Parlamentul urma sa dezbata, luni, motiunea de cenzura "Educatia ramine, guvernul pleaca" depusa de PD-L. Semnatarii documentului - parlamentarii PD-L, PRM, PSD si PC - reproseaza Guvernului ca a blocat, prin ordonanta de urgenta, aplicarea legii privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice.

Motiunea de cenzura, amanata din lipsa de cvorum

Sedinta in care urma sa fie dezbatuta motiunea de cenzura a fost amanata din lipsa de cvorum, dupa ce PSD si PC au parasit sala.

Parlamentarii PSD anuntasera ca vor absenta in bloc de la dezbaterea motiunii. Fara voturile PSD, motiunea PD-L nu are sanse sa fie adoptata.

Motiunea de cenzura initiata impotriva Guvernului in perioada campaniei electorale este un gest politicianist, declara, saptamana trecuta, premierul Tariceanu.

"Motiunea nu stiu ce sansa are sa treaca, mi se pare insa ca este evident altceva, si anume ca, dupa inceperea campaniei electorale, sa depui o motiune de cenzura este un gest de cea mai pura factura politicinista, asa cum ne-a invatat PD-L in ultimii doi ani. Bineinteles ca nu pot sa nu remarc ca au gasit si cu cine sa se asocieze la acest demers, cu PRM", preciza seful Executivului, citat de agentiile de stiri.

PD-L si PRM il acuza pe Bogdan Olteanu de abuz de procedura

PD-L si PRM sustin ca presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a facut abuz de procedura si a incalcat regulamentele, dupa ce liberalul a suspendat sedinta fara sa anunte data si ora reluarii acesteia.

  • Cristian Radulescu (PD-L): "Este evident nu se doreste reluarea lucrarilor, iar ceea ce trebuia demonstrat s-a demonstrat: se fac mari abuzuri de procedura. Pe fond, PSD nu vrea sa-si asume postura de partid de opozitie, desi este un sustinator al Guvernului Tariceanu, care a rezistat cu un suport de doar 20% in Parlament. Totodata, s-a demonstrat faptul ca parlamentarii PSD si PNL nu au vrut sa-si onoreze votul dat privind legea salariilor profesorilor".
  • Lucian Bolcas, PRM: "Presedintele de sedintă, domnul Bogdan Olteanu, a incalcat grav Regulamentul sedintelor comune, pentru ca nu avea voie sa suspende sedinta fara sa anunte data si ora reluarii plenului comun. Deci, trebuie reluat acest plen comun. Eu as propune sa se reuneasca Birourile Permanente, tocmai pentru sanctionarea acestei situatii".

In replica, Bogdan Olteanu a declarat ca nu exista decat un termen limita minimal in care sa se dezbata motiunea de cenzura a PD-L

  • Bogdan Olteanu (PNL): "Exista un termen limita minimal de trei zile de la citirea motiunii, dupa care trebuie sa se dezbata si se adopte. Nu exista un termen maximal. Astazi, deocamdata, nu ne vom putea intruni deoarece, in mod evident, nu exista cvorum nici la Birourile Permanente. In momentul in care vom putea convoca birourile reunite, vom stabili urmatoarea data privind dezbaterea motiunii. Stim ca este campanie electorala, insa, conform semnaturilor inregistrate astazi, in sala au fost prezenti doar 121 de parlamentari".

Agenda zilei:

  • ora 11.00: Senatul da votul asupra OUG de amanare a majorarii cu 50% a salariilor profesorilor pana in aprilie 2009.
  • ora 14.00: Parlamentul se reuneste, in sedinta comuna pentru dezbaterea motiunii de cenzura depuse de PD-L
  • intervalul 11.00 si 14.00: Dascalii vor picheta sediul Parlamentului

Ordonanta de blocare a majorarii salariilor profesorilor, respinsa in Senat

Comisiile reunite de munca si invatamant au respins ordonanta de amanare a majorarii cu 50% a salariilor dascalilor pana la 1 aprilie 2009. Ulterior, Ordonanta a fost respinsa si de plenul Senatului, cu 79 de voturi pentru si 12 impotriva. Decizia finala va fi luata in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Declaratiile lui Varujan Vosganian in plenul Senatului:

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a solicitat Parlamentului sa fie de acord cu prorogarea legii pana in luna aprilie, perioada in care vor putea fi corectate "unele neajunsuri ale legii" si se va ajunge la o solutie pentru o abordare unitara a legislatiei in domeniul salarizarii bugetarilor.

El a reafirmat ca o majorare a salariilor profesorilor va crea presiuni asupra celorlalte categorii de bugetari care nu pot fi rezolvate decat prin majorarea impozitelor sau a deficitului bugetar ori prin taierea fondurilor de investitii.

"Stabilitatea financiara si corelarea deficitului bugetar cu inflatia sunt prioritare pentru calitatea de stat european a Romaniei", a spus Vosganian.