Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a lui Paul Pacuraru, ministru al Muncii in perioada 3 aprilie 2007 - 23 septembrie 2008, si a lui Ilie Morega, membru AGA la societatile comerciale ale complexului Energetic Rovinari, ambii acuzati de fapte de coruptie, se arata intr-un comunicat DNA remis HotNews.ro.

Potrivit comunicatului, din rechizitoriul intocmit de procurori reiese ca, la data de 3 iunie 2007, inculpatul Morega Dan Ilie i-ar fi promis lui Pacuraru Nicolae Paul Anton - ministru al Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse la momentul respectiv - ca il va sprijini pe fiul ministrului sa obtina contracte de achizitie publica in domeniul formarii profesionale la societatile comerciale Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, in conditiile in care ministrul va numi in functia de inspector sef la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Gorj persoana indicata de Morega Dan Ilie.

Referitor la societatile comerciale Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Turceni si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, DNA arata ca acestea sunt societati la care statul este actionar majoritar, Morega fiind membru in Adunarea Generala a Actionarilor la respectivele societati.

La data la care Morega i-ar fi facut promisiunea lui Pacuraru, fiul ministrului depusese o oferta de participare la o licitatie organizata de Complexul Energetic Turceni in vederea achizitionarii contractului "Instruire cursuri protectia muncii", in valoare de 45.500 lei, iar ulterior, a depus o oferta pentru a participa la licitatia organizata de Societatea Nationala a Lignitului Oltenia pentru contractul de achizitie publica "Comunicare si spirit de echipa" in valoare de 68.000 lei.

Morega i-ar fi promis lui Pacuraru, iar acesta din urma ar fi acceptat, ca il va sprijini pe fiul acestuia sa obtina respectivele contracte.

Ulterior discutiei pe care au avut-o in 3 iunie 2007, inculpatul Pacuraru, "in vederea materializarii promisiunii facute de inculpatul Morega", l-ar fi pus in legatura pe acesta din urma cu fiul sau.

De asemenea, in 15 iunie 2007, Pacuraru a numit in functia de inspector sef interimar al ITM Gorj persoana indicata de inculpatul Morega.

In urma acestor intelegeri, in 13 august 2007, fiul ministrului Pacuraru a depus o ofera de participare la licitatie si la sediul Complexului Energetic Rovinari.

In 24 septembrie 2007, avand in vedere calitatea de ministru a lui Pacuraru, in temeiul art. 12, art. 16 si art. 19 din Legea 115/1999, a fost sesizat presedintele Romaniei pentru a cerere urmarirea penala fata de demnitar, in legatura cu comiterea infractiunii de luare de mita.

Prin Decizia 270 din 10 martie 2008, Curtea Constitutionala a decis ca Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, va sesiza Camera Deputatilor si Senatul, dupa caz, pentru a cere urmarirea penala a membrilor si fostilor membri ai Guvernului, pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor si care la data sesizarii au si calitatea de deputat sau senator.

Astfel, in 14 aprilie 2008, a fost sesizat Senatul pentru a incepe urmarirea penala impotriva lui Pacuraru - ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse si senator in Senatul Romaniei, pentru luare de mita. In 26 august 2008, Senatul a cerut urmarirea penala a senatorului Pacuraru Nicolae Paul Anton, in dosarul 239/P/2007.

Alaturi de Paul Pacuraru, Ilie Morega este acuzat de dare de mita.

Intr-o cauza separata, DNA va efectua cercetari privind conditiile in care au fost atribuite contractele de achizitie de catre Societatea Nationala a Lignitului Oltenia si Complexul Energetic Turceni.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.