Pensionarii angajati in sistemul bugetar vor fi obligati sa aleaga intre pensie si salariu, cheltuielile pentru achizitionarea de masini si mobilier vor fi reduse cu 50% iar posturile de conducere vor fi limitate la maximum 12% din numarul total al functiilor publice, a anuntat marti premierul Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern.

"Cuvantul de ordine al guvernarii e responsabilitate in vederea asigurarii stabilitatii tarii", a spus Emil Boc, care a afirmat ca datele preliminare privind executia bugetara pe 2008 sunt "destul de proaste".

Aceste date "fac imposibila plata a foarte multor obligatii pe care le avem", a continuat primul ministru, subliniind ca in ianuarie 2009 se vor stabili exact, in functie de resursele financiare existente, deciziile privind majorarea pensiilor si a salariilor profesorilor.

"Ar fi fost ideal sa fie aceeasi situatie din luna septembrie (...) si atunci toate obligatiile le-am fi respectat la virgula", a dat asigurari Emil Boc.

Decizii adoptate de guvern pentru limitarea cheltuielilor bugetare:

  • Cu exceptia ministrilor, demnitarii nu vor mai zbura cu avionul decat la clasa economy.
  • Demnitarii vor utiliza, in vizitele externe, mijloace de transport in comun si nu taxiul.
  • Pensionarii angajati in sistemul public vor fi obligati sa returneze platile compensatorii primite la incetarea contractului de munca, daca au beneficiat de astfel de venituri.

"Stiu ca asemena masuri vor trezi zambete, dar mesajul este foarte clar - trebuie sa economisim de peste tot. Este un semnal clar ca demnitarii sunt primii care strang cureaua", a explicat premierul Boc.