Livrarile de gaze naturale rusesti catre Romania au scazut, incepand de vineri seara, cu 30-40%, pe fondul disputei dintre Rusia si Ucraina privind datoria neachitata a Kievului din ultimele doua luni. Aceasta situatie ar putea dura pana in data de 4 ianuarie, a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Transgaz, Ioan Rusu. Deocamdata, reducerea importului de gaze nu a fost resimtita de consumatori sau de agentii economici, diferenta fiind asigurata din resurse interne.

"De la Dispeceratul balcanic al gazelor am fost informati ca importul gazelor din Rusia a scazut cu 30% din aceasta dupa-amiaza. Situatia va dura pana pe 4 ianuarie 2009", a afirmat Ioan Rusu, adaugand ca "Noi banuim ca situatia a fost creata pe fondul conflictului dintre Ucraina si Gazprom".

Volumul zilnic de gaze rusesti importat de Romania se ridica in mod obisnuit la 10 milioane de metri cubi, iar vineri seara acesta a fost mai mic cu circa 3 milioane de metri cubi, a explicat Rusu. El a dat insa asigurari ca Romania este pregatita sa faca fata unei scaderi a presiunii gazului pentru ca va folosi resursele din depozitele de gaz.

Adriean Videanu: Asiguram populatia ca nu avem niciun fel de probleme

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a asigurat sambata opinia publica, la finalul reuniunii informale de la sediul ministerului, ca Romania nu are niciun fel de problema legata de reducerea aprovizionarii cu gaze naturale din Rusia. El a convocat sambata, la oara 11:00, o reuniune pe tema crizei gazelor naturale.

"A fost o intalnire absolut informala, care nu a fost generata de niciun fel de urgenta legata de aprovizionarea cu gaze a Romaniei", a spus ministrul, negand orice fel de caracter de urgenta al reuniunii de sambata.

El a precizat ca Romania are atat rezerve de exploatare, cat si rezerve inmagazinate la nivelul Romgaz. "Din punctul nostru de vedere, este un an linistit".

Marius Stroia, directorul Dispeceratului National de Gaze Naturale, a explicat ca, incepand de vineri, de la ora 18:00, a fost anuntata reducerea livrarilor catre Romania. "Presiunea este normala, consumul de gaze in ultimele zile a fost de circa 58,5 milioane nmc", a precizat el, adaugand ca sursele de acoperire din productia interna sunt de 33 milioane nmc, iar capacitatea maxima de livrare din depozite este de 26 milioane nmc, ceea ce inseamna ca Romania dispune, la consumul actual, de o rezerva de circa 7 milioane nmc pe zi.

Doljchim isi intrerupe activitatea de luni

Incepand de luni, Petrom va inchide combinatul Doljchim, disponibilizand astfel circa un 1,2 milioane nmc pe zi de gaze naturale, a continuat Stroia.

Adriean Videanu a subliniat ca decizia de inchidere a combinatului are la baza ratiuni strict economice. "Este o decizie economica pe care Petrom a luat-o, nu are nicio legatura cu sistemul national de transport al gazelor naturale", a precizat el, mentionand ca pietele la producatorii de ingrasaminte au scazut semnificativ, pe fondul crizei economice globale.

Reducerea volumului de gaze vine pe fondul unei raciri accentuate a vremii in Romania, in conditiile in care meteorologii au anuntat ca tara noastra se va confrunta, de la inceputul acestui week-end, cu cele mai scazute temperaturi de la inceputul iernii.

Romania importa din Rusia circa o treime din necesarul de gaz destinat consumului intern. Populatia Romaniei consuma anual aproximativ 18 miliarde metri cubi gaze naturale. Dintre acestea, circa doua treimi sunt asigurate de Petrom (detinuta de grupul austriac OMV) si de producatorul de stat de gaze naturale Romgaz. Consumul de gaze naturale al Capitalei se ridica la 14-16 milioane metri cubi de gaze/zi in sezonul rece. Gazele existente in stoc pot asigura 25 de milioane de metri cubi pe zi.

Potrivit Reuters, Gazprom a declarat vineri ca unele tari din Balcani au anuntat compania rusa ca se confrunta cu scaderi ale volumelor de gaz, iar Ungaria si Polonia au declarat ca inregistreaza o scadere a presiunii in gazoductele lor.

In Romania, statia de masurare a gazelor naturale intrate in tara pe sub fluviul Dunarea dinspre Ucraina functioneaza la Isaccea, contorizand atat cantitatile de gaze importate in Romania, cat si, impreuna cu statia de masurare de la Negru Voda, cantitatile de gaze tranzitate spre terte state. Dispeceratul balcanic, care functioneaza la Sofia, monitorizeaza exporturile Gazprom din Balcani si Europa de Est.

Gazprom cauta rute care sa ocoleasca Ucraina pentru a transporta gazul destinat UE

Gazprom nu mai poate depinde de Ucraina pentru tranzitarea gazul catre Europa si cauta rute alternative, a declarat vineri, pentru BBC, vicepresedintele companiei ruse.

"Consideram ca este necesar sa dezvoltam, cat mai curand posibil, rute alternative si speram ca Europa va lua toate masurile necesare pentru a sustine realizarea acestui proiect", a afirmat Aleksandr Medvedev.

Medvedev incepe sambata un turneu in capitalele europene, pentru a prezenta punctul de vedere al Gazprom asupra crizei gazelor. Rusia a suspendat joi aprovizionarea cu gaze a Ucrainei, in lipsa unui acord privind pretul pentru anul 2009. In aceste conditii, UE se teme de o repetare a scenariului din anul 2006, cand un conflict similar a perturbat aprovizionarea mai multor tari europene.

Medvedev a negat ca Gazprom cauta in mod deliberat confruntari cu Ucraina, declarandu-se dispus sa discute, insa nimeni de la Kiev nu este dispus sa negocieze.

Gazprom acuza Ucraina ca sustrage gazul natural rusesc destinat Europei, in timp ce compania ucraineana Naftogaz a acuzat Gazpromul ca nu livreaza volumul necesar de gaz.

Compania ruseasca construieste in prezent doua gazoducturi noi: Nord Stream, care va lega portul rus la Marea Baltica Vyborg de Greifswald, in nordul Germaniei, si South Stream, care va traversa Marea Neagra pana in Bulgaria, dupa care se va imparti in doua. Una dintre aceste doua ramuri va merge pana in Austria, cealalta pana in Grecia.

UE cere onorarea angajamentelor privind livrarea si tranzitul gazului rus catre Europa

Uniunea Europeana a cerut reluarea imediata a livrarilor la capacitate completa a gazului rus catre statele membre, subliniind ca angajamentele asumate privind livrarea si tranzitul trebuie onorate indiferent de circumstante, transmite Reuters.

"Relatiile energetice dintre UE si vecinii sai ar trebui sa fie bazate pe incredere", a afirmat presedintia ceha a blocului european, dupa ce mai multe state membre, printre care si Romania, au acuzat scaderi ale fluxului de gaze.

"Angajamentele existente privind livrare si tranzitul trebuie onorate in orice circumstante. Uniunea Europeana cere o solutionare urgenta a disputei comerciale privind livrarea de gaz dintre Federatia Rusa si Ucraina si reluarea imediata a livrarilor la capacitate completa catre statele membre UE".