Peste 70.000 de angajati din constructii vor fi trimisi in somaj pana la inceputul lunii ianuarie si alti 35.000 de muncitori pot fi disponibilizati in primele luni ale anului viitor. Acestia urmeaza sa primeasca 75% din salariu din ianuarie pana in martie 2009, a declarat presedintele ARACO, citat de NewsIn.

"Casa Sociala a Constructorilor va asigura 75% din salariu pentru aproape 35.000 de angajati pana in luna aprilie, insa daca nu se intrevede o revigorare a activitatii din constructii, pana in primavara, acestia urmeaza a fi trimisi in somaj. Acestia li se vor alatura celor aproape 70.000 de angajati care vor fi disponibilizati pana in luna ianuarie 2009", a precizat presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Costructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu.

Potrivit lui Plosceanu, cel putin 32% dintre firmele de constructii care activeaza pe piata imobiliarelor sunt afectate grav de criza financiara din economia romanesca, iar numarul acestora ar putea sa creasca in 2009 daca noul guvern nu va gasi solutii pentru atragerea fondurilor europene destinate infrastructurii si bani pentru finantarea acestora.

"Este nevoie de o noua atitudine a sistemului bancar in ceea ce priveste finantarea firmelor de constructii, intrucat exista foarte multa incertitudine in acest moment. Cred, totodata, ca noul guvern va fi obligat sa urce cota unica la 19%, pentru a putea dispune de fondurile necesare asigurarii cofinantarii fondurilor europene alocate infrastructurii din Romania", a mai spus seful ARACO.

Un numar mare de romani din Spania si Italia vor reveni in tara

Totodata, Laurentiu Plosceanu sustine ca, in cel mult 6 luni, vom trece de la o criza de personal in constructii la o scadere a presiunii pe salarii, din cauza revenirii in tara a unui numar mare de romani din Spania si Italia.

Presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii considera, insa, ca exista si un efect pozitiv al crizei economice internationale, prin cresterea calitatii si a productivitatii in constructii datorata reintoarcerii romanilor din strainatate.

Laurentiu Plosceanu a declarat ca salariile din constructii vor avea o dinamica a cresterii mult mai mica decat cea prognozata in urma cu cateva luni, urmand ca veniturile angajatilor sa creasca, in medie, anul viitor, cu pana la 10%.

"Daca in urma cu doua luni puteam vorbi de majorari salariale de 15% - 25% pentru 2009, acum cele mai optimiste scenarii prevad o crestere medie a salariilor de 10%. Nu exclud ca salariile sa creasca in trepte, o prima majorare urmand sa aiba loc in primul trimestru din 2009, iar cresteri ulterioare sa tina cont de cat de usor vor putea fi obtinute creditele de la banci", a explicat Plosceanu.

Presedintele ARACO sustine ca salariile mici din constructii vor creste in luna ianuarie de la 570 lei la 640 lei.

Ministrul muncii, Mariana Campeanu, declara miercuri ca aproape 29.000 de romani si-ar putea pierde locurile de munca pana in primavara, ca urmare a disponibilizarilor anuntate indeosebi in industria textila, metalurgica si cea auto si sustinea ca o estimare exacta asupra impactului pe care il va avea criza economica internationala asupra pietii fortei de munca din Romania va putea fi facuta la mijlocul anului 2009.

La numai o zi de la aceste declaratii, Federatia Agrostar a anuntat ca a cerut Ministerelor Muncii si Agriculturii intrarea in somaj tehnic a 50.000 de angajati din domeniul agricol, pentru ca unele societati nu isi pot continua activitatea, din cauza crizei financiare.