Parlamentul irakian a respins sambata un proiect de lege care le permitea trupelor romane sa ramana in tara dupa sfarsitul anului 2008, transmite Reuters, citat de NewsIn.

Proiectul de lege, care se refera la prezenta temporara a trupelor straine in Irak dupa expirarea mandatului ONU, in 31 decembrie, a fost respins prin vot, a declarat Hussein al-Falluji, un membru al blocului sunnit.

El a precizat ca parlamentarii vor ca Guvernul sa redacteze un acord similar celui cu Statele Unite, care le permite trupelor americane sa mai ramana in Irak timp de trei ani.

Romania are un contingent de 498 de militari in Irak. La sfarsitul lunii noiembrie, ministrul de externe Lazar Comanescu declara ca decizia de mentinere a trupelor romanesti in Irak se va lua in functie de ceea ce vor solicita autoritatile de la Bagdad si din perspectiva dorintei Romaniei de a continua eforturile de stabilizare a Irakului.

Ministrul apararii Teodor Melescanu declarase si el in noiembrie ca Romania a primit o invitatie preliminara de a ramane in Irak, dar astepta o solicitare ferma in care sa se mentioneze sarcinile ce ar urma sa le revina militarilor romani.

Proiectul de lege se refera in special la cei 4.100 de soldati britanici care se afla inca in sudul tarii, in jurul aeroportului Basra. Ministrul britanic al apararii John Hutton declarase joi ca o mare parte din trupele britanice vor parasi Irakul pana la jumatatea anului 2009.

"Romania isi poate continua prezenta in Irak doar in baza unui acord bilateral intre cele doua state. Deocamdata, la nivelul Ministerului Apararii s-a primit o scrisoare de intentie referitoare la continuarea prezentei militare in Irak, dar se asteapta un demers oficial al autoritatilor irakiene", declara la inceputul saptamanii pentru HotNews.ro, purtatorul de cuvant al ministerului, Andreea Dumitru.