Ambasadorul Romaniei in SUA, Adrian Vierita, si Michael Chertoff, secretarul american pentru Securitatea Interna, au semnat luni o declaratie privind programul Visa Waiver, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Departamentului pentru Securitatea Interna.

"Elementele de consolidare a securitatii stipulate in acest document sunt o continuare a progreselor inregistrate de Romania in sensul eliminarii vizelor pentru Statele Unite si posibilei aderari la Programul Visa Waiver", precizeaza comunicatul.

"Laud Guvernul roman pentru angajamentul fata de aceste elemente de consolidare a securitatii si fata de valoarea comuna a libertatii", a declarat, potrivit comunicatului, Michael Chertoff. "Aceasta realizare are ca baza relatia puternica dintre tarile noastre si ne aduce mai aproape de ziua in care cetatenii romani vor putea calatori fara vize", adauga secretarul american pentru Securitatea Interna, citat de Mediafax.

Programul Visa Waiver functioneaza de peste 20 de ani, avand in prezent 27 de state participante, din Europa si Asia.

In august 2007 a fost promulgata de presedintele Bush o noua lege privind securitatea, lege care a adus modificari criteriului in functie de care erau selectionate tarile pentru programul Visa Waiver - rata de respingere a vizelor. Daca in precedenta lege pragul minim era de 3%, noua legislatie a marit acest plafon la 10%, ceea ce inseamna ca o tara poate fi scutita de regimul obligativitatii vizelor de calatorie, daca mai putin de 10% dintre cetatenii respectivei tari au fost respinsi in momentul in care au solicitat vize pentru Statele Unite.

Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE) a anuntat zilele trecute ca acest gest diplomatic reprezinta "angajarea vointei politice a celor doua guverne pentru indeplinirea unui set de masuri menit sa faciliteze accesul Romaniei in Programul Visa Waiver", iar declaratia confirma continuarea procesului de creare a conditiilor pentru eliminarea vizelor pentru romani, pentru calatoriile de scurta durata, in scop turistic sau de afaceri.

Printre aceste conditii se numara imbunatatirea schimbului de informatii despre calatoriile internationale si monitorizarea frontierelor, imbunatatirea schimbului de date despre teroristi sau suspecti de terorism, raportarea la timp a furtului sau pierderii pasapoartelor, dezvoltarea unui program privind prezenta agentilor de securitate la bordul curselor aeriene.

Pe baza principiilor cuprinse in Declaratie, autoritatile romane si cele americane vor coopera pentru adoptarea masurilor convenite, urmand ca accesul Romaniei in Programul Visa Waiver sa se realizeze atunci cand toate conditiile prevazute de legislatia americana vor fi intrunite.