Peste 70% dintre parintii ale caror fiice erau programate sa fie vaccinate impotriva cancerului de col uterin, in perioada 24 - 28 noiembrie, au refuzat sa semneze pentru ca minorele sa fie vaccinate, potrivit datelor Ministerului Sanatatii, anunta NewsIn. In total, dintre cele 53.000 de eleve pentru care fusesera repartizate dozele de vaccin in aceasta perioada, 37.714 nu au fost vaccinate, din cauza refuzului parintilor.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca, in cazul in care parintii care au refuzat vaccinarea se vor razgandi, fetitele vor putea fi vaccinate in urmatorea campanie, in care vor fi incluse, pe langa elevele de clasa a 4-a, si cele de clasa a 3-a.

Prima etapa a campaniei de vaccinare se va incheia pe 19 decembrie, cand incepe vacanta de iarna.

Dozele de vaccin neutilizate vor fi depozitate la furnizor si vor reintra in circuitul medical in toamna lui 2009, odata cu reluarea calendarului de vaccinare. Termenul de valabilitate al dozelor de vaccin este anul 2010.

  • Asociatiile de medici dau vina pe campania de informare pentru refuzul in masa al vaccinarii

Asociatia Medicilor de Familie din Bucuresti sustine campania de vaccinare a elevelor de clasa a patra impotriva cancerului de col uterin si considera ca majoritatea parintilor care au semnat pentru ca fiicele lor sa nu fie vaccinate nu au fost corecti informati.

"Campania de informare a fost incorect facuta. Nu s-au tinut sedintele cu parintii in care medicii sa explice foarte clar importanta vaccinarii. Noi propunem ca fetele care nu vor fi vaccinate in cadrul acestei campanii sa fie tinute in evidenta si, la varsta de 14 sau 16 ani, sa fie rechemate la medic si daca vor fi de acord, sa fie vaccinate atunci", a declarat doctorul Cristian Sever Oana.

Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Bucuresti, doctorul Rodica Tanasescu, sustine ca vaccinarea impotriva cancerului de col uterin se face, in Romania, inca din anul 2006. Pana in prezent, s-au vandut peste 10.000 de vaccinuri, fiecare dintre ele cu trei doze aproximativ, la pretul de aproximativ 300 de euro.

"Consideram ca acest vaccin nu este riscant. Eu mi-am vaccinat propriul copil, acum un an si jumatate. Orice medicament, orice aliment sau orice vaccin poate produce, la un moment, dat reactii adverse si efecte secundare, fara insa ca acestea sa anuleze valoarea produsului respectiv", a explicat ea.

Potrivit statisticilor, in Romania sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin peste 3.500 de femei.