Gigantul rus Gazprom a reluat livrarile de gaze catre Europa, via Ucraina, marti la ora 09:00 ora Romaniei, a declarat pentru AFP, un purtator de cuvant al Gazprom, Serguei Kouprianov, dupa ce Rusia si Ucraina au semnat, luni, un acord care ar trebui sa puna capat crizei gazului.

UPDATE: Transgaz a demarat activitatile de punere in functiune a celor doua statii, Isaccea si Mediesu Aurit, iar gazele rusesti ce tranziteaza Ucraina au intrat in Romania, a declarat marti directorul general al transportatorul national de gaze Transgaz, Ioan Rusu.

"La ora 04:00, ora Moscovei, ora 03:00 GMT, am dat ordin sa inceapa pregatirile pentru reluarea livrarilor, iar acestea se vor relua la ora 10:00 ora Moscovei, 09:00 ora Romaniei", a declarat anterior Kouprianov citat de AFP.

Premierul ucrainean, Iulia Timosenko declarase ca Gazprom a reluat livrarile de gaze catre Europa via Ucraina, la ora 03:00 GMT.

Compania rusa Gazprom si societatea ucraineana Naftogaz au semnat luni, la Moscova, acordul pentru reluarea livrarilor de gaz rusesc catre Europa prin Ucraina. Premierul rus, Vladimir Putin, a declarat ca livrarile catre Europa vor fi reluate in cel mai scurt timp si ca tranzitul nu mai trebuie supravegheat de observatori internationali.

Contractele au fost semnate la sediul Guvernului rus, din Moscova, de catre directorii grupului rus si ucrainean, Aleksei Miller si Oleg Dubina, in prezenta premierilor celor doua tari, Vladimir Putin si Iulia Timosenko. Este vorba despre contracte pe zece ani.

Pretul gazului rusesc livrat Ucrainei: 235 de dolari

Pretul mediu al gazului rusesc livrat Ucrainei in 2009 va fi de 235 de dolari pentru mia de metri cubi, afirma o sursa din cadrul Guvernului de la Kiev, relateaza Mediafax.

"Pretul va fi de 235 de dolari, conform acordurilor", a declarat sursa guvernamentala.

Deocamdata, informatia nu a fost confirmata oficial.