Joi a fost lansat primul vaccin supra-numit anti-cancer: asociat cu 20 de decese in SUA, introdus prin program national de vaccinare la copiii din Romania (100.000 fete, 10 ani)

de Manuela Preoteasa, Magda Barascu     HotNews.ro
Joi, 20 noiembrie 2008, 10:54 DoctorH - DoctorH Actualitate


Silgard (sau Gardasil de la Merck) si Cervarix (GSK)
Foto: Hotnews
Ministerul Sanatatii a lansat joi vaccinarea obligatorie impotriva cancerului de col uterin pentru 100.000 de fetite din clasa a IV-a. Madeleine Albright a venit in Romania sa sustina o astfel de masura. In tot acest timp, in SUA cazuri de decese si de efecte grave ale vaccinarii sunt facute publice de autoritatea in domeniu - Food and Drug Administration (FDA). Ordinul Ministerului Sanatatii pemite, intr-o nota, parintilor sa nu faca vaccinul cuprins in programul national.
UPDATE: Vineri dimineata medicul Adrian Streinu-Cercel a acordat un interviu HotNews.ro. Il vom publica imediat ce vom finaliza transcrierea si editarea intrebarilor.

NOTA importanta: Gardasil e introdus pe piata romaneasca sub denumirea Silgard

LIVE TEXT: Elevele de clasa a IV-a de 11 ani vor fi vaccinate impotriva cancerului de col uterin

Ministerul Sanatatii va lansa pe 24 noiembrie o campanie de informare a vaccinarii elevelor de clasa a IV-a cu vaccinul impotriva cancerului de col uterin.

Documente:
Ordin 1612/2008 (vaccinare HPV) (Dreptonline.ro, 20 Nov 2008) DOC, 57344K
Silgard (denumirea romaneasca) a vaccinului produs de Merck (Gardasil in SUA)
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a detaliat joi masurile luate in aceasta campanie:

  • Vaccinarea se va desfasura in paralel cu campania de depistare a cancerului
  • Cele doua vaccinuri utilizate vor fi Silgard (denumirea romaneasca) / Gardasil (in denumire americana) de la Merk si Cervarix de la GlaxoSmithKline (introduse pe piata acum doi ani si jumatate).
  • Vor fi vaccinate elevele de clasa a IV-a de 11 ani
  • 18.000 de eleve vor fi vaccinate de personal calificat
  • Se vor administra 3 doze de vaccin in decurs de 4 luni
  • Vaccinarea fetitelor de clasa a IV-a se va face cu acordul parintilor
  • Vor avea loc trei perioade de vaccinare:
  • Prima doza va fi administrata in perioada: 24 noiembrie -1 decembrie 2008
  • A doua doza, in cursul lunii ianuarie 2009
  • A treia doza, in luna mai 2009
  • Vaccinarea nu se va face fara o declaratie scrisa a parintilor elevelor
  • Ministerul Sanatatii va organiza sedinte de informare a parintilor elevelor de clasa a IV-a
  • Vaccinul a fost achizitionat prin negociere directa cu cei doi furnizori
  • Se folosesc cele doua tipuri de vaccin pentru a atinge cat mai multe grupe de varsta
  • S-a dorit si vaccinarea baietilor, dar nu s-a putut realiza din cauza resurselor financiare
  • Elevele vor fi monitorizate dupa administrarea vaccinului
  • Elevele cu varstele cuprinse intre 9-12 ani din 17 tari europene a fost vaccinate impotriva cancerului de col uterin
  • Toti prefectii si subprefectii au fost anuntati de aceasta campanie printr-o video-conferinta in care au avut posibilitatea sa adreseze intrebari ministrului Sanatatii, intrebari legate de logistica si transmiterea informatiilor cat mai corecte.

Medicul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase Matei Bals, a declarat ca nu s-au inregistrat reactii adverse dupa efectuarea vaccinului.
  • Vaccinul a fost achizitionat prin negociere directa cu cei doi furnizori, suma toatala cheltuita pentru aceasta actiune ridicandu-se la 30 milioane de euro.
  • Cei care nu doresc ca fetele lor sa fie vaccinate vor trebui sa completeze o declaratie pe propria raspundere.
  • Nu ma astept la reactii adverse", a spus Streinu Cercel, precizand ca singurele reactii adverse care ar putea sa apara constau in inrosire, durere, inflamatie, vanatai, prurit la locul intepaturii sau febra. Virusul Papiloma Uman (HPV) este un virus "obisnuit cu natura", discret in evolutie si care se manifesta destul de tarziu.
  • Vaccinul induce protectie, iar administrarea lui la o varsta mica va duce la protejarea fetelor cand acestea vor intra in contact cu virusul. Vaccinul trebuie administrat grupei de varsta 9 -12 ani, iar in Romania s-a decis vaccinarea elevelor de clasa a IV-a pentru a cuprinde un numar cat mai mare, avand in vedere ca unele abandoneaza scoala dupa finalizarea ciclului primar.
  • Este cea mai mare campanie de prevenire din Romania din 1996, cand s-a derulat campania impotriva hepatitei B. Aproximativ 110.000 de eleve de clasa a IV-a vor fi vaccinate impotriva cancerului de col uterin, incepand de luni, in cadrul unei campanii nationale in valoare totala de 23 de milioane de euro, lansata, joi, de Ministerul Sanatatii Publice

Spotul campaniei:


Pe scurt

  • Ministerul Sanatatii a lansat joi campania de vaccinare la fete de 9-10 ani (clasa a IVa) contra cancerului de col uterin. Cele doua vaccinuri existente in lume sunt Gardasil de la Merk si Cervarix de la GlaxoSmithKline (introduse pe piata acum doi ani si jumatate).
  • Guvernul a alocat sumele necesare prin rectificare bugetara. Ordinul 1612/2008. introduce HPV la 110.000 fete din clasa a IV-a. In ordin se precizeaza urmatoarea NOTA: “Refuzul de a efectua vaccinarea se face prin declaratie scrisa a parintilor copilului, cu asumarea consecintelor ce decurg din acesta." Genul acesta de note nu este specificat la alte tipuri de vaccin obligatoriu.
  • Costurile vaccinului HPV: 330.000 de doze (vaccinul se face in trei doze, in decurs de sase luni, a cate 300 de lei. Total: aproximativ 100 milioane lei noi (27 milioane euro), 2,5% din cat aloca CNSAS pentru medicamente.

 
Ambele vaccinuri sunt impotriva virusului HVP (papilomavirus uman), cu transmitere sexuala, vizand anumite tulpini considerate a fi cauza pentru cancerul uterin (in speta 16 si 18); cele doua vaccinuri sunt Silgard (denumirea romaneasca) / Gardasil (denumirea americana), produs de Merck Sharp & Dohme (lansat in iunie 2006) si Cervarix produs de GlaxoSmithKline (lansat in august 2007, in Filipine). Gardasil previne de asemenea infectarea cu alte doua tulpini care cauzeaza leziuni genitale. Aparute in urma cu doi ani in SUA si Europa, ambele vaccinuri au fost vandute imediat pe scara larga, data fiind raspandirea mare a HPV si dorintei de prevenire.
 
 
Despre vaccinuri
-    Desi sunt numite vaccinuri anti-cancer de col uterin, in fapt, imunizeaza cu privire la patru tulpini ale hirusului HPV (papilomavirusul uman), ale carui tulpini (16,18) ar cauza mare parte din cazurile de cancer de col uterin. HPV se transmite pe cale sexuala, dar exista 60 de tulpini, dintre care doua ar fi gasite responsabile pentru cancer.

-    Asociatia Pro Vita, ONG care se ocupa de sanatatea publica in randul copiilor avertizeaza: Infectia HPV nu apare cu siguranta la fetitele de 11-12 ani (chiar 10 ani – n.r.), vizate de campania Guvernului Romaniei!  Infectia cu virusul HPV apare la femeile active sexual, nu la fetite! Obiceiurile sexuale sunt un factor determinant in infectia cu HPV. [materialul informativ]

