Tabara elvetienilor care sustin votarea noului acord de libera circulatie cu Uniunea Europeana, care include si Romania si Bulgaria, este din ce in ce mai numeroasa. Potrivit presei elvetiene, 49% dintre locuitori ar vota DA la referendumul din 8 februarie, 40% NU, in timp ce11% nu stiu ce sa faca. Alaturi de oamenii de afaceri, care sustin ca forta de munca din cele doua tari est europene i-ar ajuta sa treaca mai usor criza, mediile academice sunt in favoarea acordului. Pe de alta parte, mai multe organizatii de romani din Elvetia cer interzicerea campaniei defaimatoare desfasurata UDC, partid aflat la guvernare.

Casa Romanilor, portalul romanilor din Elvetia si Asociatia studentilor romani din Lausanne au adresat o scrisoare deschisa Presedintelui Confederatiei elvetiene Hans-Rudolf Merz, Consiliului federal si partidelor politice elvetiene in care solicita interzicerea campaniei defaimatoare la adresa romanilor si bulgarilor desfasurata de Uniunea Democatica de Centru, partid aflat la putere in Elvetia, conservator, anti-imigrationist, eurosceptic.

UDC: Romanii si bulgarii- corbii care ameninta Elvetia

Romanii, fie ca sunt studenti, fie ca ocupa diverse pozitii in universitatile sau companiile elvetiene se declara indignati de campania Uniunii Democratice de Centru( UDC) care cheama populatia sa respinga pe 8 februarie acordul cu Uniunea Europeana care ar extinde dreptul de libera circulatie si pentru romani si bulgari.

“Consideram ca aceasta campanie propaga ura si stigmatizeaza intr-o maniera defaimatoare doua popoare membre ale Uniunii Europene. Reprezentarea Romaniei si a Bulgariei ca niste pasari pradatoare care ameninta Elvetia constituie o grava insulta la adresa cetatenilor din aceste tari”, se spune in textul scrisorii organizatiilor romanesti.

Corbii romani si bulgari
Foto: HotNews.ro
Afisul partidului de guvernamant UDC, care poate fi vazut in toate locurile publice din Elvetia dar si pe pagina de promovare a campaniei prezinta trei corbi supradimensionati care se infrupta din teritoriul elvetian. Presedintele partidului, Toni Brunner a explicat intr-o conferinta de presa: "Corbii sunt lacomi, sunt niste pasari agresive si hoate, care ameninta existenta altor pasari. Ei sunt adesea asociati, in mitologie, cu vrajitoarele".

Romanii vor aduce cu ei obiceiuri proaste care vor creste criminalitatea in Elvetia si ii vor lasa pe elvetieni fara locuri de munca. Acestea sunt pe scurt temerile UDC, care doreste renegocierea acordului bilateral si rezolvarea problemei rromilor.

Oamenii de afaceri elvetieni au nevoie de romani si bulgari. Si cei care sunt pentru DA si cei care sunt pentru NU sunt de acord ca venirea romanilor si bulgarilor ar putea aduce prejudicii angajatilor elvetieni. Mediile de afaceri sustin inlesnirea angajarilor bulgarilor si romanilor iar toata lumea stie de ce: pentru ca acestia accepta salarii mai mici.

Roman din Elvetia: “Nu sunt de acord cu extinderea drepturilor!”

Surprinzator insa, exista chiar si romani care cred ca Elvetia ar trebui sa tina la distanta Romania si Bulgaria. “Personal nu sunt de acord cu extinderea drepturilor, spune un roman stabilit in Elvetia chiar pe portalul www.casa- romanilor.ch.

“Elvetia are un proces de auto-guvernare care a functionat de sute de ani si care a permis romanilor din Elvetia sa soseasca in aceasta tara, sa lucreze si sa se integreze in comunitatea elvetiana(…). De ce sa il schimbam? Momentan, un roman poate sosi in Elvetia si se poate integra in aceasta tara daca are confirmarea unui loc de munca si obtine un permis de sedere. Vrem sa transformam si Elvetia in tari precum Italia sau Marea Britanie, in care practic prin acordul de libera circulatie s-a renuntat la verificarile formale ale locului de munca garantat, deschizand astfel poarta pentru cersetori si alte categorii socio-culturale din Romania sa soseasca aici? Nu cred ca este o idee buna.”

49% DA, 40% NU, 11% indecisi

Surpriza actualei campanii o reprezinta faptul ca tabara celor care sustin votarea noului acord de libera circulatie cu Uniunea Europeana, care include si Romania si Bulgaria, este din ce in ce mai numeroasa. Potrivit presei elvetiene 49% dintre locuitori ar vota DA, 40% NU, in timp ce11% nu stiu ce sa faca.

Alaturi de oamenii de afaceri, mediile academice sunt in favoarea acordului.

Daca universitatile se tem ca nu vor mai putea accesa fondurile europene pentru cercetare, oamenii de afaceri fie ca sunt de stanga sau de drepta cred ca romanii si bulgarii ii vor ajuta sa treaca mai usor de criza economica. Pe de o parte. Pe de alta, daca elvetienii vor vota NU ei isi vor periclita relatiile cu intregul bloc european, avertizeaza Johannes Schenider Amman politician radical liberal citat de ziarul Le Matin.”Este falsa asteptarea Uniunii Democratice de Centru ca Bruxelles-ul va renegocia acordul in caz de refuz”, a declarat acesta.

UE: totul sau nimic!

Contestatarii acordului se plang ca este un fel de “totul sau nimic”. Adica, elvetienii nu pot alege sa aiba relatii doar cu unele dintre statele UE ci cu intregul bloc comunitar format acum din cele 27 de state membre.

UDC numeste aceasta clauza “clauza ghilotina”. Potrivit politicianului radical, Cristophe Blocher, acest lucru este anti-democratic pentru ca nu le permite elvetienilor sa voteze separat doar pentru romani si bulgari.