Ordinea mondiala s-a schimbat. Uniunea Europeana vrea sa-si joace deplin rolul sau, alaturi de Statele Unite, este propunerea pe care europenii o vor face presedintelui ales al SUA, Barack Obama, potrivit unui "document de reflexie asupra parteneriatului transatlantic", pregatit de Franta si citat sambata de AFP.

UE ii va propune lui Barack Obama sa "lucreze impreuna, si nu unul impotriva altuia", urmand ca europenii si americanii sa-si asume impreuna responsabilitati de politica externa.

"Americanii si europenii trebuie si pot sa actioneze de o maniera complementara, sa-si asume responsabilitati comune", precizeaza documentul elaborat de Franta, tara care asigura presedintia UE.

Propunerea UE care, potrivit ministrului francez al afacerilor externe, va fi prezentata oficial lui Barack Obama dupa ce acesta se va instala la Casa Alba, este centrata pe patru dosare prioritare: reforma ONU si a G8, conflictul din Orientul Apropiat, cele din Afganistan si Pakistan, precum si relatiile cu Rusia.

In ceea ce priveste acest ultim punct, documentul subliniaza ca "izolarea Rusiei nu este o solutie".

In general, Europa se declara gata sa se angajeze in continuare in operatiuni militare internationale. Dificultatile juridice sau tehnice care intervin in acest tip de operatiuni "nu trebuie sa serveasca drept scuza pentru a nu face nimic".