  • Potrivit New York Times, care citeaza publicatii de specialitate, efectele pe termen lung nu se cunosc suficient, vaccinul fiind licentiat in SUA in regim rapid, datorita impactului sperat.
  • Sustinut initial de milioane de fete si femei, vaccinul a inceput sa fie privit cu precautie dupa raspandirea informatiilor despre cele 20 de decese in timpul vaccinarii, a caror legatura cu vaccinul nu e stabilita clar, potrivit FDA, dar si a altor 600 cazuri de efecte grave, printre care o boala neurologica rara (pe langa alte 9.400 cazuri efecte non-grave). Acestea s-au inregistrat la 16 milioane de doze, distribuite in 2 ani – statistici oficiale FDA (Federal Drug and Food Administation).
  • La presiunea publica, FDA a tiparit in publicatiile proprii statisticile despre efectele grave (inclusiv moartea), iar producatorul a renuntat la orice actiune de a mai convinge guvernul american sa faca obligatorie vaccinarea anti-cancer de col uterin (in fapt, vaccin anti-HPV, papillomavirusul uman, dezvoltat la femei, ale carui tulpini 16 si 18 cauzeaza 70% din cazurile de cancer de col uterin, potrivit FDA. Informatii FDA privind siguranta Gardasil
  • 2 decese in timpul vaccinarii cu Gardasil s-au inregistrat in Germania, Austria si unul in Franta.
  • Desi Gardasil al producatorului Merck a fost mai mult in atentie in SUA (16 milioane doze in doi ani), vaccinul Cervarix al producatorului britanic GlaxoSmithKline ridica in lumea stiintifica aceleasi semne de intrebare cu privire la efectele pe termen lung.
  • Lobby american? Tariceanu a anuntat, in mai 2008, dupa intalnirea fostului secretar de stat american, Madeleine Albright, ca intentioneaza demararea unui program national de vaccinare impotriva cancerului de col uterin, in aceasta toamna.
  • Marea majoritate a presei relateaza despre oportunitatea prevenirii cancerului de col uterin, o campanie nationala de vaccinare, asa cum o prezinta si ministerul. Albright a venit special in Romania pentru a da startul unei astfel de campanii, intalnindu-se cu o serie de medici si oficiali.
  • Blogosfera s-a mobilizat: Mai multe organizatii non-guvernamentale si persoane individuale (inclusiv nume cunoscute) s-au mobilizat impotriva vaccinarii obligatorii, iar mesajul lor e preluat de o serie de bloguri. Acestea atrag atentia in special asupra unui aspect: obligatoriu nu inseamna ca parintii nu se pot opune. Semneaza o declaratie, pe proprie raspundere, prin care refuza. Important este sa se documenteze foarte bine si sa ia o decizie in cunostiinta de cauza: fac vaccinul asumandu-si riscurile sau nu. Oponentii nu cer decat ca acesta sa fie facultativ si o campanie de informare corecta, cu toate riscurile evidentiate.
  • Replica producatorului: Dr. Richard Haupt, director medical la Merck, citat de NY Times (28 august 2008) a numit aceste ingrijorari “foarte teoretice”, notand ca cercetarile in continua desfasurare si monitorizarile arata ca imunizarea va dura pe termen lung si ca vaccinul nu creeaza probleme in raport cu alte tulpini.

Pe larg

Joi, 20 noiembrie 2008: Ministerul Sanatatii a lansat programul de vaccinare anti-HPV la fetite. Potrivit New York Times, Gardasilul produs de Merck, precum si Cervarix-ul lui GlaxoSmithKline au fost testate clinic pe o perioada scurta si sunt controverse stiintifice asupra eficientei lor pe termen lung. Cum vaccinul este facut la copii pentru a preveni imbolnavirea cand vor fi adulti, se pune intrebarea daca acesta va mai fi eficient peste un numar mai mare de ani decat cel acoperit de testele clinice (6-7 ani).

In cazul Gardasil, FDA face publica informatia despre 20 de decese si 600 de cazuri cu efecte adverse grave, printre care o boala neurologica rara, Guillain-Barre Syndrome (GBS). FDA precizeaza totusi ca nu exista o dovada clara ca vaccinul a fost cauza mortii in cele 20 de cazuri.

Citam din precizarile FDA:

20 de tinere care au primit vaccinul Gardasil (produs de Merck, contra cancerului de col uterin) au murit, potrivit raportului catre FDA si CDC, in sistemul de raportare al efectelor adverse. Totusi, in cele 20 de cazuri de deces nu s-au gasit elemente comune care sa conduca la ideea clara ca vaccinul este cauza.

Dat fiind numarul mare al dozelor de vaccin distribuite nu este exclus ca efecte adverse serioase si decese sa fi aparut in timpul vaccinarii intr-un mod pur accidental, se arata pe site-ul FDA. Producatorul, Merck si Co., a distribuit peste 16 milioane de doze de Gardasil in SUA. La 30 iunie 2008, in sistemul de raportare erau 9.749 de cazuri de efecte adverse, din care 94% efecte non-grave. 


Scurt istoric despre aprobarea in regim de urgenta in SUA

In iunie 2006, Merck and Co. au anuntat un nou vaccin, Gardasil, care sa previna cancerul de col uterin. Acest vaccin a fost aprobat de Food and Drug Administration (FDA) pentru tinere intre 9 si 26 de ani, pentru a proteja impotriva HPV, papillomavirusul ale carui doua tulpini sunt considerate drept cauza 70% din cazurile de cancer de col. Gardasil a reprezentat o mare descoperire medicala, fiind primul vaccin menit sa pevina cancerul. Mai mult decat atat, Gardasil este primul vaccin care previne o boala cu transmitere sexuala, HPV.

Parintii (de fete) din mai multe state au facut lobby pentru acest vaccin. Acum, vaccinul este recomandat de FDA, dar nu este impus. Nu este obligatoriu.

Vaccinul a primit foarte repede aprobarile FDA, acest proces rapid ridicand semne de intrebare si alertand diverse grupuri care se preocupa de sanatatea publica.

Primele informatii cu privire la decesele raportate au fost facute publice de o organizatie anti-coruptie din SUA, Judicial Watch, care a obtinut aceste informatii pe baza Freedom of Information Act.

Intre timp, presa din SUA a relatat nu o data despre controversele stiintifice cu privire la acest vaccin, iar FDA a fost fortata sa faca publice aceste date in publicatiile sale.

Pe de alta parte, vaccinul este inclus in schema obligatorie in mai multe tari, unele europene (Marea Britanie, Franta).

Articolul din New York Times, 28 august 2008

In saptamana in care Ministerul Sanatatii roman discutarea includerea vaccinului HPV in planul national de vaccinare, New York Times (28 august 2008) publica un nou articol despre controversele stiintifice cu privire la efectele pe termen lung. Doua vaccinuri care sa previna cancerul de col uterin sunt utilizate pe scara larga fara dovezi stiintifice suficiente efectului lor pe termen lung si asupra eficientei lor din punct de vedere al costurilor, scria publicatia new-yorkeza, citand The New England Journal of Medicine.

 “In ciuda asteptarilor foarte mari si a rezultatelor promitatoare la testele clinice, inca ne lipsesc suficiente dovezi ca vaccinul este eficient impotriva cancerului de col uterin,” scrie Dr. Charlotte J. Haug, editorul The Journal of the Norwegian Medical Association, in editorialul publicat in The New England Journal of Medicine. “Cu atatea intrebari care nu au un raspuns, existe motive suficiente sa fim precauti.”

Dr. Haug sublinieaza ca vaccinurile au fost studiate pentru o perioada scurta - ambele au fost licentiate in 2006 si au fost supuse la teste clinice pentru maxim sase ani si jumatate. Cercetatorii nu au demonstrat deocamdata ca imunizarea va dura sau daca eliminarea anumitor tulpini ale virusului, cauzatoare de cancer va slabi imunitatea naturala a organismului la alte tulpini.

Mai concret, intrucat cancerul cervical (de col uterin) se dezvolta dupa ani de infectie cronica cu virusul HPV, Dr. Haug spune ca nu exista o dovada absoluta ca protectia impotriva acestor doua tulpini va reduce numarul de cazuri de cancer, desi in teorie este asa.

Dr. Richard Haupt, director medical la Merck, a numit aceste ingrijorari “foarte teoretice,”notand ca cercetarile in continua desfasurare si monitorizarile arata ca imunizarea va dura pe termen lung si ca vaccinul nu creeaza probleme in raport cu alte tulpini.

Publicatia NY Timesa avertizat si in alte randuri:
New York Times (21 februarie 2007): Merck, producatorul vaccinului, opreste campania de lobby din SUA in urma protestelor parintilor, a grupurilor de advocacy si a expertilor in sanatate publica .

Zeci de cazuri de reactii adverse au fost relatate online

-    CBS News Blog: Gardasil HPV Vaccine Side Effects Ieri am a vorbit cu familiile unei tinere care crede ca vaccinul anti-HPV Gardasil poate cauza – sau chiar a facut-o – o imbolnavire grava la copii. Unul dintre cazuri implica o tanara de 18 ani, Amanda. Parintii Amandei spun ca ea a dezvoltat o reactie grava la Gardasil dupa prima doza. A inceput cu durere, care s-a prelungit in tot bratul in care i-a fost facuta injectia. Apoi s-a intins la picioare si a dus la o durere. Vezi articolul aici.

-    Pe blogul kkrasnowwaterman.com un mesaj despre reactii adverse a starnit pagini intregi de relatari similare. Click aici.

-    Pe forumurile din strainatate sunt sute de mesaje exprimand ingrijorari. Vezi aici.

Avocati din SUA - linie telefonica de asistenta gratuita

O firma de avocatura din SUA Parker Waichman Alonso ofera o linie telefonica gratuita pentru relatarea cazurilor despre efectele co-laterale si dau asistenta in procese. Pe site-ul acestei firme apare informatia ca tot mai multi medici spun ca vaccinul nu trebuie sa fie obligatoriu ( Journal of Law, Medicine & Ethics, in care trei universitari de la Georgetown University din Washington —Gail Javitt of Johns Hopkins’s Berman Institute of Bioethics, Deena Berkowitz of George Washington University School of Medicine, Lawrence Gostin de la Georgetown University Law Center.

Comunitatea on-line din Romania s-a mobilizat pe acest subiect

ONG-uri (Pro Vita) a publicat un material de informare, preluat rapid pe o serie de bloguri.

La vremea aprobarii vaccinului in Romania de catre minister, medicul Sorin Paveliu, presedintele Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, s-a opus vehement introducerii lui ca obligatoriu, aratand ca nu este testat suficient. “Inceperea administrarii vaccinului la nivel national, prin decizia Ministrului Sanatatii Publice, induce insa in eroare populatia, care poate crede ca aceasta decizie se bazeaza pe avizul bazat pe dovezi al specialistilor si ca urmare a experientei indelungate a acestora, ceea ce evident nu este cazul de fata!

