Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, a castigat marti seara premiul "Europeanul Anului" decernat de revista European Voice la categoria "Inspiratia anului", juriul apreciind faptul ca a "ridicat lupta anticoruptie la un nivel inalt", relateaza Realitatea TV.

Premiul obtinut de Daniel Morar vine dupa ce luna trecuta fostul ministru al justitiei Monica Macovei a fost aleasa "Femeia Europei" in 2008 de catre un juriu format din europarlamentari si jurnalisti. Morar si Macovei au fost perceputi constant la Bruxelles drept campioni ai reformei justitiei in Romania si ai luptei anticoruptie. Presa occidentala nota zilele acestea, comentand rezultatul alegerilor din Romania, ca de la noul guvern de la Bucuresti se asteapta revitalizarea reformelor in aceste domenii si amintea, vorbind de impotmolirea luptei anticoruptie, de cazul Morar, mentinut in functie gratie sprijinului extern.

Premiul cel mare acordat de revista europeana si titlul de "Europeanul Anului" a fost castigat de comisarul UE pentru protectia consumatorului, Meglena Kuneva, care, ca reprezentanta a Bulgariei, s-a alaturat Comisiei Europene de mai putin de doi ani.

La aceeasi categorie cu Daniel Morar, "Inspiratia anului", se afla si omul de afaceri George Soros, "pentru ca a sustinut drepturile si reintegrarea romilor in Europa". Ceilalti doi finalisti la aceasta categorie au fost Lyn Evans, coordonatorul generatorului de particule din Geneva si Katrine Camilleri, director adjunct al serviciului de refugiati din Malta.

Gala decernarii premiilor s-a desfasurat marti seara in Palatul Bursei din Bruxelles, evenimentul aflandu-se sub inaltul patronaj al premierului belgian Yves Leterme.

Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, a castigat titlul de Oficialul UE al anului 2008 si cel mai valoros european, in timp ce politicianul national al anului a fost desemnat pentru 2008 presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy. Comisarul anului 2008 este Stavros Dimas, comisarul pentru mediu, iar europarlamentarul anului este, in viziunea juriului European Voice, Claude Turmes, politician ecologist din Luxemburg.

European Voice face parte din acelasi trust de presa ca si The Economist si acorda acest premiu anual incepand din 2001.