Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a anuntat, duminica, ca intentioneaza sa dea o noua sansa campaniei de vaccinare impotriva cancerului de col uterin, insa numai dupa o evaluare a gradului de informare a cetatenilor. Ion Bazac spune ca motivul esecului de pana acum al campaniei a fost tocmai lipsa de informare.

Cele mai importante declaratii ale lui Ion Bazac:

  • "Doar 2.615 eleve de clasa a patra - adica 2,57% - au fost vaccinate, in conditiile in care Romania este pe primul loc in UE ca frecventa a cancerului de col uterin. Pentru o campanie esuata, s-au cheltuit 23 de milioane de euro, intr-un an de criza economica. Campania a fost construita prost, in pas de defilare, ca o invazie, nu ca o binefacere, dupa principiul la vaccin inainte", a afirmat Ion Bazac, intr-o conferinta de presa televizata.
  • "Intre riscul de cancer si nesiguranta necunoscutului, romanul a ales ce a ales si irlandezul: siguranta de a astepta."
  • Noul ministru al Sanatatii a anuntat ca a infiintat o comisie care evalueaza utilitatea campaniei de vaccinare si va da o noua sansa programului numai dupa ce va fi evaluat gradul de informare a cetatenilor. Reducerea mortalitatii cauzate de cancerul de col uterin ramane, insa, o prioritate, spune Ion Bazac.
  • "Romania este pe primul loc in UE ca frecventa a cancerului de col uterin. In Romania mor anual 2.200 de femei din cauza cancerului de col uterin."
  • "Principala cauza a nereusitei campaniei a fost aceea ca informarea populatiei si a medicilor nu a fost realizata corespunzator. In lipsa unei campanii de informare, romanul s-a dus pe internet, unde a gasit stiri despre efectele secundare."
  • "Vaccinarea anti-HPV nu reprezinta o solutie pe termen scurt pentru reducerea mortalitatii cauzate de cancerul de col uterin, ci pe termen lung. Recomandarile europene pe termen scurt se refera la un program de screening al cancerului de col, cu efecte imediate asupra reducerii mortalitatii cauzate de aceasta afectiune."
  • "Programul de vaccinare trebuie sa fie complementar programului de screening care consta in detectarea precoce a leziunilor de col prin examen citologic, cunoscutul examen Babes - Papanicolau."
  • "Este important sa subliniem ca introducerea unui program de vaccinare anti-HPV in lipsa existentei unui program de preventie secundara coerent nu poate rezolva problema mortalitatii cauzate de cancerul de col uterin nici pe termen lung si mai ales pe termen scurt."
  • "Anual in Romania mor, in medie, 2.200 de femei din cauza cancerului de col uterin. Practic, peste 20.000 in ultimii 10 ani. Romania are o rata a mortalitatii din cauza cancerului de col de 6 ori mai mare decat media europeana, ceea ce o situeaza pe primul loc pe continent la acest indicator, atat in ceea ce priveste incidenta, cat si mortalitatea. Riscul de deces din cauza acestei afectiuni este de 10 ori mai mare in Romania decat in alte tari, precum Grecia sau Franta."
  • "Populatia feminina a Romaniei nu a beneficiat, in proportie de peste 80%, de un program de screeming al cancerului de col uterin."
  • "Campania a inceput in noiembrie 2008 si s-a adresat fetelor de clasa a IV-a. S-au achizitionat aproximativ 110.000 de doze, de la doi mari producatori internationali. Doar 2.615 eleve de clasa a IV-a au fost vaccinate, adica 2,57% din total."