Peste mai putin de 24 de ore intram in 2009, despre care se spune ca va fi un an foarte greu si pentru romani in contextul crizei globale. Intre altele, vin scumpiri, cresteri de salarii si pensii deocamdata doar pe hartie, continuarea scaderii pietei imobiliare, iar viitorul industriei auto autohtone ramane incert.

Bani

Leul isi va continua tendinta de depreciere in 2009, in prima parte a anului putand ajunge la nivelul de 4,3-4,5 pentru un euro. Potrivit analistilor, deprecierile cele mai consistente vor fi in lunile martie-aprilie, dar in a doua parte a anului moneda nationala isi va reveni usor. Sunt si analisti care previzioneaza aprecierea leului pe toata perioada a anului viitor la un curs mediu de 3,68 pentru un euro. Deprecierea leului scumpeste, intre altele, mancarea. Se asteapta ca, din a doua jumatate a lui ianuarie, alimentele din import sa fie mai scumpe cu 5%.

Moneda nationala incheie anul la un curs oficial de 3,9860 pentru un euro, dupa ce acum doua zile urcase la peste 4,1 lei pentru un euro pe piata interbancara.

Familie

Ministrul Muncii prognozeaza o crestere a salariului mediu cu 7%.

Indemnizatia pentru mame va putea ajunge pana la 4 000 de lei, in functie de veniturile avute in ultimele 12 luni inainte de nastere. Pana acum, mamele primeau doar 600 de lei lunar pentru ingrijirea copiilor de pana la 2 ani.

Alocatiile pentru copiii vor creste cu doi lei, pana la 42 de lei, iar salariul minim brut va urca pana la 600 de lei.

In privinta pensionarilor, se asteapta o decizie a Guvernului Boc privind cresterea punctului de pensie la 45% din salariu mediu pe economie.

Angajatii la stat care s-au pensionat si inca mai lucreza in sistemul public, trebuie sa opteze fie pentru salariu, fie pentru pensie.

Mediu

De la 1 ianuarie benzinariile vor comercializa numai carburanti euro 5. Pretul acestora va creste din acesta cauza, dar si pe fondul majorarii accizelor, cu 3,8 pana la 10%.

Motorina va continua sa fie mai scumpa decat benzina si anul viitor.

Ramane deocamdata incerta controversata taxa de poluare. Guvernul urmeaza sa decida, in 15 ianuarie, care va fi valoarea acesteia sau daca va fi suspendata ordonanta prin care a fost triplata.

De anul viitor, romanii care vor sa-si monteze sisteme alternative de incalzire ecologice vor primi 90% din investitie de la stat, in limita a 25 000 de lei.

Din 1 ianuarie 2009, vom plati taxa de 0,2 lei pentru fiecare punga de plastic de la supermarchet. Eco taxa intra in fondul de mediu.

Imobiliare

Piata locuintelor isi va continua trendul descendent. Se asteapta scaderi cu 15-20% fata de media preturilor de anul acesta. 2009 incepe in contextul in care multi dezvoltatori imobiliari si-au intrerupt lucrarile in contextul in care, din luna octombrie, piata aproape ca a inghetat. Deja majoritatea vanzatorilor au inceput sa reduca din marjele de profit. Anul acesta preturile imobilelor au coborat cu pana la 30%.

Programul de guvernare

Noul guvern isi propune un deficit bugetar de 1,7% din PIB, prin reducerea drastica a cheltuielilor. Analistii sunt insa mult mai pesimisti si prognozeaza un deficit chiar de 7%, avand in vedere ca 2008 se va incheia cu un deficit de 5 procente. Analistii nu se asteapta la o explozie a somajului anul viitor vorbind de o rata de 7%.

Industrie si comert

Industria auto autohtona, ce reprezinta aproape 10% din Produsul Intern Brut, va depinde in mare masura de deciziile noului Guvern in privinta taxei auto, dar si de reluarea creditarii. Fabricile din domeniu au fost cele mai afectate de criza economica globala. Se asteapta reducerea activitatii si in petrochimie, la fel si pentru companiile siderurgice si metalurgice. Toate acestea si-au restrans productia in ultimele luni.

Restrangerea creditarii va afecta si piata de electronice si electrocasnice in 2009. In prima parte a anului se asteapta o scadere a vanzarilor. Anul acesta cresterea a fost zero, desi se prevazuse un avans de 15% fata de 2007.

Per total, comertul cu amanuntul a scazut in octombrie cu 19% fata de luna precedenta, semnal negativ pentru anul viitor.

Investitii straine

Semne de intrebare, dupa ce doua agentii de evaluare, Standard &Poor`s si Fitch ne-au scos din categoria statelor pentru care se recomanda investitiile. Doar moody`s a amanat o decizie in asteptarea masurilor noului Cabinet.

Bursa

Brokerii mizeaza pe revenirea tranzactiilor in a doua jumatate a lui 2009. Cu toate acestea, per total, anul va fi destul de fragil pentru Bursa de Valori de la Bucuresti, cu lichiditate scazuta. In 2008 indicii au avut o scadere fara precedent, de aproape 84%, insa brokerii cred ca bursa nu a atins minimele. Ei se asteapta la preturi si mai reduse in prima jumatate a lui 2009, cand criza se va resimti si mai puternic in economia reala.

Agricultura

Patronatul din domeniu sustine ca agricultura va resimti acut efectele crizei. Aproape 15% dintre producatorii agricoli din tara urmeaza sa dea faliment. Anul acesta insa, venituri agricultorilor romani au crescut cel mai mult din UE, dupa bulgari.

Turism

Majoritatea agentiilor autohtone au anuntat ca in primele luni ale anului vor face reduceri de pana la 30%. Se spera ca in acest fel pita turismului ar putea creste cu pana la 10%, dar nu este exclusa nici stagnarea. In ultimele trei luni ale anului activitatea s-a redus semnificativ fata de aceeasi perioada a lui 2007