Presedintele Traian Basescu si delegatia oficiala care il insoteste la summit-ul de joi si vineri de la Bruxelles au decolat, joi dimineata, cu o intarziere de circa 50 de minute de pe aeroportul Henri Coanda, cu o aeronava de rezerva a companiei Romavia, dupa ce s-a constatat ca avionul prezidential are probleme tehnice.

Inainte de decolare, aparatele de bord nu au indicat parametrii corespunzatori, astfel incat a fost ceruta o aeronava de rezerva, transmite Antena 3. Miercuri, la verificare, aeronava nu a prezentat probleme.

Aeronava prezidentiala este un avion civil produs de Boeing, tip 707, si are 35 de ani vechime.

Premierul in functie, Calin Popescu-Tariceanu, este deja in drum spre Bruxelles, el plecand cu un avion al unei firme private.

Ca o coincidenta, marti, seful statului a semnat decretul de trecere in rezerva a generalului de flotila aeriana, cu o stea, Iuliu-Adrian Goleanu din Ministerul Apararii, director al companiei Romavia, informeaza Administratia Prezidentiala.

Aeronava prezidentiala Boeing 707 este depasita din punct de vedere tehnic

"Aeronava Boeing 707 este depasita din punct de vedere al conceptiei si al nivelului de zgomot, dar asigura gradul de siguranta. Acest tip de aeronave nu mai zboara nicaieri in lume, mai ales ca are o vechime de peste 30 de ani", a declarat joi, pentru NewsIn, directorul general al Tarom, Gheorghe Barla.

Potrivit lui Barla, acest tip de aeronava necesita costuri mari, piesele sunt foarte scumpe iar motoarele au nevoie de mentenanta. Mai mult, oficialul Tarom a subliniat faptul ca se intampla des, nu numai la acest tip de aeronave, ca pilotul sa decida sa nu decoleze din cauza semnalizarii false la cockpit (cabina de comanda n.r)

Barla considera ca decizia inlocuirii aeronavei cu una mai moderna este fundamentata.