Poetul Grigore Vieru, care a murit la sfarsitul saptamanii trecute, in urma unui accident rutier, a fost inmormantat marti la Cimitirul central de pe strada Armeneasca din capitala Moldovei. Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a decretat data funeraliilor zi de doliu national, anunta Rador.

Mii de oameni, printre care s-a numarat si presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-au adus un ultim omagiu poetului Grigore Vieru, care a fost inmormantat, marti, la Chisinau, la Cimitirul central de pe strada Armeneasca, langa mormantul scriitorului Ion Vatamanu si in apropiere de mormintele regretatilor interpreti Ion si Doina Aldea-Teodorovici, cu care a colaborat in timpul vietii, informeaza Moldpres.

Trupul neinsufletit al lui Grigore Vieru a fost depus, marti, la Teatrul de Opera si Balet, unde a fost oficiata si o slujba de pomenire, de catre un sobor de preoti din Republica Moldova si Romania. Cortegiul funerar a facut un popas la monumentul lui Stefan cel Mare.

Printre cei veniti sa il omagieze pe poet s-au numarat politicieni, deputati din Parlament, reprezentanti ai corpului diplomatic si membri ai Guvernului. La ceremonie au participat si fostii presedinti ai Republicii Moldova, Mircea Snegur si Petru Lucinschi, precum si scriitori, compozitori, interpreti, oameni de stiinta, actori, profesori de la diferite institutii de invatamint, elevi si studenti, admiratori ai creatiei lui Grigore Vieru. La inmormantare a participat si ministrul roman al Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Theodor Paleologu.

Zi de doliu national in Republica Moldova

In toate localitatile din Republica Moldova vor fi arborate marti in berna drapelele de stat, iar la ora 10:00 se va cinsti memoria poetului prin pastrarea unui moment de reculegere. In plus, in toate institutiile de invatamint se va organiza o ora a memoriei poetului Grigore Vieru.

Autoritatile de la Chisinau au recomandat tuturor institutiilor publice si organizatiilor sa renunte la desfasurarea de actiuni distractive, iar ziarelor, posturilor de radio si de televiziune, sa isi adapteze programele la specificul unei zile de doliu national.

Ordinului National "Steaua Romaniei" in grad de Mare Cruce, conferit post-mortem

Intr-un mesaj de condoleante, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a afirmat ca Grigore Vieru a fost o "voce a constiintei romanesti" si ca moartea sa este "o mare pierdere pentru cultura romaneasca". De altfel, presedintele Traian Basescu a semnat, luni, decretul privind conferirea post-mortem a Ordinului National „Steaua Romaniei” in grad de Mare Cruce poetului Grigore Vieru.

Poetul basarabean Grigore Vieru a murit in noaptea de sambata spre duminica, la ora 1:30. El era internat in sectia de reanimare a Spitalului de Urgenta din Chisinau, grav ranit, cu multiple fracturi, dupa ce fusese implicat intr-un grav accident de circulatie in noaptea de joi spre vineri. Grigore Vieru ar fi implinit, pe 14 februarie, 74 de ani.