Un angajat al Consulatului Romaniei din Republica Moldova, Marin Taran, era implicat intr-o retea de trafic de vize si este anchetat pentru trafic de influenta, informeaza un comunicat al Ministerului moldovean de Interne (MAI) publicat pe site, potrivit Realitatea TV. Politia moldoveana a descoperit o retea de trafic de vize de lunga sedere in Romania. Doritorii plateau intre 350 si 450 de euro pentru a primi viza fara ca macar sa se mai prezinte la Consulatul Romaniei pentru depunerea actelor.

Organizatoarea retelei, Alexandra Dimitrov, in varsta de 54 de ani, directoare a societatii Cornel Dimitrov a fost retinuta in flagrant. Femeia a fost prinsa in momentul cand incasa 350 de euro de la un cetatean. In acest caz, Dimitrov isi convingea victima ca are pile la Consulatul Romaniei in Republica Moldova si poate s-o ajute sa urgenteze procesul de redobandire a vizei in lipsa persoanei.

In cadrul verificarilor ulterioare facute de autoritati, a fost descoperita implicarea in acesta schema a unui angajat al Consulatului Romaniei, Marin Taran, cetatean roman. Autoritatile au initiat o ancheta penala pentru trafic de influenta, precizeaza comunicat Ministerului moldovean de Interne. Conform legislatiei in vigoare in Republica Moldova, vinovatii risca o amenda de 60.000 de lei moldovenesti (aproximativ 4.000 de euro) sau inchisoarea de la trei la sapte ani. In continuare, se desfasoara cercetari pentru stabilirea tuturor complicilor, intermediarilor si solicitantilor de vize, precizeaza Mediafax.

Odata cu aderarea Romaniei la UE, afacerile ilicite de perfectare a vizelor de lunga sedere in Romania prospera tot mai mult pe teritoriul Republicii Moldova, mai apreciaza Ministerul moldovean de Interne.