Presedintele Republicii Ungare, Solyom Laszlo, a declarat sambata, la Targu Secuiesc, in judetul Covasna, ca sustine autonomia Tinutului Secuiesc. Presedintele ungar s-a declarat in favoarea autonomiei Tinutului Secuiesc, precizand ca in Europa minoritatile au dreptul la mai multe tipuri de autonomie."Nu este nimic nou, am mai declarat ca sprijin autonomia si cu ocazia vizitei oficiale din 2007, cand m-am intalnit cu presedintele Traian Basescu. In Europa minoritatile au dreptul la autonomie. Sunt mai multe tipuri de autonomie: personala, culturala, teritoriala. Si depinde de comunitatea respectiva ce cere si ce poate realiza", a declarat Solyom Laszlo.

Presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, aflat intr-o vizita particulara in Ardeal, s-a intalnit in aceasta dimineata la Sfantu Gheorghe cu reprezentantii Consiliului National. In urma vizitei neoficiale de cateva zile, pe care a efectuat-o in judetele Mures, Harghita si Covasna, presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, a ajuns la concluzia ca maghiarii din Romania au toate conditiile pentru a-si pastra identitatea.

"Aici este o lume aparte a maghiarilor, care se vede clar. Si Romania trebuie sa accepte ca exista. Iar aceasta este o valoare in plus pentru Romani. Dupa 1989 nimeni nu mai poate crede ca maghiarii din Romania sunt ingraditi in a-si pastra identitatea:, a declarat Solyom Laszlo.

CNS va depune pentru a treia oara in Parlament statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc

Consiliul National Secuiesc (CNS) a decis astazi sa inainteze Parlamentului, pentru a treia oara, un proiect de lege privind adoptarea statutului de autonomie teritoriala a tinutului secuiesc, informeaza RRA.

Hotararea a fost luata de aproximativ 150 de delegati ai "scaunelor secuiesti" din judetele Covasna, Harghita si Mures, reuniti dupa amiaza la Sfantu Gheorghe, si prevede ca proiectul de lege sa fie inaintat viitorului Parlament, fie ca initiativa cetateneasca, fie prin intermediul unui parlamentar. CNS a mai decis sa inainteze o cerere pentru innoirea Tratatului de baza romano-maghiar, avand in vedere schimbarea contextului international fata de acum mai bine de un deceniu.