Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a venit cu precizari privind data de la care se aplica noua taxa auto, dupa ce in mai multe zone din tara au avut loc proteste ale celor care vroiau sa isi inmatriculeze masinile aduse din strainatate. Intr-un comunicat dat publicitatii, ANAF a precizat: "Conform O.U.G. 208/2008, incepand cu 15 decembrie 2008, autovehiculele a caror capacitate cilindrica nu depaseste 2000 cm3 si care se inmatriculeaza pentru prima data in Romania sau in alte state membre ale UE se excepteaza de la obligatia de plata a taxei pe poluare pana la data de 31 decembrie 2009".

ANAF mai precizeaza ca "in data de 8 decembrie 2008, in Monitorul Oficial partea I nr. 825, a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 208 pentru stabilirea unor masuri privind taxa pe poluare pentru autovehicule. Ca urmare, administratiile financiare trebuie sa aplice, din momentul intrarii in vigoare a ordonantei, noile reglementari stipulate de aceasta".

Oficialii Administratiei Nationale de Administrate Fiscala afirma ca "potrivit art. 11 alin. (2) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, „Ordonantele de urgenta ale Guvernului intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, sub conditia depunerii lor prealabile la Camera competenta sa fie sesizata, daca in cuprinsul lor nu este prevazuta o data ulterioara".

Administratiile financiare au primit marti dimineata noul software-ul prin care este calculata taxa, precum si Monitorul Oficial in care este publicata ordonanta. Administratiile financiare vor recalcula taxa pe poluare auto din nou pentru dosarele analizate luni, dupa noua formula, pentru ca ordonanta a intrat in vigoare la data publicarii.

Administratiile financiare sunt obligate sa calculeze taxa pe poluare auto in termen de doua zile lucratoare de la depunerea dosarului cu actele masinii, iar plata se face ulterior la trezoreria de care apartine proprietarul autovehiculului.