Cantareata Anca Parghel, care suferea de cancer ovarian, a incetat din viata vineri dimineata la spitalul din Timisoara, informeaza Realitatea TV.

Solista Anca Parghel a ajuns la spitalul din Timisoara dupa ce, in urma cu cateva zile, se internase intr-o clinica de terapie naturista si medicina alternativa din Belgrad. Familia luase aceasta decizie la indrumarea sucursalei din Targu-Mures a clinicii.

"Clinica Nova Vita este specializata in terapie naturista si medicina alternativa. Ei au la activ destule reusite iar in acest moment reprezinta una dintre ultimele sperante in lupta cu cancerul. In acest moment medicina conventionala s-a inclinat in fata acestei boli iar terapiile alternative sunt ultima noastra varianta", scria un comunicat al Fly Records.

Fiul artistei, Tudor Parghel, a declarat ca: "Medicina conventionala se da batuta prea repede. Suntem convinsi ca exista o sumedenie de alte terapii alternative prin care putem ataca aceasta boala si nu vom renunta sa luptam".

Diagnosticata cu un cancer ovarian, dupa ce a avut si cancer la san, artista a sperat ca terapiile alternative o vor ajuta sa invinga boala.

Cantareata a fost inmormantata, duminica, pe Aleea Artistilor din Cimitirul Bellu din Capitala, in aplauzele a circa 200 de persoane, fani, prieteni, apropiati si membri ai familiei. Convoiul funerar a sosit la Cimitirul Bellu in jurul orei 15.30, fiind asteptat de circa o suta de persoane, relateaza Mediafax.

Dupa o scurta slujba tinuta in apropierea bisericii, cortegiul funebru, in frunte cu soborul de cinci preoti, a dus corpul neinsufletit al Ancai Parghel pe ultimul drum, pana la locul de veci de pe Aleea Artistilor din Cimitirul Bellu.

Convoiul funerar care a condus-o pe Anca Parghel pe ultimul drum a venit de la Manastirea Radu Voda, unde trupul neinsufletit al artistei a fost depus sambata dimineata si unde, duminica, incepand cu ora 14.00, a avut loc o slujba religioasa care a precedat inmormantarea. La slujba de la Manastirea Radu Voda au fost prezenti cateva zeci de prieteni si admiratori ai artistei, alaturi de familia acesteia. Anterior, in cursul zilei de sambata, numeroase persoane au vizitat catafalcul pentru a-i aduce un omagiu cantaretei.

In timpul slujbei de la Manastirea Radu Voda, oficiata de un sobor de cinci preoti, la capataiul Ancai Parghel s-au aflat tot timpul cei doi fii ai acesteia, Tudor si Ciprian, alaturi de tatal lor, fostul sot al artistei. In jurul sicriului artistei au fost depuse zeci de flori si coroane colorate.

Anca Parghel s-a nascut in 1957 la Campulung Moldovenesc. A absolvit Conservatorul din Iasi si este una dintre cele mai cunoscute cantarete de jazz din Romania.

Pana in 1989, a predat canto, pian si improvizatie la Liceul de Muzica din Suceava, in Bucuresti, la Conservatorul de Muzica, in Belgia, la Bruges si Namur (La Marlagne), in Germania, la Hannover, Ravensburg, la Conservatorul din Leipzig, München, Oldenburg), in Marea Britanie (la Silsoe si Cleolaine Workshops) si in Republica Moldova, la Chisinau, conform Wikipedia.

Incepand cu 1984, Anca Parghel a participat la marile festivaluri de jazz din Bucuresti, Brasov, Sibiu, Costinesti, Iasi, Nürenberg, Leipzig, Warsovia, Leverkussen, Viena, Liege, Tübingen, München, Linz, Zagreb, Varna, Lomza si Bratislava.

A cantat alaturi de muzicieni romani cunoscuti precum Johnny Raducanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, dar si cu nume celebre din jazz-ul mondial (Billy Hart, Archie Shepp, Larry Coryell, Jean-Louis Rassinfosse, Phillipp Catherine, Marc Levine, Claudio Roditi, Thomas Stanko, Ricardo Del Fra, Stephane Galland, Jon Hendricks Band si Klaus Ignatzek).

Printre albumele inregistrate de-a lungul carierei se numara: Tinerii danseaza (1986), Soul, My Secret Place (1987), Magic Bird, cu Mircea Tiberian (1988), Ron und Tania (1991), Is That So? (1992), Airballoon, Beautiful Colours, Carpathian Colours (1994), Jazz, My Secret Soul (1994), Indian Princess (1995), Midnight Prayer (1996), Primal Sound (1999).