21 decembrie este ziua in care, in urma cu 19 ani, Revolutia Romana - inceputa la Timisoara - cuprindea si Bucurestiul. In dimineata acelei zile, pe fondul protestelor din orase precum Timisoara sau Brasov, Nicolae Ceausescu organiza o mare adunare populara in fata fostului Comitet Central al Partidului Comunist Roman.

Mitingul avea sa se intoarca insa impotriva liderului comunist. Huiduielile multimii s-au transformat intr-un protest deschis, iar dupa incheierea mitingului, in ciuda eforturilor autoritatilor de a calma spiritele, muncitorii de pe marile platforme industriale au intrerupt lucrul si li s-au alaturat protestatarilor. Ziua de 21 decembrie a adus si primele victime ale Revolutiei in Capitala. Manifestantii au construit baricade in centrul orasului, iar odata cu venirea serii, armata a inceput sa traga in protestatari. Cu toate ca protestele din noaptea de 21 spre 22 decembrie au fost reprimate sangeros, ele au reizbucnit in dimineata de 22 decembrie. In aceeasi zi, Nicolae Ceausescu parasea Capitala la bordul unui elicopter.

In memoria celor care si-au pierdut viata in orele critice din 21 decembrie si in zilele care au urmat, sunt programate duminica ceremonialuri religioase si militare.

"Alo, tovarasi, asezati-va linistiti!":

Duminica la ora 9:00, au avut loc depuneri de coroane si ceremonii militare si religioase la Cimitirul Eroilor Revolutiei, la ora 10:00 la Crematoriul 'Cenusa', la 10:45 la troita de la Spitalul Coltea, la ora 11:00 la troita din Piata Universitatii. La ora 12:00 vor fi depuse coroane de flori la Sala Dalles, iar la 12:30 la troita din Piata Romana, anunta agentia Rador.

Asociatia 21 Decembrie organizeaza duminica, in cadrul campaniei 'Eroii nu mor niciodata', un tur de prezentare a celor mai importante locuri ale Revolutiei. Prezentarea se va face pe traseul Piata Universitatii - Sala Dalles - Piata Revolutiei. Orele de plecare vor fi 11:00, 13:00 si 15:00.

Tot duminica, incepand cu ora 10:30, la sediul Asociatiei "21 Decembrie" sunt difuzate in premiera filme documentare referitoare la evenimentele din decembrie 1989.