Anumite tipuri de virus HPV – cauza probabila a anumitor forme de cancer de col. In
prezent nu stim pe ce perioada de timp se intinde protectia generata de vaccin (studiile se intind numai pe 3 ani), cum nu stim in ce masura afecteaza aceasta vaccinare imunitatea naturala impotriva HPV si cu ce implicatii. Trebuie sa stim ca in mod normal, 90% din cazuri se vindeca in termen de 2 ani fara o interventie terapeutica si ca un numar relativ mic de persoane dezvolta cancerul de col uterin in pofida faptului ca in 99% din cazuri diagnosticate se constata prezenta papilomavirusului.” – spunea acesta, la vremea respectiva.

Antena 3 a  relatat despre controversele in UE pe acest subiect si despre “uriasul scandal din SUA”:

Linkuri utile

Sistemul SUA de raportare cu privire la efecte adverse http://www.vaers.hhs.gov/

Comentarii, pareri despre Cervarix

Articole: Vaccin controversat - o moarte pe luna

Prospect Gardasil (Merck): pe site-ul companiei

Prospect actualizat (potrivit FDA): aici


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20547 vizualizari

  • +1 (15 voturi)    
    vaccin (Joi, 20 noiembrie 2008, 11:17)

    alpha [utilizator]

    Orice vaccin,ca orice medicament de altfel poate avea si efecte nedorite,uneori dramatice.Totusi beneficiile sunt uriase daca luam in considerare procentajul foarte scazut al cazurilor cu efecte secundare grave in comparatie cu efectele benefice ale vaccinarii.
      #showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment#showComment
  • 0 (10 voturi)    
    icredibil (Joi, 20 noiembrie 2008, 11:19)

    mmm [anonim]

    e bine ca au gasit cobai, seamana ca o intelegere intre cele doua guverne
      #showComment
  • +4 (6 voturi)    
    Vaccinare (Joi, 20 noiembrie 2008, 11:24)

    Diana [anonim]

    Mie mi se pare bine ca statul da posibilitatea vaccinarii si pentru fetele oamenilor saraci, care nu au cum sa gaseasca asa de multi bani. Eu am auzit despre vaccinul anti cancer de col acum vre-un an, si mi-as fi dorit sa-mi vaccinez fetita, dar nu am posibilitati. Noi avand in familie cazuri de deces din cauza cancerului de col, mi se pare ca prin vaccin reduc riscul ca fetita sa isi mosteneasca bunica. Am auzit si eu despre efecte adverse, dar procentul de cazuri din totalul vaccinarilor mi se pare mic. Cred ca orice medicament poate da reactii adverse - daca citesc prospectele, nu mai iau nimic, ca ma apuca groaza.
      #showComment#showComment#showComment#showComment
  • +1 (9 voturi)    
    vaccin (Joi, 20 noiembrie 2008, 11:28)

    ada [anonim]

    E n-o sa-mi las fetita vaccinata!!!!!
    Nu ne mai bagati pe gat ce vor altii!!!!!!!!!!!!
      #showComment#showComment
  • +4 (8 voturi)    
    Daca ar protesta si romanii... (Joi, 20 noiembrie 2008, 11:35)

    Cobai [anonim]

    ...asa cum s-a protestat - de exemplu - la o scoala de fete din Marea Britanie impotriva aceluiasi vaccin, poate ca li s-ar da cistig de cauza. Dar pentru asta ar trebui sa-i intereseze...
    Ma rog, la cit de devreme isi incep viata sexuala adolescentele la noi poate ca este o idee buna pina la urma.
    Fetite de 9 ani, nu trebuie sa mai fiti stresate cind faceti sex! Acum Gardasil si Cervarix va protejeaza!
  • -1 (11 voturi)    
    GUVERN CRIMINAL (Joi, 20 noiembrie 2008, 11:39)

    V [anonim]

    Serios acum, daca ar fi pusi toti la zid si impuscati, as zice ca e dreptate pe lumea asta. Cum se poate sa te joci cu sanatatea INTREGII populatii a unei tari? Intai le bagi la TOTI pe gat iod in sare, apoi fier in paine, apoi obligi o intreaga generatie de copii sa faca un vaccin controversat. Tarrrrricene, te joci cu nervii nostri. Vedea-te-as mort, mafiot nenorocit
      #showComment
  • +5 (7 voturi)    
    titlu articol (Joi, 20 noiembrie 2008, 11:47)

    un anonim [anonim]

    in primul rand este suspect ca statul s aintroduca o vaccinare obligatorie pentru asa ceva, e clar ca cineva tb sa incaseze bani multi. vaccinarea ar fi fost bine evident sa fie gratuita, dar nu obligatorie.

    in al2lea rand daca veti studia putin pe net veti vedea ca cele 20 de decese nu sunt asociate direct cu vaccinul, ci au avut alte cauze si boli secundare, dar deh cine a scris acest articol evident ca a trebuit sa pun un titlu gen libertatea.

    ma deranjeaza ca, chiar si atunci cand s eface ceva bun in tara asta (ma rog, cu comentariul de rigoare referitor la obligativitate) se gaseste cate un creier cu mai mult ecircumvolutiuni decat altele sa critice. si blogul ala dat ca link.. mersi..istoria GSK etc. o stim cu totii.

    si ma mai deranjeaza multi asa zisi reporteri care nu sunt cu nimic mai buni decat subiectele din asa zisele articole pe care le scriu.
      #showComment
  • +1 (7 voturi)    
    hmmm (Joi, 20 noiembrie 2008, 11:49)

    liviu [anonim]

    600 de cazuri grave la 16 milioane de vaccinari nu e asa rau...
    totu se rezuma la statistica... daca salvezi 1 milion de oameni si omori 1000 se spune ca ai fact ceva bun...
    acum nustiu exact cat de bun e vaccinul asta dar oricum nu exista lucru pe lumea asta fara efecte secundare si fara riscuri... cu atat mai putin in medicina
  • +1 (5 voturi)    
    Problema! (Joi, 20 noiembrie 2008, 11:55)

    caro baro [anonim]

    Care sunt efectele secundare?
    - mâncărime, roşeaţă sau durere la locul injecţiei, febră, greţuri;
    - şoc anafilactic şi epilepsie;
    - paralizii;
    - atacuri de panică şi tulburări circulatorii;
    - stare de rău, dureri de cap şi de spate;
    - căderea părului şi amenoree secundară (lipsa menstruaţiei);
    - tulburări de sensibilitate, dureri articulare, erupţii pe piele, oboseală accentuată, ameţeli;
    - lipsa poftei de mâncare, depresie;
    - ameţeli, tremurături, parestezii (senzaţie de arsură) la picioare şi la faţă;
    - meningită virală;
    - deces
    Deces?! Deci toata lista asta lunga de nenorociri nu s-a terminat inca? Vaccinul poate provoca moartea copilului meu?!
    Până în acest moment, în SUA s-au raportat 21 de decese posibil asociate cu Gardasil si alte aproape 10.000 de efecte adverse. Alte 2 decese s-au constatat în Germania şi Austria.
      #showComment#showComment
  • +2 (6 voturi)    
    Atentie (Joi, 20 noiembrie 2008, 11:57)

    Moise [anonim]

    Mare atentie la acest vaccin, deoarece nu poate fi vaccinat un copil sub 18 ani fara acordul parintilor - indiferent cat de obligatoriu sau nu este. Daca o fac trebuiesc dati in judecata si trebuie facut totul sa nu fie vaccinati copii.
    Cum vine asta"vaccinare obligatorie" ca vrea guvernul ?
  • +3 (9 voturi)    
    saraci dar cu coada pe sus... (Joi, 20 noiembrie 2008, 11:58)

    Kypris [anonim]

    Prima reactie cand am citit articolul asta este: vai, Doamne, ce tragic, si eu ma pregateam sa platesc o avere pt vaccinul asta dar uite ca altii mor... Dar dupa o scurta cugetare mi-am revenit: toate vaccinurile induc un anumit risc, mai ales cand nu sunt dupa zeci de ani de testare. Pun pariu ca mor mai multi oameni de la vaccinurile antigripale decat fetele care au facut vaccinul asta, deci e logic sa fie scandaluri si intrebari. Asa au fost si cu vaccinurile anti-poliomielita etc etc
    Dar sa aplicam problema la Romania, tara cu o trista statistica de mortalitate in randul populatiei feminine: cancerul de san este prima cauza de deces si a doua este tocmai acest cancer de col uterin care se transmite pe cale sexuala. Si ne mai gandim ca in ziua de azi pustoaicele noastre rup patul la 12 ani, cred ca documentatia filmata este destul de variata pe net. Ca sunt sarace dar fumeaza si incep sa frecventeze Mall-ul (cele de la oras), ca dau nastere la plozi prin colibe amarate(la tara). Dar nu, Doamne, vor muri din cauza acestui vaccin care ar putea sa le salveze pe o parte dintre ele... Acest ONG asa numit Pro-Vita ar trebui sa ia in grija femeile de 35 de ani, in faza terminala de cancer de col uterin si sa le spuna ca exista o sansa infima ca fiicele lor sa moara din cauza vaccinului, dar in mod normal le-ar preveni o imbolnavire de HPV.
    Acest articol de 2 lei ma face imi fie rusine a mia oara: acesta tara minunata numita Romania se crede centrul lumii si emite ipoteze despre acceleratorul de particule care produce gauri negre... Nu va ofensati, nu confundam idiotii de azi de la televizor cu adevaratul popor roman, la fel cum nici eu nu ma identific cu romanii din metroul din Paris dar daca avem astfel de destepti care ies in fata si ne conduc poate ca ii meritam pe undeva...
      #showComment#showComment#showComment
  • -2 (4 voturi)    
    Firul rosu (Joi, 20 noiembrie 2008, 11:58)

