Portile pietei muncii europene raman inchise in fata muncitorilor romani si bulgari, in conditiile in care state membre UE mentin restrictiile. Criza economica globala accentueaza aceasta situatie, scrie Der Spiegel in editia electronica.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat joi, vechile state membre sunt ingrijorate ca isi vor pierde posibilitatile de angajare, folosind criza financiara ca argument pentru a-si proteja piata muncii. De aceea, state precum Olanda tin cetatenii celor mai noi state membre departe de oportunitatile de munca. “Primii pe care trebuie sa-i protejam sunt muncitorii nostri”, a declarat si ministrul britanic pentru Frontiere si Imigratie, Phil Woolas.

Ingrijorarile exprimate de oficiali ca Woolas au existat inca din 2004, cand zece state au aderat la blocul european. Statele vest-europene au putut limita accesul acestora catre pietele de munca, iar aceleasi restrictii le-au fost impuse si Romaniei sau Bulgariei cu ocazia aderarii. Oficial, oportunitatile de munca pentru cetatenii celor doua state sunt accesibile in Spania, Portugalia, Grecia, Ungaria si Danemarca din 2009, in timp ce Marea Britanie, Germania, Franta si Italia mentin restrictii partiale. Olanda, in schimb, pastreaza portile inchise, in fata temerilor privind cresterea somajului in sectoare afectate de situatia financiara (constructii, industrie).

"Temerile sunt nefondate", sustine Comisia Europeana

Efectele migrarii economice din Europa de Est sunt “in medie marginale”, a declarat Arjan Heyma, de la Agentia de cercetare SEO din Amsterdam, care studiaza impactul est-europenilor asupra economiei olandeze. “Doar in agricultura exista semne ale unei usoare reduceri in salarii”, a adaugat el. In orice caz, afluxul noilor veniti nu trebuie sa ne sperie. “Sa luam exemplul muncitorilor polonezi veniti in Olanda: cei mai multi erau aici inca dinainte de ridicarea restrictiilor, iar daca romanii le urmeaza exemplul, numarul lor nu va fi semnificativ dupa deschiderea pietei muncii.”

In acord cu prevederile extinderii UE, toate statele membre trebuie sa acorde accesul cetatenilor romani si bulgari pana in 2012, in cazul in care nu apar “tulburari serioase” in piata muncii. Teama ca sosirea romanilor si bulgarilor va duce la pierderi suplimentare ale locurilor de munca este nefondata, sustine insa Comisia Europeana, in baza unei cercetari publicate in luna noiembrie 2008. “Muncitorii romani si bulgari, ca si alti cetateni ale statelor care au aderat in 2004, au contribuit la cresterea economica, fara a inlatura muncitorii locali si fara a le micsora nivelul de salarizare”, se mai arata in raport.