Fostul presedinte al CSM, Lidia Barbulescu, a prezentat joi, in cadrul sedintei Consiliului Superior al Magistraturii, bilantul activitatii consiliului pe anul trecut. In raportul prezentat de Barbulescu sunt mentionate zeci de realizari ale CSM iar nereusitele sunt puse pe seama politicienilor. Prezenta la sedinta CSM, Laura Codruta Kovesi a subliniat ca nerealizari ale CSM numarul mare de parchete cu un singur procuror, deficitul de magistrati sau inconsecventa Inspectie Judiciara a consiliului.

  • Presedintele CSM considera ca in 2008 CSM a avut o activitate intensa si transparenta. “Anul 2008 a fost caracterizat de activitatea intensa pe care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a depus-o pentru reformarea sistemului judiciar, cresterea transparentei actului de justitie, apropierea acestuia de cetateni, stimularea si dezvoltarea mecanismelor de unificare a practicii judiciare, imbunatatirea conditiilor de munca ale magistratilor si prin aceasta eficientizarea actului de justitie odata cu adoptarea strategiei de resurse umane si avizarea noilor coduri".
  • Lidia Barbulescu a subliniat ca in anul 2008, CSM si-a intarit rolul de consiliu disciplinar.
  • Potrivit raportului in 2008 au fost inregistrate 34 de cazuri de abatere din partea magistratilor (procurori si judecatori). CSM a exclus din magistratura doi judecatori, un procuror, un judecator a fost mutat disciplinar si au fost aplicate zece diminuari salariale. 
  • In 2008, Plenul CSM s-a intrunit in 36 de sedinte si a adoptat 1.495 de hotarari, iar sectia pentru judecatori, respectiv sectia pentru procurori, in cate 37 de sedinte, fiind pronuntate 563 si respectiv 472 de hotarari.
  • La capitolul nereusite, Lidia Barbulescu a mentionat ca activitatea CSM si a magistratilor a fost ingreunata de  faptul ca au fost promulgate acte normative referitoare la sistemul judiciar fara ca acestea sa fie supuse avizarii CSM ori inainte ca acesta sa se pronunte asupra avizarii.
  • Lidia Barbulescu a trecut ca nerealizare si faptul ca procedura de numire a procurorilor nu a fost trecuta exclusiv la CSM. “Consiliul Superior al Magistraturii nu a reusit in anul 2008 sa convinga ca este necesara reglementarea statutului procurorului corespunzator celui al judecatorului, in sensul ca de cariera magistratului sa se ocupe exclusiv CSM si astfel sa se elimine orice suspiciuni in legatura cu interventia celorlalte puteri in numirea procurorilor in functii de conducere”.
  • O alta nerealizare nominalizata de seful magistratilor este faptul ca spatiul in care isi desfasoara activitatea CSM ar fi impropriu. 
  • Barbulescu s-a referit si la scandalurile in care au fost implicati magistratii in 2008. “Au existat aspecte semnalate in presa care au pus justitia intr-o lumina nefavorabila. In unele situatii presedintele CSM s-a adresat public si in mod direct magistratilor pentru evitarea in viitor a unor astfel de situati”.

La bilantul CSM a fost prezent si Procurorul General Laura Codruta Kovesi care a criticat activitatea CSM.

  • Procurorul general a subliniat problema credibilitatii CSM. “Pentru a fi credibili in ochii oamenilor, trebuie sa sanctionam incalcarile legii si ale Codului deontologic atunci cand ele ne sunt semnalate, si nu la sfarsitul anului de teama unui raport de tara nefavorabil”, a declarat Kovesi.
  • Deficitul de personal din parchete a reprezentat una din nerealizarile semnalate de Kovesi. “Anul trecut la aceeasi data aveam 22 de unitati de parchet cu unu sau doi procurori, acum avem 49 de astfel de unitati, deci mai mult decat dublu fata de 2008", a afirmat Kovesi.
  • Procurorul General a subliniat ca deficitul de personal creeza posibilitatea ca unii magistrati sa incalce legea. "Negasind solutii de ocupare a posturilor si sub presiunea posibilitatii blocarii unor unitati, coborand standardele de control nu facem altceva decat sa cream un alt tip de vulnerabilitati, care au condus la comportamente nedeontologice sau uneori infractionale", a mai declarat Codruta Kovesi. 
  • Kovesi a acuzat CSM de inconsescventa in ceea ce priveste Inspectia Judiciara. “Daca tot vorbim de standarde, imi vine greu sa ma uit in ochii unor oameni care imi vorbesc despre imagini cu procurori care ingenuncheaza la propriu inculpatii. Cred ca toata lumea stie la ce caz ma refer (cazul prim-procurorului de la Viseul de Sus privind modul de solutionare a unei agresiuni) si trebuie sa-mi exprim din nou nemultumirea cu privire la inconsecventa Inspectiei Judiciare”
  • Procurorul General a mai atras atentia ca uneori inspectorii CSM interpreteaza legislatia dupa criterii personale. “Inspectia Judiciara nu lucreaza cu o masura egala si produce confuzie in sistem. Exista ghid de inspectie pe care insa fiecare inspector il interpreteaza personal. Exista inspectori care solutioneaza lucrarile la limita implinirii termenului legal, astfel ca au existat cauze clasate pentru prescriptie”.
  • In cadrul sedintei CSM, Kovesi a mentionat ca magistratii ar trebuii sa ofere un exemplu in cazul cumulului pensiei cu salariul. “Cred ca este necesar ca toti acei magistrati care au decizii de pensionare, inclusiv membrii CSM, sa le dea eficienta”.