Lajos Nagy
Foto: HotNews.ro

Seria de animatie “Povesti din folclorul maghiar”, pentru care Consiliul National al Audiovizualului a atentionat Minimax sunt printre cele mai de succes desene animate din Ungaria. Seria a fost difuzata in prime-time la Televiziunea Nationala din Ungaria, iar casa de productie care le-a realizat a primit numeroase premii internationale. Producatorul Lajos Nagy, originar din Romania, a declarat pentru HotNews.ro ca este surprins de decizia CNA.

Desenele animate “Povesti din folclorul maghiar” (Magyar népmesék), pentru care postul Minimax a fost atentionat de CNA, au fost produse in Ungaria de compania Kecskemétfilm Ltd. Contactat de HotNews.ro, unul dintre producatorii desenului s-a arat surprins de decizia institutiei din Romania. “Ce pot sa spun la o astfel de decizie decat ca sunt surpins, deoarece este vorba de un desen animat inspirat din povesti vechi magiare. Desenele au fost difuzate in Ungaria de catre televiziunea nationala si de alte zeci de televiziuni din lume, dar nimeni nu s-a plans si nici nu am primit sesizari de acest gen”, a declarat Lajos Nagy unul dintre producatorii seriei de desene.

Producatorul maghiar spune ca filmul animat a fost extrem de apreciat si ca este una din cele mai premiate productii ale companiei. “Nu mai stiu cate premii am luat cu acesta animatie dar cred ca sunt multe”, a mai precizat Nagy.

Numai in 2008 seria “Povesti din folclorul maghiar” (Magyar népmesék) a fost premiata cu locul I la festivalurile de specialitate din Chicago si Zagreb. Seria are la baza o culegere de 2000 de basme maghiare. Potrivit site-urilor de specialitate, “Povesti din folclorul magiar” reprezinta un punct de rascruce in animatia maghiara si una dintre cele mai de succes productii in materie ale Ungariei.

Urmareste secvente din desenul animat incriminat

Potrivit paginii de Internet a Kecskemétfilm Ltd, compania a produs peste 250 de filme de animatie, scurt-metraje si documentare. In ceea ce priveste filmele de animatie Kecskemétfilm Ltd, o casa de productie infiintata in anii `70 a adunat peste 50 de permii si distinctii la festivaurile de specialitate. Printre premiile primite de-alungul timpului, casa de productie are in palmare si doua Cartoon D'Or primite in 1993.

Casa de productie Kecskemétfilm Ltd este detinuta din 1995 de catre artistii care lucreza in cadrul companiei. Producatorul Lajos Nagy este unul dintre acestia. In 2008 el a fost premiat la festivalul Animafest de la Zagreb pentru unul din episoadele seriei de animatie “Povesti din folclorul maghiar” (Magyar népmesék). Lajos Nagy s-a nascut in Romania si a absolvit Facultatea de Arta Ion Adreescu de la Cluj. In 1986 a absovit Academia de Teatru si Fim Ioan Luca Caragiale.

Link catre un blog care a scris pe tema desenului animat amendat de CNA aici

Urmareste un alt episod al seriei