Fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, a fost aleasa miercuri "Femeia Europei" in 2008 de catre un juriu format din europarlamentari si jurnalisti, relateaza NewsIn. Premiul urmeaza sa-i fie decernat de catre presedintele Parlamentului European, Hans Gert Poettering.

Monica Macovei fusese desemnata candidata Romaniei pentru acest premiu la 16 iunie de catre un juriu format din 25 de reprezentanti ai societatii civile si jurnalisti romani. Contracandidatele ei din Romania au fost Anamaria Marinca, actrita care a detinut rolul principal in filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" castigator in 2007 al trofeului Palme d'Or al Festivalului de la Cannes, Margareta Matache, activista pentru drepturile minoritatilor, Iulia Motoc, expert in drept international si cel mai tinar raportor special din istoria ONU, si Marta Petreu, profesor de filosofie la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj.

Pentru a desemna reprezentanta Romaniei, juriul a avut in vedere anumite criterii cum ar fi activitatea dedicata promovarii valorilor europene si a rolului Europei in lume, angajament si initiative personale pentru sustinerea procesului de integrare europeana sau initiative originale si eficiente ale candidatei.

Apreciata de europarlamentari pentru reformele in domeniul justitiei si luptei anticoruptie, Monica Macovei a fost ministru al justitiei in perioada 2004-2007, in prezent fiind consultant special al premierului Republicii Macedonia pe probleme de combatere a coruptiei. De asemenea, este expert al Comisiei Europene in domeniul pregatirii personalului de specialitate din tarile candidate ale UE in domeniul combaterii coruptiei si reformei sistemului juridic.

Printre reformele care i-au adus aprecierea in UE, dar si critici acerbe din partea parlamentarilor romani, s-au numarat introducerea obligativitatii declaratiilor de avere pentru demnitari, infiintarea Directiei Nationale Anticoruptie, care pentru prima oara a inceput anchete de coruptie la nivel inalt.

Poettering: Sunt mandru de Monica Macovei

La decernarea premiului presedintele Parlamentului European, Hans Gert Poettering, a spus ca este mandru de Monica Macovei, apreciind-o pentru curajul demonstrat in timpul mandatului ei de ministru al Justitiei in lupta impotriva coruptiei.

"Nu am vazut niciodata o personalitate care sa lupte impotriva coruptiei in baza principiilor democratice la fel ca Monica Macovei", a spus Poettering.

"Chiar daca acum nu mai detineti portofoliul de ministru, cateodata e mai bine sa fii la putere pentru o scurta perioada, dar sa schimbi multe, decat cineva care e zeci de ani la putere si abuzeaza de putere", a adaugat presedintele PE.

Monica Macovei a dedicat premiul "tuturor europenilor care cred in statul de drept", spunand ca nu va abandona lupta pentru buna guvernare, transparenta si cat mai putina coruptie.