Presedintele Traian Basescu a declarat vineri ca la nivelul UE s-a stabilit simplificarea procedurilor de obtinere a fondurilor europene: "daca pana acum erau 87 de zile teoretic, dar se ajungea la 3 luni, s-a stabilit ca procedura de obtinere a fondurilor sa fie de maxim 30 de zile". Seful statului a amintit de criza georgiana si cea financiara, doua probleme care au marcat presedintia franceza a Uniunii Europene. De altfel, presedintele Basescu a declarat inainte de plecarea spre Bruxelles ca tara noastra a solicitat, inca de acum doua luni, reducerea birocratiei in privinta procedurilor de angajare a banilor de la UE.

UPDATE Eugen Teodorovici, secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor a explicat pentru HotNews.ro ca respectiva reducere a perioadei reprezinta un angajament al Comisiei Europene legat de proiectele majore de infrastructura pe care aceasta le aproba.

Presedintele Basescu a mai declarat ca, in urmatorii doi ani cele 30 de miliarde de euro, puse la dispozitie de Banca Europeana de Investitii, vor putea merge si catre industria auto, nu doar catre IMM-uri si infrastructura.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a precizat, la randul sau, ca si in Romania vor fi adoptate masuri pentru combaterea crizei economice, urmand sa fie acordate ajutoare de stat - intre altele - companiilor Dacia Renault si Voestalpine, precum si celor care deruleaza proiecte de infrastructura. Tariceanu a mai spus ca guvernul va acorda sprijin companiilor in vederea crearii si pastrarii locurilor de munca, chiar daca masurile anticriza vor determina cresterea temporara a deficitului bugetar.

Declaratii Traian Basescu:

  • UE a avut o reactie foarte buna la efectele crizei
  • Criza economica pare a avea un inceput de solutii desi majoritatea sefilor de state si de guverne acuza cresterea ratei somajului
  • Marile succese ale presedintiei franceze ar fi :

- deblocarea Tratatului de la Lisabona, prin stabilirea unei foi de parcurs pentru realizarea unui nou referendum in Irlanda

- pachetul energetic; prin acest pachet se recunosc eforturile Romaniei

  • Vor fi simplificate procedurile Comisiei pentru a accesa mai usor fondurile europene
  • Am reusit impreuna cu premierul sa atingem punctele de interes ale Romaniei

Declaratii Calin Popescu Tariceanu:

  • vor tebui luate masuri active pentru pastrarea locurilor de munca
  • exista posibilitatea ca deficitul bugetar sa fie depasit
  • toata lumea intelege ca este vorba de un adevarat razboi pentru a combate efectele crizei
  • Bilant a ceea ce am putut sa obtinem: 2 domenii esentiale pentru Romania
  • Dincolo de Tratatul de la Lisabona, as vrea sa pun accent pe pachetul energetic unde masurile adoptate sunt favorabile Romaniei. Europa si-a propus sa devina si devine in mod clar un campion al acestei lupte pentru protejarea mediului
  • In privinta masurilor pentru combaterea crizei financiare globale, Europa a reactionat mai rapid decat SUA.
  • Trebuie sa continuam cu masuri de sprijinire a economiei active, nu numai in sistemul bancar
  • Fiecare tara e libera sa ia masurile considerate necesare
  • E timpul ca Romania sa se angajeze in planuri ambitioase

Pe agenda reuniunii, ultima desfasurata sub presedintia franceza a UE, au mai figurat subiecte precum: pachetul legislativ energie-schimbari climatice, politica agricola comuna, relatiile externe si Politica Europeana de Securitate si Aparare, Tratatul de la Lisabona.Detalii legate de adoptarea pachetului climatic gasiti in articolul Compromis la Consiliul UE: Romania va primi compensatii prin pachetul climatic.