerului Sanatatii, consta in screening (examinare periodica) si informare, pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin si a tulpinilor de virus HPV.

Screeningul (examinare periodica) se poate realiza prin:

Test Babes Papanicolau

Dispute in lumea medicala cu privire la cauze

Cauzele cancerului de col uterin nu sunt cunoscute, insa o parte dintre medici/cercetatori iau in considerare cauzalitatea anumitor tulpini de virus papiloma uman (HPV) si cancerul cervical.

"Legatura de cauzalitate a fost demonstrata fara niciun dubiu de virusologul german prof. dr. Harald zur Haussen, descoperire pentru care i s-a acordat Premiul Nobel pentru medicina in 2008", considera medicul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului National de Boli Infectioase Matei Bals.

Intrebarea HotNews.ro: Urmatoarea vaccinare va fi cu consimtamant informat?

Reprezentantul Ministerului Sanatatii, conf.dr. Alexandru Rafila, consilier al ministrului, a precizat pentru HotNews.ro ca vaccinarea va urma unui program de screening si informare.

La intrebarea HotNews.ro daca se va renunta la acordul (consimtamantul) prezumat, implicit [daca nu spun in mod expres nu inseamna da, un lucru interzis in medicina, unde se cere consimtamantul informat - un da spus in cunostiinta de cauza], reprezentantul Ministerului a spus ca deocamdata trebuie realizata informarea.

Cifrele furnizate in cadrul dezbaterii:

  • mortalitate cancer de col uterin in Romania: 2.200 decese
  • 65% nu detin niciun fel de cunostinte legate de cauzele cancerului de col uterin (studiu Gfk, prezentat in cadrul dezbaterii mentionate)
  • 2% dintre femei fac legatura intre papiloma virus (HPV) si cancerul de col uterin (potrivit aceluiasi studiu Gfk).

Cele mai importante puncte ale dezbaterii de aseara

Medicii invitati: un promotor al vaccinului HPV, altul rezervat

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, director al Institului National de Boli Infectioase Matei Bals, un sustinator si promotor inca de la inceput al campaniei de vaccinare HPV, a pledat in continuare pentru vaccinare, dar dupa screening:

“Situatia dramatica a cifrelor referitoare la cancerul de col uterin se poate schimba, acesta fiind singurul tip de cancer care poate fi prevenit prin screening periodic si vaccinare", a spus medicul Adrian Streinu-Cercel.

Prof. dr. Radu Vlasceanu, seful Clinicii de Obstretica Ginecologie, la Spitalul Elias din Bucuresti, a avut o pozitie echilibrata, limitandu-se la a prezenta date stiintifice despre cancerul cervical, concluzionand ca este esential ca femeile sa fie informate si sa mearga la control pentru a depista cancerul in faza incipienta. Domnia sa nu s-a referit la vaccinare.

Parintii, cadre didactice

Punctul de vedere al parintilor a fost exprimat de un reprezentat al unei asociatii care reprezinta parintii si de un cadru didactic de la liceu bucurestean.

Nu a existat informare deloc. Parintii au fost convocati la o sedinta la scoala si, prin intermediul unei note, li s-a mentionat campania de vaccinare anti-HPV. Aceasta a fost toata campania de informare.

"Predau intr-un liceu cu 2.000 de elevi, nu a existat niciun pliant, nimic", spune un cadru didactic, dintr-un liceu bucurestean.

Ministerul Educatiei

Absent la dezbatere

Ministerul Sanatatii

Screenign si informare. Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a avut deja intalniri informale cu companiile farmaceutice implicate in campania de vaccinare (Merck si GSK – n.r.)

ONG-uri specializate

Mihaela Geona, presedinta Fundatiei Renasterea, a explicat cat este de importanta implicarea autoritatilor publice (Ministerul Educatiei) in a informa populatia cu privire la analizele si controalele medicale.

Reamintim declaratiile Ministrului Sanatatii Ion Bazac din 18.01.09

"Doar 2.615 eleve de clasa a patra - adica 2,57% - au fost vaccinate, in conditiile in care Romania este pe primul loc in UE ca frecventa a cancerului de col uterin. Pentru o campanie esuata, s-au cheltuit 23 de milioane de euro, intr-un an de criza economica. Campania a fost construita prost, in pas de defilare, ca o invazie, nu ca o binefacere, dupa principiul la vaccin inainte", a afirmat Ion Bazac, intr-o conferinta de presa televizata.

Detalii aici

Sursa Glosarului de termeni: site-ul www.cacercoluterin.ro, un site realizat de GSK.