Poetul basarabean Grigore Vieru a murit in noaptea de sambata spre duminica, la ora 1:30. El era internat in sectia de reanimare a Spitalului de Urgenta din Chisinau, grav ranit, cu multiple fracturi, dupa ce a fost implicat intr-un accident de circulatie.

Grigore Vieru ar fi implinit, in 14 februarie, 74 de ani. Dupa trei zile de coma, poetul a suferit un al treilea atac de cord, care i-a fost fatal.

Accidentul de circulatie a avut loc in noaptea de joi spre vineri. Grigore Vieru se intorcea din orasul Cahul, unde participase la o ceremonie pentru omagierea poetului Mihai Eminescu. In apropierea localitatii Danceni, raionul Ialoveni, automobilul in care se afla poetul a fost implicat intr-un grav accident rutier, izbindu-se violent de stalpul unui panou publicitar.

Ministrul Apararii Nationale, Mihai Stanisoara, a aprobat vineri, la propunerea sefului Statului Major General, ca o aeronava de tip AN-26 apartinand Fortelor Aeriene Romane sa efectueze vineri seara un zbor umanitar pe ruta Bucuresti-Chisinau si retur, care urma sa-l aduca pe Vieru la Bucuresti, potrivit Agerpres.

O echipa de medici din Romania l-a consultat pe poet dar, impreuna cu medicii din Republica Moldova, s-a decis ca acesta nu poate fi transportat, deoarece i s-ar pune in pericol viata.

Scurte repere biografice

Poetul Grigore Vieru s-a nascut la 14 februarie 1935, in satul Pererata de pe malul stang al Prutului, fostul judet Hotin. Cursurile scolii primare si cele medii le-a absolvit in satul natal si in oraselul Lipcani, intre anii 1950-1953.

A debutat editorial (fiind student) cu o placheta de versuri pentru copii, 'Alarma', apreciata de critica literara drept un inceput de bun augur, in anul 1957. In 1958 a absolvit Facultatea de Filologie si Istorie. In 1960 a fost numit redactor la revista 'Nistru', actualmente 'Basarabia', publicatie a Uniunii Scriitorilor din Moldova. In 1965 i-a aparut volumul 'Versuri pentru cititorii de toate varstele', volum pentru care i s-a acordat Premiul Republican al Comsomolului in domeniul literaturii pentru copii si tineret (1967).

Prin volumul de versuri 'Numele tau', aparut in 1968, s-a produs o cotitura in destinul poetului. Cartea este apreciata de critica literara drept cea mai originala aparitie poetica. In chiar anul aparitiei a devenit obiect de studiu la cursurile universitare de literatura nationala contemporana. Trei poeme din volum sunt intitulate: Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Brancusi, iar alte doua sunt inchinate lui Nicolae Labis si Marin Sorescu. Asemenea dedicatii apareau pentru prima oara in lirica basarabeana postbelica.

In anii urmatori au aparut volumele 'Mama' (1975); 'Un verde ne vede!' (1976), pentru care poetului i s-a decernat Premiul de Stat al Republicii Moldova (1978); 'Steaua de vineri' (1978), aparuta la editura Junimea din Iasi; 'Izvorul si clipa' (1981), selectie din lirica poetului aparuta la editura Albatros din Bucuresti; 'Scrieri alese' (1984), volum in care s-au adunat unele din cele mai frumoase poezii si cantece, medalioane, secvente publicistice, volum, prefatat de cel mai de seama critic si istoric literar al Basarabiei, Mihai Cimpoi; 'Radacina de foc' (1988), la Editura Universul; 'Curatirea fantanii' (1993); 'Vad si marturisesc' (1996), volumul selectiv de versuri, aforisme si confesiuni, scos de Editura Minerva in una din cele mai prestigioase colectii 'Biblioteca pentru toti'; 'Acum si in veac' (1997), volum antologic, aparut la Editura Litera din Chisinau; 'Cartea Vietii Mele' - volum ontologic de autor - 550 pagini - (2002). Alaturi de creatia sa poetica se situeaza si aceea de autor de manuale si abecedare in limba romana (Steluta, 1970; Abecedar, 1974; Albinuta).

Grigore Vieru a primit, in 1988, cea mai prestigioasa distinctie internationala in domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen.

A fost ales deputat al poporului (1989). La 13 noiembrie 1990 a devenit membru de onoare din strainatate al Academiei Romane, care l-a propus, in 1992, pentru Premiul Nobel pentru Pace. Membru corespondent al Academiei Romane, din 23 martie 1993. Decorat cu Medalia guvernamentala a Romaniei 'Eminescu - 150 de ani de la nastere' (2000). Decorat cu Ordinul Republicii, laureat al multor publicatii din Romania.