Aproximativ 110.000 de fetite din clasa a IV-a ar urma sa fie vaccinate impotriva cancerului de col uterin in cadrul controversatei campanii nationale care incepe astazi.

Radio Romania Actualitati aminteste ca in ultimii 20 de ani, Romania a avut cea mai ridicata rata de mortalitate din Europa la cancerul de col uterin. Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu a declarat ca vaccinarea reduce considerabil riscul de cancer pentru prevenirea infectarii cu HPV.

Vaccinul se administreaza in trei doze, pe o perioada de sase luni, dar a dat nastere la multe controverse, peste 20 de decese fiind asociate cu acesta in Statele Unite si doua in Europa.

Totusi, nu s-a putut dovedi o legatura cauzala directa intre decese si vaccin. Parintii au posibilitatea sa refuze vaccinarea, dar trebuie sa completeze o declaratie de refuz.

Unul dintre promotorii campaniei de vaccinare impotriva cancerului de col uterin este profesor doctor Adrian Streinu-Cercel, care a respins categoric si ideea potrivit careia un efect secundar al administrarii vaccinului ar fi sterilitatea.