Judecatorul Virgil Andreies a fost ales, joi, cu unanimitate de voturi, presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar pentru functia de vicepresedinte si-a depus candidatura procurorul Bogdan Licu, anunta Mediafax.

Judecatorul Virgil Andreies, fostul presedinte al Curtii de Apel Cluj, si-a depus, joi, candidatura pentru functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Virgil Andreies este singurul care si-a depus candidatura pentru presedintia CSM.

Andreies a afirmat ca decizia de a candida pentru conducerea CSM "a fost foarte grea" si are in vedere doua argumente. Un prim argument este profesionalismul si onestitatea membrilor Consiliului si cel de-al doilea este perspectiva unei colaborari eficiente cu toate institutiile sistemului judiciar, respectiv Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ministerul Public, Ministerul Justitiei, instantele si parchetele, Institutul National al Magistraturii, Scoala Nationala de Grefieri.

Mai mult, judecatorul Virgil Andreies a declarat ca increderea in sistemul judiciar se afla la un nivel scazut, ceea ce implica efectiv o problema de securitate.

In cadrul sedintei CSM, Adreies si-a sustinut proiectul de management pentru conducerea CSM:

  • Magistratul a aratat ca diversitatea raporturilor juridice, amploarea si diversificarea infractionalitatii, a coruptiei il determina sa sustina ca fara un sistem judiciar puternic, aceste probleme ating interesul major al statului.
  • El a subliniat ca mesajul este adresat si personalului auxiliar din sistemul judiciar, care "nu mai are nicio sansa daca nu isi respecta statutul".
  • Judecatorul Virgil Andreies a mai spus ca CSM este un organism colegial si masurile pe care le va propune vor fi adoptate impreuna cu membrii Consiliului.
  • Totodata, Andreies a spus ca are ca prioritati consolidarea independentei sistemului judiciar, garantarea independentei magistratilor, care trebuie sa fie dependenti exclusiv de lege, asigurarea cooperarii CSM cu puterile statului, egalitatea cetatenilor in fata legii si ca va continua toate demersurile Consiliului prin care sa se evite incalcarea rigorilor constitutionale si legale.
  • Judecatorul Andreies a aratat ca va lua masuri astfel incat sa creasca gradul responsabilizarii magistratilor si sa se indeplineasca conditionalitatile prevazute in Mecanismul de Cooperare si Verificare impus de Comisia Europeana in domeniul justitiei romane.