    Weather [anonim]

    Ar trebui mers pe firul ce duce catre compania producatoare a vaccinului si cautat la nivel de comisioane si sponsorizari.Si,pina la urma,la cite E-uri si radiatii incaseazacopii nostri,ce mai conteaza un vaccin acolo...
    Totusi trebuie subliniat cu regret ca nu s-a realizat si vaccinarea baietilor impotriva cancerului de col uterin.
      #showComment
  • +1 (7 voturi)    
    e o manipulare (Joi, 20 noiembrie 2008, 11:59)

    oana [anonim]

    vaccinul asta e o prostie. 20 decese ...asta e un numar enorm!! si vad ca cele 9400 complicatii neurologice sunt mentionate o singura data. mi se pare ca exista mai multe efecte adverse decat beneficii. e cam mare marja asta de eroare pentru un vaccin. si apoi prea ni s-a bagat parca pe gat, repejor, ca sa scoata companiile profitu'.
    plus, cancerul din cate stiu eu nu are o simpla origine virala. sunt o multime de femei infectate cu acest papiloma (am citit undeva ca 80% din populatia feminina il are sau l-a avut o data in viata) si nu toate se transforma in cancer. deci este clar ca nu numai virusul e de vina ci obiceiurile sexuale, poluarea stresul etc, care stau la baza oricarui cancer.
      #showComment#showComment#showComment
  • +3 (11 voturi)    
    vaccinul este f bun (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:02)

    sempere [anonim]

    nu uitati ca Romania e pe primul loc in Europa la cazuri de cancer de col uterin. Aveti idee cate femei se imbolnavesc anual de aceasta boala si cate mor?
    A nu faca nimic in acest sens cand ai la indemana acest instrument e lipsa de responsabilitate.
    Blogosfera noastra se impotriveste fara sa cunoasca realitatea.

    PS. Si penicilina poate provoca paralizia si moartea. Ar trebui s-o interzicem?
      #showComment#showComment#showComment#showComment
  • +3 (7 voturi)    
    NU este obligatorie (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:05)

    Martens [utilizator]

    Vaccinarea NU este obligatorie. Pe situl Aliantei Familiilor din Romania si al asociatiei ProVita pentru Copii Nascuti si Nenascuti se afla raspunsul oficial de la Minister, in care se admite ca vaccinarea NU este obligatorie. Ce-i drept, Ministerul a dat foarte greu acel raspuns pt ca exista niste interese banesti acolo.
      #showComment#showComment
  • +3 (9 voturi)    
    Ce responsabilitate isi asuma guvernul roman?!!!! (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:06)

    agata [anonim]

    Ma intreb daca populatia a fost corect informata, adica despre efectele dorite si nedorite ale acestui vaccin, reiesite din studii facute in tari de prestigiu in domeniu. Ma intreb de ce vaccinarea ar fi obligatorie atata timp cat nu exista risc de contagiozitate ca de ex in cazul gripei. De ce nu se prefera o educatie preventiva si vaccinul sa fie la dispozitia celor care considera ca nu ar putea "face fata" conditiilor de preventie? Sunt medic si ma intreb de ce hotararile se iau asa repede in romania, atata vreme ce in state ca franta ,germania si altele aceasta vaccinare nu este considerata OBLIGATORIE? In Franta, de ex nici vaccinul pt hepatita B nu este obligatoriu, pe cand in romania este. Se stie in romania ca de curand s-a observat ca acest vaccin ar fi implicat in generarea unei boli neurologice FOARTE GRAVA : SCLEROZA IN PLACI? Ma intreb de ce la noi se ^prefera intotdeauna POLITICA STRUTULUI si nu informam populatia despre efectele positive cat despre, si mai ales, cele NEGATIVE???????
    Cand o sa devenim RESPONSABILI pt deciziile pe care le luam? I-as sugera Oanei Cuzino sa organizeze emisiuni pe aceasta tema in cadrul vestitei sale emisiuni " ce se intampla doctore", decat stupidul concurs contra obezitatii. Se stie bine de ce romanii sant obezi: pt ca nu mananca echilibrat( din lipsa de venituri, mananca si omul dupa"punga"), pt ca nu fac SPORT ( cate spoturi publicitare sant la televizor pt a promova sportul si cate pt bautura????????????) si pot continua... Nu am lansat aici decat o discutie despre RESPONSABILITATE pe care o avem toti in luarea unei astfel de decizii si daca opinia publica nu este consultata, trebuie sa stim ca avem dreptul sa luam ATITUDINE pt e vorba de VIATA COPIILOR NOSTRI?
      #showComment#showComment#showComment#showComment#showComment
  • +1 (7 voturi)    
    Obligatoriu? (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:07)

    anonim [anonim]

    Sunteti nebuni,fara a fi testat suficient sa-l introduce-ti obligatoriu?Ce naiba vreti sa faceti?Care-i logica deciziei?Ar trebui ca ministerul sa fie mult mai precaut - nu-i de joaca cu asa ceva.
  • +5 (7 voturi)    
    ipocrizie (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:07)

    Lola [anonim]

    ar trebui sa vorbiti cu cativa medici oncologi.. sa vedeti ce or sa va spuna.. sunt multi care se opun foarte tare si recomanda parintilor sa nu accepte. Si inca ceva.. acest "proces" a inceput demult, dar Min Sanatatii il lanseaza de-abia acum din cauza campaniei electorale.. Sa prostim multimea ca le dam medicamente pe gratis si ii protejam impotriva cancerului, poate ne voteaza!!! Ipocriti nenorociti..
  • +2 (6 voturi)    
    vaccin in tampla (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:09)

    Bunicuta vesela [anonim]

    Nu am incredere in deplinatatea facultatilor celor care iau decizii in numele intregii tari in treburile ce privesc sanatatea populatiei cause încrederea mea in sistemul sanitar din România este bellow zero si asta din cauza experientelor neplacute avute de sotia mea.
    Cred ca acesti politicieni tre sa invete ce este o dezbatere publica a problemelor societatii de zi cu zi....
  • +2 (6 voturi)    
    Statistici - lui sempere (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:13)

    Martens [utilizator]

    Statisticile arata o legatura intre incidenta cancerului de col uterin si stilul de viata sexuala. Incidenta e mai mare acolo unde avorturile si partenerii sexuali sunt mai numerosi. Prin reducerea acestora se poate preveni cancerul acesta, cu prin vaccinuri indoielnice.
      #showComment
  • +3 (5 voturi)    
    sa nu fim asa rai... (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:20)

    liviu_ [utilizator]

    orice vaccin, medicament etc da efecte secundare... inclusiv aspirina...
    la anestezia generala e o posibilitate sa mori etc... asta nu inseamna ca sunt rele!!!
    trebuie data o lista cu beneficiile aduse si eventual o statistica cu cati oameni a salvat...
    si oricum vaccinul nu este obligatoriu...
  • +2 (4 voturi)    
    Aparati-va fiicele impotriva injectarii cu Gardasi (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:20)

    dorina [anonim]

    http://www.epochtimes-romania.com/articles/2007/10/article_13446.html
  • +3 (3 voturi)    
    e f simplu... (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:23)

    liviol [anonim]

    O mare companie farmaceutica din State are nevoie de o piata de desfacere(nu conteaza riscurile) Iar Madelaineee este comis voiajorul!(For the righteous price, of course)
    Ce ma surprinde e ca o fac in Europa...pana akum... Africa repreyenta principala sursa de cobai!
      #showComment#showComment
  • +2 (2 voturi)    
    sa fim circumspecti (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:25)

    doc [anonim]

    1. numai cateva tulpini de papiloma sunt cancerigene si infecti apare cam la 65-75 % din populatie cu virus popiloma nu si cu cele cancerigene
    2 virusurile sunt cunoscute ca putand sa si modifice genotipul (vezi gripa) asa ca daca si l schimba nu mai e eficent vaccinu facut si trebuie altul ca si mla gripa care isi schimba genotipul an de an
    3.cancerul de col uterin ii cel mai usor de depistat cancer si exista screening la nivel populational cu testul papa nicolau descoperit in faza initiala ii vindecabil in procent de 95% si chiar mai mult
    4.reactiile adverse ale vaccinului l au facut inutilizabil in USA si Anglia ca si profilaxie si numai la cere se face si in plus ii marea problema a avorturilor post vaccin si nu se stie eficenta lui exacta decat peste alte cateva genaratii
    cam atat
      #showComment#showComment
  • +1 (7 voturi)    
    Avem nevoie de mass-media! (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:31)

    O mama revoltata [anonim]

