Crestinii il praznuiesc duminica pe Sfantul Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei. Dintre apostolii lui Iisus Hristos, Sfantul Andrei este singurul care a ajuns pe teritoriul tarii nostre, in Dobrogea, unde a intemeiat primele comunitati crestine. 600.000 de romani isi serbeaza, duminica, ziua onomastica.

Potrivit traditiei crestine, Dupa Inaltarea lui Iisus la cer si Pogorarea Duhului Sfant, apostolii au tras la sorti teritoriile pentru misiune. Sfantului Andrei i-a revenit Pontul, adica teritoriile din jurul Marii Negre.

Exista marturii istorice ca el a raspandit crestinismul la sciti, o populatie din nordul si estul Marii Negre. De aici se trage concluzia ca Sfantul Andrei a ajuns si pe teritoriul Dobrogei de astazi, unde a hirotonit preoti si episcopi. Acestia au dus mesajul crestin si populatiei dacice dintre Dunare si Carpati. De aceea, Sfantul Andrei este considerat apostolul straromanilor, iar din 1997 el a fost declarat ocrotitor spiritual al Romaniei.

Patriarhul Daniel va oficia duminica, la ora 10:00, Sfanta Liturghie in Catedrala Reintregirii din Alba Iulia, pe care o va resfinti dupa lucrarile de restaurare.