Discutiile privind formarea unei coalitii guvernamentale in Romania, dupa alegerile desfasurate duminica, sunt relatate in presa internationala.

Astfel, Financial Times remarca faptul ca astfel de negocieri au loc in contextul unei perioade dificile din punct de vedere economic, dar noteaza ca initiativa ii apartine presedintelui Traian Basescu. Publicatia noteaza ca seful statului roman este cel care a sprijinit o campanie anticoruptie impotriva PSD, ceea ce prefigureaza posibilitatea unui guvern condus de Partidul Democrat Liberal.

International Herald Tribune mentioneaza ca nu exista un castigator clar al alegerilor, subliniind ca aceasta situatie deschide posibilitatea unor discutii lungi in vederea formarii unei coalitii si a unui guvern. Acest lucru - noteaza ziarul - ar putea intarzia deciziile importante privind bugetul pe 2009. Publicatia noteaza ca rolul decisiv in formarea unei coalitii il are Partidul National Liberal, al premierului Calin Popescu Tariceanu.

Cotidianul Le Monde scrie despre rata redusa de participare la vot, cea mai scazuta de la inlaturarea regimului comunist, in 1989, fapt care arata fragilitatea tinerei democratii din Romania. Publicatia franceza noteaza ca supriza acestor alegeri este faptul ca Partidul Romania Mare nu a reusit sa obtina 5% din sufragii - cat era necesar pentru a ramane in Parlament.

In conditiile in care niciun partid nu a obtinut suficiente voturi pentru a forma un nou guvern - noteaza Reutes - principalii factori politici din Romania trebuie sa formeze o coalitie. Cel mai probabil, presedintele Traian Basescu il va alege in functia de premier pe Theodor Stolojan, fost economist care a condus pentru scurt timp guvernul, la inceputul anilor '90.