    Eu ma voi opune violent acestei vaccinari - am o fetita de 10 ani care intra in target. M-am informat in mod special despre acest vaccin si: nu a demonstrat nimeni ca efectele secundare aparute in timpul vaccinarii in alte state sunt accidentale si nici ca cele 20 de tinere nu au murit datorita vaccinarii. Si nici nu spune nimeni ca, odata vaccinat, este eliminat riscul de cancer de col uterin. Ci doar diminuat intr-o oarecare masura!!!. Adica un fel de: e drept ca pot sa mor sau sa ma imbolnavesc, in schimb pot sa fac si cancer de col uterin cu tot cu vaccin. Dl. Nicolaescu are, cred, mult mai putine circumvolutiuni pe creier decat cele pe care parea ca le are (putine oricum). ESTE INCREDIBIL! Din pacate romanul de rand, pentru ca este mult prea putin informat, se va bucura ca isi "apara" copilul de rele! Acum ar trebui sa intervina mass-media IN FORTA si sa informeze.
      #showComment
  • +1 (5 voturi)    
    hai sa exageram de dragul de a o face (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:31)

    gogutza [anonim]

    in tara unde locuiesc acest vaccin costa aproape 450 eur (sunt necesare trei doze a cate 140 eur fiecare). este recomandat de medici si, din fericire, rambursat de sistemul de asigurari. nu este mai controversat decat orice alt medicament (inclusiv aspirina, ca sa nu vorbim de antibiotice sau vaccinul impotriva hepatitei B). avand in vedere ca HPV este extrem de raspandit (o femeie din opt, spune medicul meu, si nu, obiceiurile sexuale nu au nici o influenta asupra infectiei cu HPV, avand in vedere ca majoritatea populatiei masculine este purtator asimptomatic), mi se pare un lucru foarte bun.
      #showComment#showComment#showComment#showComment
  • +2 (4 voturi)    
    Felicitari, articol echilibrat! (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:38)

    Cristina [anonim]

    In sfirsit un articol echilibrat, si pro si contra acestui vaccin. Cu documentari, trimiteri, etc.
    Felicitari!
  • 0 (2 voturi)    
    Comentarii (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:46)

    ComentatoR [anonim]

    http://www.judicialwatch.org/documents/2008/JWReportFDAhpvVaccineRecords.pdf

    Intr-adevat, FDA nu a dat un raspuns public la problemele gasite le Merk. Cine vrea mai multe, gaseste pe baza FOIA, si poate vedea si documentatie FDA.
    Cat priveste vaccinarea, se poate face intre12-26 asa ca nu vad ce e cu graba asta... E recomandabil sa discutam cu un medic de specialitate inainte. Oricum, ce face Nico semana a atrocitate, pentru ca obligatoriu vor sa-l bage (pe el vaccinul) unii doar la forignerii care cauta rezidenta... si mai e Africa de Sud si Noua Zeelanda care planuiesc acelasi lucru, insa kiwi sunt invatati cu experimentele. Un contabil nu poate vorbi de efecte pe termen lung, trebuia lasat un medic de specialitate. Altul decat Streinu Cercel, care recomanda acu 2 ani cumpararea la shlep a vaccinului anti-aviara, pe motiv ca in 2007 va fi epidemie globala...
  • +1 (1 vot)    
    ca fapt divers (Joi, 20 noiembrie 2008, 12:48)

    liviu_ [utilizator]

    nu zic ca am o parere pro sau contra vaccinului asta, dar zic ca nu exista medicament fara evecte secundare !!!

    http://en.wikipedia.org/wiki/Penicilin#Adverse_effects
    http://en.wikipedia.org/wiki/Aspirin#Adverse_effects
    http://en.wikipedia.org/wiki/Paracetamol#Adverse_effects
    http://en.wikipedia.org/wiki/Adverse_drug_reaction#Examples_of_adverse_effects_associated_with_specific_medications
  • +1 (3 voturi)    
    Cum trebuie procedat? (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:01)

    AlinNeculai [utilizator]

    Mortalitate cancer col uterin Romania: 17/100.000=> la 22 mil 17X220=3740/an
    Morti dupa milioane de vaccinuri facute: 20cazuri.
    Persoanele care au murit de la vaccin poate n-ar fi facut cancer si ar fi trait mult si bine.
    Persoanele care ar fi murit de la cancer de col uterin traiesc multumita vaccinului.
    Prin urmare este o masura buna, si fiecare parinte are dreptul sa decida pentru copil. Acum persoanele care ar fi vrut sa faca vaccinul si nu-si permiteau il pot face.
      #showComment
  • +1 (3 voturi)    
    atentie (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:08)

    sabina [anonim]

    vaccinul induce sterilitate!nu va jucati cu viitorul copiilor vostri!!!!!!!
      #showComment
  • +1 (1 vot)    
    prevenire (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:14)

    Dr. Mengele [anonim]

    Daca parintii care vor sa previna riscul de cancer uterin si HPV, la fetitele lor, sa insiste pe educatie, morala si relatia de cuplu sanatoasa, norme elemntarae de igiena sexuala si sa le expuna pericolele de a avea mai mult parteneri sau viata sexuala inceputa prea devreme si sa nu riste sa consimta la o noua generatie, cu cine stie ce alte boli noi si rare.
    Ca asa intotdeauna se gaseste un nou vaccin "absolut necesar" si "miraculos", ca doar trebuie mentinut profitul, la "saracele" companii producatoare de vaccinuri.
    Saracul autor, in teorie, al vaccinului, nu il baga nimeni in seama, cand spune, ca el doar a observat o posibilitate, ca certitudine nu exista si nici nu s-a descoperit. Dar a fost de ajuns, ca sa se treaca la productie si comercializare.
      #showComment
  • +1 (1 vot)    
    intentie buna 100%? sigur? (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:17)

    troianul [anonim]

    pe greci nu-i cred nici cand vin cu daruri
  • +1 (1 vot)    
    Nedumeriri (Joi, 20 noiembrie 2008, 13:36)

    XY [anonim]

    Testele au durat sase-sapte ani.

    In cat timp se dezvolta un cancer de col uterin?

    In aceste conditii, sunt testele relevante? Sau doar mimate, pentru a indeplini formalitatile birocratice ale FDA si a incasa un pot gras (cam de la 50% din populatia planetei)?
      #showComment
  • 0 (0 voturi)    
    ptr adimn -> de completat articolul! (Joi, 20 noiembrie 2008, 14:43)

    Sabina [anonim]

    Va rog sa precizati in articol ca si copiii pot fi DEJA infectati cu HPV provenit de la mama. ESTE OBLIGATORIU ca parintii sa verifice intai daca fetitele nu sunt deja infectate cu HIV. Vaccinarea peste o infectie deja existenta este periculoasa. GAsinti link-uri la studii aici, preluati doar link-urile la studii (nu cred ca incalcati vreun copyright) (http://nostrabrucanus.wordpress.com/2008/09/15/fabrica-de-sclavi-%e2%80%93-episodul-4/) .

    Si atrageti atentia ca pe prospectul Gardasil / Silgard NU scrie nicaieri ca este necesar sa verifici daca nu esti infectat deja. Nici la Cervarix nu scrie acest lucru si nimeni nu vorbeste despre asta. Consecintele pot fi dezastruoase.

    Nu este nevoie sa publicati comentariul dar ar fi ideal sa completati articolul.
      #showComment
  • -2 (2 voturi)    
    Cica e bun (Joi, 20 noiembrie 2008, 14:46)

    EU [anonim]

    Raman uimit de cate comentarii pro- si contra- Ceea ce stiu sigur e ca natiuni mai dezvolatte (dpdv economic) decat a noastra se grabesc sa aplice vaccinarea asta..... Si ceva or sti si ei...ori nu?
      #showComment
  • +3 (3 voturi)    
    pt jurnalisti (Joi, 20 noiembrie 2008, 14:57)

    mda [anonim]

    felicitari pt articol, mi-era dor ca un subiect controversat sa fie prezentat corect. jos palaria. acum fiecare poata sa cantareasca si sa aleaga dupa cum crede de cuviinta. personal, cum nu an fete, nu le-as lasa pe nepoatele mele sa faca acest vaccin. e o alegere. la fel cum e cu orice vaccin, chiar si cu polio(cum pomenea cineva). baiatul unei colege de servici a ramas handicapat pe viata in urma vaccinului polio(o boala care este eradicata demult din europa, si care apare doar in lipsa unor conditii de igiena, gen satele din africa sau europa dupa razboi.). nu doresc nimanui sa fie in pielea unui astfel de parinte
  • 0 (0 voturi)    
    Doar va intreb (Joi, 20 noiembrie 2008, 15:08)

    eu [anonim]

    Nu e un vaccin de gripa (raceala nu e provocata de un virus), intr-adevar... este unul mult mai important. As vrea sa stiu cati dintre cei care au criticat vaccinul au avut de-a face cu cancerul de col uterin sau macar cu una din formele lui incipiente. Cred ca nici unul. E poate singura forma de cancer care nu-ti spune cand vine, doar te anunta cand a ajuns si nu mai poti face nimic. Stiti ca pana in forma finala nu simti durere, jena, nu ai simptome ? Probabil ca nu. De altfel, cred ca multe dintre mamele oripilate care au scris aici nici nu şi-au dus fetele la un control ginecologic pana acum. Sau, daca le-au dus, nu au considerat necesar sa le faca un test si pentru HPV. Virusul se "lipeste" foarte repede si se dezvolta si mai repede. Practic, de la un control nefacut la altul amanat e posibil sa fie prea tarziu. Si inca un lucru. Intrebati un doctor cum se cauterizeaza o rana pe col uterin si care sunt riscurile si pe urma mai vorbim de cat de periculos este sa-ti faci un vaccin impotriva cancerului de col uterin
  • 0 (0 voturi)    
    Natiuni mai dezvoltate ca a noastra se grabesc sa- (Joi, 20 noiembrie 2008, 15:19)

