Fostul premier Adrian Nastase a fost trimis in judecata, marti, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie. Adrian Nastase urmeaza sa fie judecat in dosarul "Trofeul Calitatii". Este pentru a doua oara cand Adrian Nastase este trimis in judecata de catre DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA, remis HotNews.ro, Adrian Nastase este acuzat de incalcarea articolului 13 din Legea nr. 78/2000 - folosirea influentei sau autoritatii functiei de presedinte al unui partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Dosarul va fi judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar procesul va incepe pe 26 februarie, potrivit NewsIn.

Procurorii anticoruptie l-au cercetat pe Adrian Nastase pentru spalare de bani in asa numita afacere “Trofeul Calitatii”, din care acesta, in calitate de sef PSD, ar fi beneficiat ilegal de bani pentru campania electorala din anul 2004.

Intrucat presupusa infractiune ar fi fost savarsita de Nastase in calitate de sef de partid, nu de fost premier aparat de legea raspunderii ministeriale, procurorii l-au putut trimite in judecata fara aviz.

  • Adrian Nastase ar fi beneficiat de 10 miliarde de lei vechi din operatiuni comerciale fictive, folositi pentru finantarea campaniei sale electorale din anul 2004.
  • In aceasi dosar a fost trimisa in judecata si Irina Jianu, fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, invinuita si in dosarul Zambaccian pentru dare de mita si complicitate la insusirea de foloase necuvenite.
  • Irina Jianu a organizat in 2004 afacerea “Trofeul Calitatii in Constructii”, prin care peste 3.000 de firme au participat, contra cost, la simpozioane organizate de Inspectorat in colaborare cu societatea Urban Construct, condusa de Bogdan Popovici, cunoscut ca un apropiat al sotilor Nastase si trimis si el in judecata in acest dosar. Banii incasati de la firme ar fi fost, insa, folositi pentru finantarea campaniei electorale a presedintelui de atunci al PSD, care candida la functia de sef al statului.
  • Popovici este acuzat de procurorii DNA ca, din cotizatiile incasate de la firmele participante, ar fi platit societatii Eurografica materiale electorale pentru Adrian Nastase.
  • Adrian Nastase este suspectat de procurorii anticoruptie ca, in campania pentru alegerile prezidentiale din 2004, ar fi beneficiat de materiale electorale in valoare de peste 10 miliarde de lei vechi. Potrivit unor surse judiciare, banii ar proveni din operatiuni fictive derulate in urma afacerii “Trofeul Calitatii in Constructii”. Afacerea fusese organizata de Inspectoratul de Stat in Constructii, condus pe atunci de Irina Jianu, in colaborare cu Urban Construct, o firma privata condusa de Bogdan Popovici.

Reactia lui Nastase:Smecherii de 2 lei

"Dosarul de astazi este raspunsul lui Basescu la inlocuirea lui Oprea si reprezinta un nou test pe care il face Basescu cu PSD", acuza Adrian Nastase pe blogul personal.

"Situatia este foarte clara: s-a decis trimiterea mea in judecata intr-un dosar aberant (dosarul campaniei electorale din 2004) in care mi se reproseaza fapte pentru care nu exista nici dovezi, nici responsabilitati legale imputabile mie. Este dosarul despre cheltuielile de campanie din 2004, care a fost legat de numele meu pentru ca eram presedinte de partid la acea data si contracandidatul lui Traian Basescu", continua Nastase.

"Au avut la dispozitie patru ani, controlul total asupra parchetului, sprijin politic. Nu s-au blocat in avize parlamentare, nu s-au blocat in chichite juridice. Ar fi putut sa clarifice acest dosar de mult timp, daca ar fi vrut. Au preferat sa trimita abia acum dosarul in instanta, eludand legea, pretinzand ca intre orele 6-8 dimineata eram presedinte de partid si nu prim-ministru - ca sa nu ceara avizul de la Parlament. Smecherii de doi lei!", considera fostul prim ministru.