Persoana publica in care romanii au cea mai mare incredere in 2008 este Nadia Comaneci, potrivit unui sondaj realizat de Reader's Digest.

Fosta mare gimnasta s-a clasat pe locul intai si in 2007. Urmatoarele patru locuri in "Topul increderii" au revenit actorilor Alexandru Arsinel, Stela Popescu, Draga Olteanu Matei si Florin Piersic.

"Toti dispun de notorietate, sunt perceputi ca persoane care au reusit, nu sunt personalitati conflictuale si nu au aparut in presa ca oameni care cauta sa obtina beneficii personale din afaceri dubioase", a explicat sociologul Bogdan Voicu, cercetator in cadrul Institutului pentru Calitatea Vietii.

Politicienii si oamenii de afaceri si-au adjudecat si in acest an ultimele locuri. Singurul care a reusit sa se detaseze de acest "pluton" si sa castige increderea romanilor este primarul Sibiului, Klaus Johannis, care s-a clasat in prima jumatate a listei, pe locul 47.

In ceea ce priveste "Topul celor mai de incredere profesii", "premiantii" si "codasii" au ramas pompierii si, respectiv, politicienii. Cea mai spectaculoasa crestere in acest top a apartinut preotilor, care au urcat cinci locuri (de pe locul 7 pe 2). Profesia care a inregistrat cea mai mare cadere a fost cea de baby-sitter: bonele au scazut cinci pozitii fata de anul trecut.

Reader’s Digest le-a cerut romanilor sa acorde note de incredere si persoanelor apropiate. In linii mari, clasamentul a ramas la fel ca in anul precedent. Cea mai importanta schimbare a constat in "retrogradarea" soacrei de pe locul opt, in 2007, pe locul noua, in 2008.

Sondajul a fost efectuat de Reader's Digest prin intermediul companiei IMAS in luna octombrie 2008, pe un esantion reprezentativ. Cei 1.245 de respondenti din toata tara, cu varste de peste 18 ani, au fost rugati sa dea un calificativ de la 1 la 10 increderii pe care o acorda unei liste de 100 de personalitati prezentate, existand si o lista deschisa in care puteau opta pentru oricare alta persoana publica.

De asemenea, a fost realizata o lista cu 30 de profesii si una cu 14 oameni apropiati noua (rude, prieteni, vecini etc).

In Romania, Reader’s Digest s-a lansat in aprilie 2004, cand a infiintat divizia de carti la Bucuresti. In noiembrie 2005, corporatia media a lansat in Romania revista Reader’s Digest.