    Andre [anonim]

    Atentie, am doua exemple care demonstreaza contrariul, in SUA, parintii protesteaza impotriva acestui vaccin nenorocit, iar Irlanda, care trebuia sa-l introduca in septembrie a renuntat la el. Sunt bani la mijloc, domnule, nu va mai amagiti cu snoave. Foarte multe medicamenmte au fost testate in tarile din lumea a treia dupa care au fost introduse si in sua si in tarile "civilizate".
  • +1 (1 vot)    
    Felicit (Joi, 20 noiembrie 2008, 15:50)

    ploiesteanu [anonim]

    guvernul roman ca a luat aceasta decizie, spre binele umanitatii. Cineva trebuia sa se sacrifice. Nemtii (bayern) te plateau bine pentru testarea medicamentelor. Noi insa avem idealuri mult mai inalte !
  • +1 (1 vot)    
    Alta afacere gen gripa aviara (Joi, 20 noiembrie 2008, 17:10)

    nume [anonim]

    rezultatul? mai putine gaini nationale. cheltuieli mai mari pt importuri, datorii mai multe , etc. Cu asa ceva nu te joci. Se testeaza zeci de ani un medicament inainte de a fi introdus in strategia nationala de sanatate.
  • 0 (2 voturi)    
    E foarte usor sa vorbiti (Joi, 20 noiembrie 2008, 17:50)

    Adi [anonim]

    Ca sa fie simplu de citit postul asta si pentru desi te plictisesti de argumente pro si contra pana ajungi la final o sa adaug si eu ceva relevant:

    1.Cat de ministru sa fii sa zici ca voiau sa vaccineze si baietii cand el e facut pentru sexul feminin - nu stau sa caut pe internet dar nu cred ca gresesc

    2.Am HPV - virusul nu dispare niciodata
    3.M-am tratat si traiesc normal - sunt doar cateva tratamente (creme, solutii, cauter, laser)
    4.Nu doresc nimanui asemenea boala - daca nu stiti e usor sa vorbiti
    5.Se poate lua si altfel decat prin contact sexual deci lasati-o balta cu educatia sexuala
    6.daca ar fi sa fac vaccinul l-as face in secunda 1
    7.daca as avea o fetitza as cumpara vaccinul cu banii mei
    8.macar aveti curiozitatea sa va duceti pe site sa vedeti datele privitoare la testele facute inainte de a pune pe piata vaccinul; le-am citit acum 2 ani nu stiu daca mai sunt acolo.
    9.virusul poate fi in organism si se poate ca efectele lui sa nu se vada niciodata. unii zic ca este o boala a sistemului imunitar...sunt de acord cu ei!


    Nota: daca as putea v-as transmite senzatia avuta in timpul tratamentului si apoi cred ca ati face cu totii vaccinul imediat, ati sta la coada cu noptile. Asa cand e de vorbit si de pierdut timpul pe internet in pauzele sau in timpul serviciului e usor sa ne bagam in seama ;)

    un ultim gand: daca ati avea virusul si ati stii ca prin contact sexual il dati ...iubitei...ce ati face?
      #showComment
  • +1 (3 voturi)    
    HPV (Joi, 20 noiembrie 2008, 18:05)

    paracelsus [anonim]

    Human Papiloma Virus
    cele 20 de cazuri de fetite moarte din USA inca vreo 3 din Germania si consecintele pe termen lung al acestui vaccin!!!!!!
    La o prezentere din Hamburg a acestui vaccin !
    La intrebarea adresata de un docent al academiei Paracelsus din Hamburg despre efectele pe termen lung si producerea respectivului vaccin producatorul a raspuns ca s-a reusit golirea acestui virus din carapacea sa sau mai bine zis din coaja lui de ou vaccinul reprezentand doar carapacea virusului.la intrebarea urmatoare privind metoda prin care s-a reusit acasta manevra producatorul a ramas fara raspuns iar in sala s-a facut liniste.Acest virus are cam 18 tulpini dintre care ca se pare ca toate pot provoca cancerul de col uterin ,vaccinul actioneaza doar impotriva a doua dintre ele.in europa din 1000 de persoane de sex feminin peste 900 sunt infectate cu acest virus fara a fii neaparat predispuse sa devina bolnave de cancer de col uterin pe de alta parte aceasta boala apare dupa in general la varste innaintate si numai la persoanele cu un sistem imunitar scazut .
    sper sa nu fie din nou o afacere a sistemului de sanatate romnesc si doar o lipsa de cunoastere a situatiei si a repercursiunilor.Cunoscatorilor si nu numai le stau la dispozitie cu raspunsuri adecvate la adresa de mail "milu_sandu@//////
  • 0 (2 voturi)    
    @ ComentatoR (Joi, 20 noiembrie 2008, 18:48)

    FDA inspector [anonim]

    Am avut ocazia sa lucrez o perioada de vreme pentru FDA si am pretentia ca stiu destul de bine cum se citeste un raport de assessment.
    Cineva mai sus scria ca nu exista medicament fara reactii adverse. Orice medic invata asta la cursul de Farmacie in anul 2 sau 3 de facultate. E o chestie veche decand medicina....
    Eu nu zic ca judicialwatch nu au dreptate pe undeva, dar mie mi se pare ca sunt partinitori.
    1. Orice om care lucreaza in domeniu stie ca pentru vaccinuri NU sunt necesare studii de cacinogenicitate (mai putin daca sunt indicatii in faza 2 sau 3 despre contrariu). Toate studiile din faza I au fost ok, inclusiv cele de tox & reproductive toxicology. Mai ramane de discutat problema adjuvantului, atentie insa, ultima generatie de adjuvante este in faza de teste si daca pun vaccinul pe astea cred ca or sa inchida gura la toti.
    2. Raportul dintre % de efecte adverse si benefits este net in favoarea ultimelor. Problema este cum sa califice vaccinul la studiile de eficacitate ( sa extinda folosirea)...a se citi ultimele update Gardasil de pe site-ul FDA.
    3. NU lucrez pentru Merck si NU am lucrat niciodata pentru Merck. Cred ca vaccinul este ok. Daca mi-as vaccina fetita cu asa ceva ? Da, probabil ca da, dar mai inainte de aia i-as explica ca vaccinul nu o protejeaza de la o viata sexuala fff atenta. Problema este matematica ( % de infectati, % de protejati, circulatia virusului..) si da...marii purtatori sunt barbatii..
      #showComment#showComment#showComment
  • +2 (2 voturi)    
    alternative (Joi, 20 noiembrie 2008, 21:23)

    sabina [anonim]

    exista in Romania un medicament care vindeca leziunile de col uterin :CERVUGID. este inventat de un medic roman,profesor universitar,dar nu prea este recomandat de medicii ginecologi.
    daca e romanesc,nimic nu e bun.
    medicamentul distruge HPV.
    cred ca gasiti informatii pe net.
  • +1 (1 vot)    
    Detalii despre MERK SHARP & DOHME , producatorul v (Joi, 20 noiembrie 2008, 21:41)

    http://saccsiv.weblog.ro/2008-09-05/505670/Detalii [anonim]

    Doamne ajuta !

    Nu am incredere in Merk , mega compania ce in trecut se indeletnicea cu producerea cocainei si ecstasy , membra COUNCIL ON FOREIGN RELATIONS ( CFR ) , subordonata ELITEI planetare , cu directori implicati inclusiv in mega productia de tutun , ce nu mai poate de grija sanatatii plebei din goime .

    Si nici in mesagerul Madeleine Albright , cea care pe cand era la ONU , nu a intreprins nimic impotriva genocidului din Rwanda , mai mult , a fost impotriva unei noi misiuni ONU in acea tara .

    Care spunea ca merita sa moara peste o jumatate de million de copii irakieni din cauza sanctiunilor .

    Care nu recunoaste genocidul armean .

    Care a insistat pentru bombardamentele impotriva Serbiei . Sa ne amintim ca n-au avut nici un scrupul si au facut-o inclusiv in zi Sfanta de Pasti , cand pe bombele lansate era scris Paste Fericit .

    Detalii despre MERK SHARP & DOHME , producatorul vaccinului GARDASIL – SILGRAD sau cum se leaga lucrurile ...

    http://saccsiv.weblog.ro/2008-09-05/505670/Detalii-despre-MERK-SHARP-%26-DOHME-%2C-produ---.html
      #showComment
  • 0 (0 voturi)    
    Dl. doctor AS Cercel (Joi, 20 noiembrie 2008, 23:00)

    misescu [utilizator]

    M-ar bucura daca dl. doctor A.S. Cercel va alege sa spuna inainte de a raspunde la intrebari, daca a fost platit sau nu, intr-o forma sau alta, pentru a face lobby acestui vaccin de catre firma/ firmele producatoare din pozitia sa de lider de opinie. Nu cred ca existenta unui asemenea onorariu este imoral. Dimpotriva. Doar un medic bine pregatit, un lider de opinie poate face acest lucru. Cred doar ca transparenta dumnealui ma ajuta sa percep corect punctul lui de vedere in calitate de specialist. Multumesc!
      #showComment
  • 0 (0 voturi)    
    Cum puteti sa bagati vaccinuri contestate in copii (Joi, 20 noiembrie 2008, 23:24)

    Li [anonim]

    Analize gratuite,vaccinuri obligatorii=Tunuri ordinare din banul public.
    Citez din Catavencu""Ministrul Nicolăescu a făcut un cadou de plecare partenerilor de afaceri ai premierului Tăriceanu: în cadrul unei campanii recente, Ministerul Sănătăţii a cumpărat fără licitaţie vaccinuri în valoare de 30 de milioane de euro de la doi producători de medicamente.

