Fostul presedinte Ion Iliescu, precizeaza, duminica, intr-un text postat pe blogul personal, ca incidentul de la Cimitirul Eroilor Revolutiei a fost "un act de provocare" organizat de Teodor Maries si George Costin, pe care i-a catalogat drept "simbriasi ai diversiunilor".

"Este rusinos ca un grup de elemente certate cu spiritul civic, cu morala elementara, provocatori folositi ca masa de manevra de unii simbriasi ai diversiunilor de acest tip (in frunte cu Maries si Costin) exploatand si unele nemultumiri personale ale unora dintre acestia, s-au dedat si de aceasta data la acte de provocare - incercand sa profereze jigniri si sa creeze o stare de incordare, total contrara spiritului care trebuie sa domine astfel de manifesari, si care ii animau pe cei mai multi din cei prezenti – care au si dezavuat actiunea provocatoare", afirma Iliescu pe blog, in postarea intitulata "Diversiunea din 21 decembrie 2008".

El arata ca este de datoria adevaratilor revolutionari care au participat activ la momentele cele mai importante ale Revolutiei sa dezavueze public si sa-l excluda din viata publica pe "impostorul" Teodor Maries, precizeaza Mediafax.

Potrivit lui Iliescu, pe Teodor Maries "nimeni nu l-a observat, undeva, in timpul evenimentelor dramatice din decembrie, dar l-au remarcat printre participantii la manifestatiile politice din primavara anului 1990, inclusiv la devastarea cladirii Guvernului din ziua de 18 februarie 1990, ca si la actiunile pregatitoare ale actelor violente din ziua de 13 iunie 1990".

"Teodor Maries este un mercenar de meserie, care nu se stie ce profesie are si cu ce s-a ocupat in toti acesti ultimi 19 de ani, in afara organizarii de acte provocatoare! Nu se stie prin ce imprejurare si-a arogat functia de presedinte al Asociatiei 21 decembrie, el nefiind participant la actiunile de baricada din dreptul Hotelului Intercontinental, din noaptea de 21 decembrie 1989, ai caror participanti au fost fondatorii asociatiei. Este un impostor care isi permite sa se afiseze si sa vorbeasca in numele revolutionarilor, el neavand aceasta calitate, nefiind recunoscut ca atare de nicio asociatie", adauga Ion Iliescu.

Fostul presedinte precizeaza ca democratia castigata in decembrie 1989 si libertatea de exprimare sunt in mod abuziv umbrite de "asemenea elemente declasate", care au avut darul sa arunce asupra revolutionarilor autentici o imagine nemeritata.

"De aceea, ei (elemnetele declasate, n.r.) trebuie izolati, dezavuati public si chemati in fata instantelor pentru incalcarea legilor si regulilor de convietuire, impostura si acte provocatoare", conchide Iliescu.

PSD: "Manifestarile" la care a fost supus Ion Iliescu sunt regretabile

"Manifestarile" la care a fost supus presedintele de onoare al PSD Ion Iliescu, cu ocazia participarii acestuia la comemorarea de la cimitirul Eroilor Revolutiei sunt "regretabile", conform unui comunicat al formatiunii social-democrate remis, duminica, agentiei Mediafax.

"Partidul Social Democrat considera regretabile manifestarile la care a fost supus presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei, duminica, 21 decembrie 2008, in Cimitirul Eroilor Revolutiei. Este de neacceptat faptul ca, la 19 ani de la evenimentele din decembrie 1989, mai exista oameni care recurg la astfel de acte", se spune in comunicatul PSD.

Iliescu, lovit cu monede la comemorarea eroilor Revolutiei

Fostul presedinte Ion Iliescu a fost primit cu ostilitate, duminica, la comemorarea eroilor Revolutiei care s-a desfasurat la Cimitirul Eroilor Revolutiei, cei prezenti aruncand cu monede in fostul sef al statului.

Ion Iliescu a venit, duminica dimineata, la Cimitirul Eroilor Revolutiei pentru a depune o coroana de flori, moment in care, din multime, au inceput vociferari si unii dintre cei prezenti au aruncat cu monede in directia fostului presedinte. In public s-a auzit si scandarea "Iliescu, judecat, pentru sangele varsat".

Fostul presedinte a fost aparat de personalul de protectie de la SPP, care si-a ridicat hainele, facand un paravan in jurul lui Iliescu, care s-a retras spre masina sa, dupa care a parasit Cimitirul Eroilor Revolutiei.

Unul dintre participantii la comemorare, intervievat de Realitatea TV, a spus ca manifestarile de ostilitate au fost determinate de faptul ca Ion Iliescu ar fi vrut sa tina un discurs celor prezenti la eveniment.

Duminica au fost depuse coroane de flori la Cimitirul Eroilor Revolutiei, in cadrul actiunilor de comemorare a 19 ani de la Revolutia romana din decembrie 1989.