Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constitutionala a Romaniei dispozitiile ordonantei de urgenta a Guvernului prin care a fost blocata majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice, la 1 octombrie, informeaza Antena 3.

Exceptia de neconstitutionalitate formulata de Avocatul Poporului privind dispozitiile OUG 136/2008 privind stabilirea unor masuri pentru salarizarea personalului din invatamant in anul 2008 va fi dezbatuta de judecatorii CCR in sedinta din 11 noiembrie.

Pe 28 octombrie, Guvernul a decis, printr-o ordonanta, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor sa fie aprilie 2009.

"Este absolut firesc sa lasam viitoarei majoritati sau viitorului Parlament si viitorului Guvern sa decida in privinta politicilor salariale pentru exercitiul financiar 2009 pe baza rezultatelor care vor fi obtinute de diferitele partide in alegerile din acest an si, evident, pe baza formulei politice care se va degaja. Este complet anormal ca Guvernul actual sa angajeze politici salariale pentru viitorul Guvern", explica, la acea vreme, premierul Calin Popescu Tariceanu.

El afirma ca, in cazul in care viitorul Parlament si viitorul Guvern vor lua in dezbatere aceasta ordonanta, fara presiune electorala, s-ar putea sa chibzuiasca in privinta aplicarii acestei masuri 'mult mai intelept, mai la rece, cu grija pentru viitor, tinand cont cu toata responsabilitatea si de eventualele efecte pe care le arata si criza economica'.

Seful Guvernului a sustinut ca orice majorare a salariilor trebuie facuta gradual.