    Mai departe, aceştia vor subcontracta distribuţia vaccinurilor unei firme specializate, care aparţine unui partener de afaceri al lui Tăriceanu.

    Citiţi ediţia print de săptămîna viitoare a Academiei Caţavencu pentru mai multe informaţii.""
  • 0 (0 voturi)    
    Intrebari pt prof.Streinu Cercel (Joi, 20 noiembrie 2008, 23:31)

    traian [anonim]

    Intrebare pentru dl Profesor Streinu Cercel
    1. Care este numarul de fetite de 9 ani (atentie nu doresc sa stiu un numar inglobat intr-o plaja de virste, de ex. 9-15) pe care a fost studiat pina in prezent acest vaccin?
    2. Daca mai stie vreo singura situatie sau tara in care parintii sau pacientii sa fie obligati sa declare pe proprie raspundere ca nu doresc sa li se faca un anume tratament sau vaccin optional?
    3. Daca mai are cunostinta de vreun vaccin care sa fi fost impus la nivel national la numai 2 ani de la introducerea pe piata?
    4. Daca stie care sunt motivele pentru care in SUA au fost respinse tentativele de vaccinare in masa?
    5. Daca isi asuma raspunderea personala pentru promovarea acestui vaccin si in ce fel (are o polita de mal practice care se extinde la nivelul tuturor fetitelor care vor fi vaccinate)?
    6. Sa ne spuna de ce nu considera ca este mai adecvat sa mai asteptam 2 ani pina ce fetele de 9-10 ani vor face 11-12 ani, in conditiile in care acestea nu isi vor incepe viata sexuala si la nivel mondial se vor fi adunat suficiente date privind siguranta vaccinului.
  • 0 (0 voturi)    
    sigur nu apare hpv la fetite? (Vineri, 21 noiembrie 2008, 7:32)

    danas [anonim]

    sigur nu apare hpv la fetite? nu sunt sigura, dar daca mama are deja hpv cand naste, nu infecteaza copilul? cine stie mai multe? ca, de obicei, astfel de infectii se transmit la nasterea pe cale naturala.
      #showComment
  • 0 (0 voturi)    
    ANUNT - CONFERINTA DE PRESA - GARDASIL (Vineri, 21 noiembrie 2008, 8:30)

    PROVITA [anonim]

    Marţi, 25 noiembrie, la ora 17.00, la biserica Sfânta Treime din incinta Spitalului Clinic de Urgenţă pentru copii „Grigore Alexandrescu”, bd. Iancu de Hunedoara 30-32, o conferinţă de presă a prof. univ. dr. Pavel Chirilă cu privire la efectele controversate ale vaccinului „Silgard”.
    ------------

    În loc să rezolve criza asistenţei medicale din România, Ministerul Sănătăţii promovează o campanie de vaccinare a fetelor de 11-12 ani cu “Silgard” (”Gardasil” în variantă americană), vaccin destinat prevenirii cancerului de col produs de virusul papilomatos uman (HPV).

    Punerea pe acelaşi plan a vaccinurilor care previn bolile copilăriei cu un vaccin ce se presupune că ar preveni o boală care apare doar după începerea vieţii sexuale (mai ales în condiţii de libertinaj), denotă o grabă nejustificată, de neînţeles pentru cei preocupaţi cu adevărat de soarta copiilor noştri, cu atât mai mult cu cât nu au fost comunicate şi informaţiile privitoare la efectele nocive.

    De aceea, Asociaţia „Christiana”, Asociaţia „Pro Vita”, Asociaţia „Sfintii Martiri Brancoveni” şi Asociaţia „Rost” organizează marţi, 25 noiembrie, la ora 17.00, la biserica Sfânta Treime din incinta Spitalului Clinic de Urgenţă pentru copii „Grigore Alexandrescu”, bd. Iancu de Hunedoara 30-32, o conferinţă de presă a prof. univ. dr. Pavel Chirilă cu privire la efectele controversate ale vaccinului „Silgard”.

    Persoane de contact:
    Andreea Băndoiu, tel. 0788.436.195
    Rafael Udrişte, tel. 0748.034.951

    INFORMATII SI LA
    http://provitabucuresti.ro/gardasil-cervarix/
  • 0 (0 voturi)    
    survey (Vineri, 21 noiembrie 2008, 9:02)

    romanistanezul [anonim]

    :D Oare aceasta camapnie de vaccinare nu deschide calea catre studiile (survey-urile) ce lipsesc companiei producatoare Merck mai ales ca vor fi facute nu pe banii producatorului, cit pe banii CAS ?
    Si as mai vrea sa vad si o lista a manifestarilor stiintifice si a congreselor de specialitate la care dl. Streinu Cercel a participat, alaturi de lista donnorilor ce au sustinut finaciar manifestarile respective... caci am vaga senzatia ca Merck stipendiaza destul de copios deciziile mega stiintifice ale acestui domn.
  • 0 (0 voturi)    
    re: vaccinare (Vineri, 21 noiembrie 2008, 9:07)

    unroman [anonim]

    Stimatilor,
    am gasit pe internet grave comentarii la adresa acestui vaccin considerat unul NOU si INSUFICIENT TESTAT , presupunindu-se ca siguranta unui vaccin este dovedita in timp !
    Dl Ministru Nicolaescu ar fi trebuit sa EXPLICE si sa DOVEDEASCA cu ACTE ca acest vaccin este unul SIGUR si TESTAT .
  • 0 (0 voturi)    
    alaptarea afectata?? (Vineri, 21 noiembrie 2008, 9:11)

    Oana [anonim]

    o idee foarte buna.am o prietena careia testul Papanicolau nu i-a iesit ok si a trebuit sa se opereze.a marcat-o f. mult mai ales ca testul trebuie repetat la un anumit interval.Aceasta operatie de extirpare a "mizeriei" de pe col ii va afecta lactatia?asa i-a spus medicul, ca, in cazul in care va avea un copil nu va putea alapta.Mamelor care nu vor vrea sa-si lase copilele sa fie vaccinate ar trebui sa li se puna la dispozitie toate informatiile legate de ceea ce inseamna cancerul de col uterin si sa fie intrebate de cand nu au mai fost la un control?sau daca si-au facut vreodata testul Papanicolau?mi-ar fi placut sa am aceasta ocazie cand aveam 14 ani.
      #showComment
  • 0 (0 voturi)    
    re: vaccinare (Vineri, 21 noiembrie 2008, 9:29)

    unroman [anonim]

    ......oricum, a lansa cu titlu OBLIGATORIU un vaccin netestat si culmea, controversat , in opinia mea se numeste ATENTAT la sanatatatea publica si ar trebuit pedepsita ca atare.
      #showComment
  • 0 (0 voturi)    
    Russian Roulette (Vineri, 21 noiembrie 2008, 9:54)

    gogu [anonim]

    astia care au decis obligativitatea vaccinului o sa-si vaccineze fetele, nepoatele? nu de alta, dar o majoritate vaccinata protejeaza minoritatea nevaccinata, minoritate care scapa si de vaccin (cu efectele lui negative), si de virus (aici ramane de demonstrat).
    Intrebare pentru specialisti:
    daca HPV este responsabil pentru 70% din cazurile cancer de col uterin, cat la suta din femeile infectate cu HPV dezvolta cancer de col uterin? care sunt ceilalti factori de risc implicati(in procente)?
    daca o companie de medicamente obtine profit din aceasta campanie, cei care sufera efecte adverse severe/moarte cum vor fi despagubiti? cui sa se adreseze, pe cine sa dea in judecata? MSF, ANM, Tariceanu, Streinu-Cercel, pe cine? cine va suporta cheltuielile cu tratamentul efectelor adverse, cine va despagubi in caz de deces?
      #showComment
  • 0 (0 voturi)    
    Intrebari pt prof.Streinu Cercel (Vineri, 21 noiembrie 2008, 10:55)

    Nostrabrucanus [utilizator]

    1. Virusul HPV este specific uman? Tulpinile din vaccin sunt specifice omului sau pot sa imbolnaveasca si alte animale?
    2. CE relevanta are studiul de fertilitate desfasurat pe soareci .. in conditiile in care s-a folosit un un produs preparat dintr-un virus specific uman?
    3. A prezentat Merck studii despre toxicitatea si efectele adjuvantului cu aluminiu?
    4. S-au facut studii in Romania referitoare la numarul copiilor deja infectati cu HPV ( transmitere de la mama la copil)? Studii de genul acestora:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=PubMed&cmd=Retrieve&list_uids=8551271&dopt=Abstract
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=PubMed&cmd=Retrieve&list_uids=10371668&dopt=Abstract
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=PubMed&cmd=Retrieve&list_uids=10745235&dopt=Abstract

    5. Stie domnul doctor efectele vaccinului Gardasil / Silgard / Cervarix asupra celor vaccinati si care aveau deja o infectie cu HPV - tulpinile din vaccin - anterioara vaccinarii?
    6. De ce nu s-au facut publice efectele vaccinului asupra persoanelor care sunt deja infectate cu alte tulpini de HPV? Exista date in studiile prezentate de Merck si in baza VAERS.
    7. Exista date clare ce arata ca nu exista o conexiune directa intre HPv si cancerul de col uterin. Acest lucru este precizat si in documentele FDA: http://www.fda.gov/ohrms/dockets/dockets/07p0210/07p-0210-ccp0001-01-vol1.pdf
    Conform noilor informatii stiintifice publicate in ultimii 15 ani, este in mod general acceptat ca identificarea si tipizarea infectiei cu HPV nu arata o relatie directa cu riscul de cancer. Cele mai multe infectii acute cauzate de HPV sunt auto-limitate. [1, 4-7] Persistenta infectiei cu HPV s-ar putea sa actioneze in aparitia cancerului ca un promotor al tumorii [8-11]. Va urma :D
  • 0 (0 voturi)    
    intrebare pt.Streinu-Cercel (Vineri, 21 noiembrie 2008, 11:04)

    mari [anonim]

    ce masuri se iau pentru a-i determina pe medicii ginecologi sa lucreze cu instrumentar steril si sa poarte manusi chirurgicale de unica folosinta ? in provincie nu sunt clinici ca in bucuresti, iar medicii au cabinete SRL in care nu investesc si nu fac cheltuieli cu sterilizarea, dezinfectarea.
  • 0 (0 voturi)    
    NU ! (Vineri, 21 noiembrie 2008, 11:43)

    costin muresan [anonim]

    foarte pe scurt !

    Sa dea ei o declaratie pe proprie raspundere prin care sa garanteze ca acest vaccin nu va face rau si sa raspunda in fata oamenilor !
  • 0 (2 voturi)    
    intrebare pentru dl dr Streinu Cercel (Vineri, 21 noiembrie 2008, 11:44)

    Nostrabrucanus [utilizator]

    1. In ce masura este morala si etica vaccinarea copiilor cu un vaccin pentru care NU s-au incheiat studiile de siguranta ( se incheie in iunie 2009 si se vor publica in septembrie 2009, conform declaratiilor MErck din documentele de la FDA) si nici nu are date clare referitoare la protectie, efecte reale pe termen lung ?

    2. CAre este cuantumul de bani pe care-l primesc medicii pentru promovarea vaccinului?

    3. Apare in documentatia de aprobare a vaccinarii in masa si varianta legata de vindecarea si prevenirea infectiilor cu HPV prin ajustarea aportului de acid folic si licopen? http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12846362?dopt=Abstract si nu este singurul studiu pe subiect.

    4. In studiile luate in considerare pentru aprobarea vaccinarii s-a pus problema subiectivitatii studiilor, avand in vedere conflictele de interese, legatura intre finantatorii studiilor si rezultatul dorit? Exista vreo investigatie in aceasta zona?

    5. CAre este procedura (in Romania ) prin care sa se inregistreze efcetele adverse ale vaccinurilor, inclusiv decesele si care este procedura prin care un cetatean poate da in judecata Guvernul Romaniei pentru promovarea vaccinarii cu un vaccin nesigur, evident, in cazul in care parintele constata efecte adverse serioase ale vaccinului. Ce poate face un astfel de parinte ?
  • 0 (0 voturi)    
    interesant de vazut - evolutie prospect Gardasilas (Vineri, 21 noiembrie 2008, 14:38)

    Nostrabrucanus [utilizator]

    :D

    nostrabrucanus.wordpress.com/2008/11/21/gardasil-silgard-unde-i-adevarul/

    In forma de la FDA apar cuvinte "interesante": autoimun, moarte, pancreatita, embolie, tromboza. La europeni nu apar. Nici in link-ul dat de hotnews catre site-ul Merck.
  • 0 (0 voturi)    
    NU imi vaccinez fetita! (Vineri, 21 noiembrie 2008, 15:52)

    elefantu [anonim]

    medicamentul nu are studii si nu exista experienta semnificativa in utilizarea lui.copilul meu nu este un cobai!stiu cum functioneaza sistemul medical si cum se obtin prescriptii .nu sunt de acord cu aceasta campanie de vaccinare.
  • 0 (0 voturi)    
    ATENTIE (Vineri, 21 noiembrie 2008, 16:37)

    iul [anonim]

    Sa cerem explicatii Ministerului ce inseamna ca parintii care refuza vaccinul isi asuma 'consecintele' ? Am impresia ca birocratii astia nu vor deconta tratamentul celor care se imbolnavesc, dar au refuzat vaccinul !!!
  • 0 (0 voturi)    
    Dar impotriva cancerului de PROSTATA? (Vineri, 21 noiembrie 2008, 22:50)

    gigi [anonim]

    barbatii sunt uitati de la toate in era emanciparii
  • 0 (0 voturi)    
    Toate pe dos... Pana cand? (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 5:22)

    Radu [anonim]

    Stau si ma intreb... ce as face daca intr-o zi cand ma intorc de la servici imi gasesc fetita plangand si cu inceput de manifestare al efectelor secundare? In ciuda faptului ca nu am solicitat vaccinul respectiv pentru copilul meu?
    Oare am sa tac la explicatia ca a fost o neintelegere la mijloc? Ca s-a ratacit hartia?
    Am sa pot sa suport un proces in care sa am de infruntat o jigodie de avocat (vezi alte cazuri din presa) care sa imi spuna ca suntem in Romania si conform legii de aici nu am ce face?

    Hmmm.... NU CRED!
    Voi ce ati face?
  • 0 (0 voturi)    
    Drepturile omului (Sâmbătă, 22 noiembrie 2008, 15:44)

    Mihai [anonim]

    Nu cumva sunt incalcate drepturile omului in acest caz? Cum de in Europa vaccinul este gratuit, dar la dispozitia cui il cere, iar la noi a intrat obligativitatea de a-l face? Cum e posibil la nivel inalt - decizional, ca un medicament care nu este suficient testat pentru efecte in timp sa fie distribuit ca si "obligatoriu - mascat" unui intregi populatii? Asa de usor se cumpara o piata de cobai? Cu cateva zeci de milioane de euro?

    Cand spun obligatoriu mascat ma refer la faptul ca trebuie sa faci cerere si formulare tocmai pentru a nu face vaccinul respectiv copilului tau, cand normal ar fi ca tu sa faci aceasta cerere si sa mentionezi ca iti asumi responsabilitatea.
  • 0 (0 voturi)    
    Dvs., domnule ministru, va asumati consecintele? (Joi, 27 noiembrie 2008, 2:36)

    un parinte [anonim]

    Am citit in Ordinul ministrului, la art. 4 urmatoarea "nota":

    "NOTA: Refuzul de a efectua vaccinarea se face prin declaratie scrisa a parintilor copilului, cu asumarea consecintelor ce decurg din acesta."

    Dar Dvs., domnule ministru, daca prost, Doamne ferescte, dar daca, prin absurd, se intampla ceva cu un copil vaccinat, Dvs. va asumati consecintele?
  • 0 (0 voturi)    
    parerea mea (Joi, 27 noiembrie 2008, 15:54)

    Me [anonim]

    Sunt femeie.
    Am papiloma virus, depistat cand aveam 19 ani. Fac anual PAP pentru a afla cum sunt, ma tratez anual, totul e ok deocamdata.
    Mentionez asta doar asa, ca introducere...

    Am urmatoarea problema cu vaccinul acesta si cu campania de informare:
    - de ce nu s-a facut nici un fel de campanie de prevenire a infestarii cu virusul HPV, de genul - sa ai grija cum iti alegi partenerii sexuali, sa fie constiente adolescentele de existenta lui atunci cand isi incep viata sexuala, sa se protejeze, sa mearga la ginecolog. Hodoronc tronc ni s-a aruncat vaccinul acesta in prim plan.
    - sunt mult, mult prea mari riscurile pentru a face acest vaccin. Poti sa ai HPV si sa nu faci cancer, daca ai grija de tine si mergi regulat la doctor.

    Pe de alta parte sunt foarte mari sansele sa murim de altceva - infarct, comotie cerebrala, orice alt fel de cancer... la ce vremuri stresante si grele traim.
  • 0 (0 voturi)    
    mamaliga (Sâmbătă, 29 noiembrie 2008, 21:52)

    GigiMarga [anonim]

    Oricat de atractiva pare teoria conspiratiei, mai bine cititi cu atentie surse serioase si lasati prostiile:
    http://www.fda.gov/cber/safety/gardasil071408.htm
    http://www.cancer.gov/cancertopics/hpv-prevalence0307
    http://www.cancer.gov/ncicancerbulletin/NCI_Cancer_Bulletin_052306/page6
  • 0 (0 voturi)    
    Dar daca se va dovedi nociv? (Miercuri, 16 decembrie 2009, 16:34)

    Paul [anonim]

    Stimate domnule Cercel,

    Daca peste niste ani se va dovedi ca acest vaccin are drept efecte secundare, de exemplu, incapacitatea femeilor de atunci de a duce o sarcina la termen, sau poate chiar sterilitatea din start, cam pe unde va veti ascunde Dvs cand toate acele familii care voiau copii vor veni spre Dvs sa va intrebe de sanatate?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by